MUNCA NEPLATITA, „SMECHERIE” ROMANEASCA

Articol publicat in sectiunea E țeapă, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 7 octombrie 2012

Diaspora romaneasca_Munca neplatita, smecherie romaneasca

Mult ravnitul card galben si statutul de lucrator independent (self-employed) ne dau dreptul de a munci legal in Marea Britanie, dar nu ne protejeaza aproape in niciun fel in fata profitorilor de pe piata muncii.

Un impostor roman a reusit sa exploateze buna-credinta a sase conationali si a castigat 17.000 de lire sterline de pe urma muncii depuse de acestia timp de aproape trei luni. Acum, el este de negasit, iar oamenii inselati nu reusesc sa isi gaseasca dreptatea. Legislatia britanica nu este tocmai in favoarea lor si nici tribunalele muncii din aceasta tara nu par a fi facute in folosul lucratorilor „self-employed”.

Asa se face ca, pe piata muncii britanice, cazurile de romani care au muncit fara a fi platiti sunt numeroase, iar cei ce ii abuzeaza fara scrupule scapa adeseori nepedepsiti.

Dar cum ajung unii sa fie inselati ori cum arata profilul acelora care isi duc viata inselandu-i pe altii? Si unde este bine sa apelam, atunci cand, brusc, ne trezim victime pe o piata a muncii atat de dura si restrictiva?

 

 

Parteneriat sau inselaciune?

 

Cazurile in care romanii ajung sa fie exploatati pe teritoriul Marii Britanii de catre angajatori fara scrupule din Marea Britanie se intampla frecvent si sunt numeroase.

Statutul de self-employed, adica de lucrator pe cont propriu, pare a fi principala cauza a problemelor pe care le intampina muncitorii originari din Romania pe piata muncii din Regatul Unit. Acesta este unul ambiguu și ofera romanilor o alternativa de a munci legal, fara a le garanta, insa, in niciun fel, respectarea drepturilor si siguranta lor, pe o piata a muncii dura si restrictiva.

Asa se face ca auzim deseori povesti despre romani inselati si promisiuni neonorate, bani pierduti si munca in zadar. Si, din pacate, de cele mai multe ori, cei care profita de pe urma romanilor pe piata muncii din Regatul Unit sunt chiar unii dintre conationalii lor…

Sase romani au fost inselati timp de trei luni pe un santier din Londra, lucrand fara sa isi primeasca banii cuveniti pentru efortul depus zi de zi. Pentru munca lor, o companie a incasat 17.000 de lire sterline, dar acestea nu au ajuns la cei ce-i meritau. Iar proprietarul acestei firme este tot un roman; se numeste Cezar Gheorghita Saulea si este cunoscut in comunitate, fiindca si-a mai batut joc si de alti concetateni de-ai sai, care trudesc in aceasta tara…

 

In cautarea unui loc de munca

Povestea victimelor lui Cezar Saulea nu se incadreaza in tipologia scenariului obisnuit, cu un roman proaspat venit in Marea Britanie, „tras pe sfoara” de un altul, cu ani de experienta pe taram britanic. In cazul de fata, atat profitorul, cat si principalul pagubit din grupul celor sase romani, traiesc de peste un deceniu in Regatul Unit.

„Eu sunt aici de multa vreme”, spune principala victima a lui Saulea, care s-a prezentat John, nedorind sa-i fie divulgat numele romanesc. El a muncit in tot acest timp in constructii, ca „windows-fixer”, meserie corespunzatoare celei cunoscute de „geamgiu” in limba romana.

In ianuarie 2012, John ramanea fara loc de munca. Si ca de obicei in astfel de situatii, a apelat la cunoscuti. Asa a ajuns romanul sa stea de vorba cu scotianul David. Acesta conduce compania de constructii Fox Arhitectural. Romanul mai lucrase pe santierele firmei, ba chiar locuise in chirie intr-una din proprietatile lui David. Intotdeauna ii lasase impresie buna scotianului si stia ca acesta are incredere in el.

„As avea nevoie chiar de o echipa intreaga de windows-fixer-i”, a reactionat David cand a auzit cererea romanului. Fox Arhitectural era contractorul principal al unei cladiri ce urma sa se construiasca in Canning Town, estul Londrei. John trebuia doar sa gaseasca pe cineva care are propria companie Ltd. Apoi scotianul urma sa ii subcontracteze acestuia toate lucrarile de montare a geamurilor aferente constructiei….

 

Subcontractor in Canning Town

John il cunostea de ceva vreme pe Cezar Gheorghita Saulea. Stia ca acesta din urma are 35 de ani si se afla de 12 ani in Regatul Unit, dar si ca are propria sa firma, numita Bolt Fix Ltd. In consecinta, reintalnirea dintre John si Saulea a parut sa duca mai degraba la un parteneriat intre doi amici…

„In luna februarie, l-am contactat pe Cezar Gheorghita Saulea. Am discutat cu el si prin intermedierea mea, acesta si David au semnat un contract prin care Bolt Fix Ltd a devenit subcontractor pe santierul din Canning Town, avand obligatia sa se ocupe de toate lucrarile de montare a ferestrelor noii constructii. Valoarea lucrarilor se ridica la mii de lire sterline, pentru ca era vorba practic de o cladire cu o suprafata mare de sticla. Saulea s-a bucurat foarte mult… Iar David a spus ca are incredere in mine si ca este convins ca vom face treaba buna. Ba chiar ne-a incurajat, spunandu-ne ca, daca suntem seriosi si facem treaba buna, va continua sa ne ofere si alte lucrari dupa ce terminam munca la acel proiect”, isi aminteste John despre inceputul colaborarii sale cu Cezar Saulea.

Intelegerea dintre cei doi era ca pe toata perioada lucrarilor, Saulea sa il includa pe John in echipa de windows-fixer-i care urmau sa lucreze pana la finalizarea constructiei si sa ii plateasca salariul pentru munca depusa.

 

Munca: DA. Salarii: BA!

De cand Bolt Fix Ltd si Fox Architecture au ajuns la o intelegere contractuala privind montarea ferestrelor la noua constructie din estul Londrei, Cezar Saulea a inceput sa se ocupe strict de probleme de organizarea lucrarilor care-i reveneau pe santier. Apoi si John a inceput lucrul. „La inceput munceam doar eu cu Saulea. Din martie a fost nevoie sa muncim in echipa si am chemat si alti romani. Eram sase persoane care lucram zi de zi, majoritatea cunoscuti de-ai nostri. Lucram cu acte in regula, respectand toate procedurile legale. Aveam toate documentele necesare si ni s-au facut carduri speciale de acces in cladirea aflata in constructie. Administrarea santierului era asigurata de Builders SISK Contractors”, isi aminteste John.

In aceeasi perioada, scotianul David i-a anuntat ca va vira sume lunare pentru lucrarea in desfasurare, in contul companiei detinute de Cezar Gheorghita Saulea. Totusi, salariile au intarziat. „Muncisem deja o luna si am primit doar 500 de lire sterline de la Saulea. Mi-a explicat ca n-a primit nici el banii din partea Fox Architecture. Iar celorlalti baieti nu le-a dat nimic, pentru ca ei incepusera sa lucreze doar de cateva zile. Am fost nemultumit, dar n-am comentat prea mult in prima faza”, mai spune John.

 

Neplatiti timp de sase saptamani

Cei sase romani au mai muncit o luna pentru Cezar Gheorghita Saulea, in asteptarea urmatoarei zi de salariu. Totusi, John a inceput sa isi piarda increderea in „partenerul” sau. „Vorbeam deseori pe santier cu scotianul de la Fox Arhitecture si acesta mi-a confirmat ca in aprilie i-a virat de mai multe ori bani lui Saulea. Mi-a aratat extrase de cont din care reiesea ca transferase pana in acel moment 9.300 de lire sterline. Noi inca asteptam banii, desi constructia era aproape finalizata si s-a si incheiat la sfarsitul acelei luni”, sustine John.

Toata fatada din sticla a cladirii din Canning Town a fost realizata prin munca a sase romani. Iar acestia erau neplatiti de peste o luna si jumatate.

„Am cheltuit bani tot acest timp. Eu mai aveam economii, dar ceilalti baieti chiar nu mai aveau. Iar cand au inceput sa se planga, eu m-am considerat oarecum responsabil si le-am imprumutat niste bani; cam 1.200 de lire sterline”, isi continua John relatarea.

In ziua de salariu insa, Saulea a inceput din nou sa invoce propriile problemele financiare. „A incercat sa insinueze iar ca nu ar fi primit banii promisi de la David. Dar eu aveam dovada ca lucrurile nu stateau asa…”, mai povesteste barbatul.

 

„Incoltit” de datornici

Cand John i-a aratat lui Cezar Saulea mesajul text primit pe telefonul mobil si continand toate platile virate in contul Bolt Fix Ltd de catre contractorul principal al constructiei, Fox Architecture, acesta „s-a simtit incoltit”. „I-am spus inclusiv ca le dadusem bani imprumut baietilor si i-am amintit ca sunt doua luni de cand muncim degeaba. Saulea nu prea mai stia ce sa spuna si ce sa faca… Si atunci ne-a dat niste bani la toti, dar foarte putin. Mie mi-a bagat in cont 1.200 de lire sterline, adica banii pe care ceilalti mi-i datorau. Iar celorlalti cinci romani le-a dat cate 400 de lire sterline, dupa o luna si jumatate de munca”, povesteste John.

Constructia din Canning Town era aproape gata. S-au facut si obisnuitele inspectii de verificare privind calitatea lucrarii. Compania Bolt Fix Ltd a lui Cezar Gheorghita Saulea trebuia sa se mai ocupe doar de finisaje. „Calitatea muncii pe care o facusem nu corespundea inca standardelor impuse la asemenea lucrari. Acest lucru este firesc pe santiere, iar Saulea avea datoria sa continue sa ne trimita mai departe la lucru pana cand totul este impecabil. Dar din cauza problemelor financiare, el a lasat si treaba neterminata”, continua John cu vocea revoltata.

 

Cum au disparut 17.000 de lire sterline

Scotianul David, unul dintre directorii companiei Fox Architectural, nici nu banuia ca cei sase romani care s-au ocupat de montarea geamurilor la intreaga cladire construita in cartierul londonez Canning Town au muncit doua luni contra unor sume derizorii. El chiar i-a oferit lui Cezar Gheorghita Saulea o alta lucrare, crezand ca acesta isi va achita in scurt timp si obligatiile de finisare a cladirii nou-construite in estul capitalei britanice. „Initial, si noi am continuat sa ne deplasam la noile locuri de munca, desi Saulea nu ne platise salariile. Ne gandeam ca in felul acesta il vom forta sa ne achite restantele”, se justifica John.

Totul a durat pana in luna mai, cand scotianul de la Fox Architecture a petrecut o zi pe santierul in care lucrau cei sase romani. „Atunci nu am mai suportat. I-am spus intreaga situatie, iar omul a ramas perplex. Ne-a cerut sa luam o foaie si un pix sa ne notam ceea ce ne va spune. Si ne-a dictat din nou toate platile pe care le facuse in contul lui Saulea. Se stransesera in total 17.000 de lire, si la noi ajunsesera doar cate 400-500 de lire sterline, dupa aproape trei luni. Din acel moment, am refuzat sa mai lucram”, incheie John cu dezamagire in glas.

 

 

Dezamagit de constructorii romani

 

Pentru scotianul David de la compania de constructii Fox Architecture, cu sediul in centrul Angliei, „colaborarea” cu Cezar Gheorghita Saulea este una de neinteles.

„L-am cunoscut pe John ca fiind un om de incredere. A stat o vreme ca si chirias in casa mea si stiu ca este un muncitor priceput. De aceea am fost de acord sa incredintez lucrari firmei Bolt Fix Ltd, pe care mi-a recomandat-o acesta”, s-a justificat David cand i-am cerut opinia in legatura cu acest caz.

Scotianul sustine ca astfel de situatii, in care sase muncitori sa munceasca luni de zile fara a-si primi salariul, sunt neobisnuite pe santierele britanice. „Eu personal nu am mai trait o astfel de experienta si nici nu am mai auzit de o situatie asemanatoare. Mi-a parut foarte rau de ceea ce s-a intamplat si daca mi-as fi permis, le-as fi achitat eu salariile romanilor, dupa toate cele intamplate. Veniturile proprii nu imi permit, insa, un astfel de gest”, afirma managerul de la Fox Architecture.

Acum, David este foarte nemultumit de colaborarea cu Bolt Fix Ltd si a devenit oarecum circumspect cand vine vorba sa mai apeleze la echipe de constructori romani. „Dupa scandalul cu cei de la Bolt Fix Ltd, numeroase lucrari de finisare la cladirea din Canning Town au ramas suspendate. Iar eu a trebuit sa platesc o alta companie care sa duca proiectul la bun-sfarsit”, conchide scotianul.

————————————–

„Am avut o parere buna despre romani si aveam convingerea ca muncitorii constructori originari din Romania fac treaba buna pe santiere. Dar cu cei care au muncit pentru Bolt Fix Ltd, compania lui Cezar Gheorghita Saulea, au fost numai incurcaturi, in ciuda faptului ca eu mi-am achitat toate obligatiile fata de aceasta. In momentul de fata nu vad ce as mai putea sa fac pentru ca sa ii ajut. Nici nu as sti cum sa ii sfatuiesc sa se protejeze de astfel de evenimente nedorite si ce drepturi au ei in aceasta tara, cand ajung intr-o asemenea situatie.”

David – reprezentantul Fox Architecture, firma care a platit 17.000 de lire sterline in conturile lui Cezar Gheorghita Saulea

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!