MUNCA NEPLATITA, „SMECHERIE” ROMANEASCA

Articol publicat in sectiunea E țeapă, Muncă, Reportajul săptămânii pe data 7 octombrie 2012

Diaspora romaneasca_Munca neplatita, smecherie romaneasca1

 

„Self-employed” sau statutul de victima

 

Cei sase romani care au lucrat trei luni de zile fara a fi platiti, pe un santier din estul Londrei, au de recuperat peste 8.000 de lire sterline de la conationalul care le-a nesocotit munca. Ei au cerut ajutorul atasatului pe probleme de munca si sociale de la Ambasada Romaniei de la Londra si sunt decisi sa duca acest caz in instantele judecatoresti, pana cand omul care i-a inselat fara scrupule va fi pedepsit. Ceea ce nu stiu ei este ca statutul de self-employed in baza caruia isi desfasoara zi de zi activitatea le confera prea putine drepturi in aceasta tara…

 

Inca o „teapa” marca Saulea

Constructorii romani ce au devenit victime ale muncii neplatite in timp ce lucrau pentru compania Bolt Fix Ltd, detinuta de Cezar Gheorghita Saulea, nu sunt singurii care au ajuns sa fie inselati de catre aceasta persoana. La sfarsitul lunii februarie, website-ul romaninlondra.com aducea in atentia vizitatorilor sai un caz similar, relatat de un muncitor constructor roman in varsta de 29 de ani. Articolul il incrimina pe acelasi… Cezar Gheorghita Saulea.

„Increderea si bunavointa fac din multi romani aflati in strainatate victime sigure ale escrocilor. Asa a fost si in cazul muncitorilor pentru firma Bolt Fix LTD, care au muncit luni bune fara sa isi vada banii pentru serviciile aduse. Detinatorul companiei, Cezar Gheorghita Saulea, le promitea angajatilor ca isi vor vedea salariile pana la ultimul banut, dar sustinea ca inca nu isi primise banii de la firma contractoare”, se arata in introducerea articolului publicat de cei de la romaninlondra.com.

„O minciuna ce a intins la maxim nervii barbatilor aflati pe santier. Unii nu au fost in stare sa isi mai plateasca chiria, altii nu mai aveau nici ce sa manance. Mihai, un tanar de 29 ani, era hranit de colegii sai. Aduceau de acasa cate un pachet in plus pentru baiatul care continua sa lucreze in speranta ca isi va recupera o parte din suma cuvenita.

Cu greu ajungea la munca, pentru ca trebuia sa prinda un moment de neatentie din partea calatorilor si sa treaca cu ei de barierele din metrou. Cand se facea aglomeratie, prindea momentul cand oamenii mai vorbeau cu cei de la paza si intra”, conform aceleiasi surse.

 

Acelasi scenariu

Pagubitii la care se face referire in romaninlondra.com au inceput munca pentru Cezar Gheorghita Saulea in luna septembrie a anului trecut, pe un santier din Haggerston, zona din nord-estul Londrei. „Reteta” inselaciunii pare identica cu cea dezvaluita de cei sase romani care au lucrat in Canning Town…

„Dupa trei saptamani apare prima minciuna: sunt probleme cu actele si se amana plata peste o saptamana. Tot asa, pana cand multi au renuntat, iar cei care au ramas au strans o suma restanta de mii de lire sterline.

Compania subcontractoare a declarat ca facuse toate transferurile… numai ca banii ajungeau in buzunarul lui Gheorghita.

La trei luni a platit o parte din muncitori, sa le demonstreze ca este baiat de buna credinta si ca firma contractoare este de vina pentru situatia lor. Ei au de primit intre 200 si 2.000 de lire”, concluziona articolul.

Reporterii romaninlondra.com au incercat sa il contacteze telefonic pe Cezar Saulea, dar fara succes.

Romanii care au lucrat pe santierul din Haggerston aveau de primit in luna februarie de la Saulea peste 6.000 de lire sterline.

Publicatia noastra va urmari acest caz clasic de teapa romaneasca si va relata pe parcurs povestile acestor compatrioti”, promiteau atunci reprezentantii website-ului romaninlondra.com.

————————————–

„Suntem revoltati pentru ca acest om a incasat pentru munca noastra 17.000 de lire sterline si la noi nu a ajuns mai nimic. Si stim ca el nu avea niciun fel de cheltuiala pe santier. Singura sa responsabilitate era sa asigure mana de lucru. Deci motivele invocate de acesta, cum ca ar fi avut multe cheltuieli, nu se justifica… Problema este ca nu stim unde sta si el nu mai raspunde la telefon. Si am mai auzit si de alte cazuri de romani care au fost pacaliti de el. Cred ca, in acest moment, cateva zeci de romani furiosi din Londra il cauta pe acest Cezar Gheorghita Saulea.”

Un muncitor constructor roman in varsta de 29 de ani declara pentru romaninlondra.com

————————————–

 

 

Romanii, vulnerabili

 

Autoritatile britanice stiu ca lucratorii romani din Marea Britanie sunt expusi la abuzuri pe piata muncii din aceasta tara. Un raport privind vulnerabilitatea lucratorilor pe piata muncii din Marea Britanie a fost realizat de Departamentul pentru Mediul de Afaceri, Intreprinderilor si Reformei in domeniul Reglementarilor (BERR) inca din 2008. Acesta a fost dat publicitatii cu ocazia Forumului privind vulnerabilitatea lucratorilor pe piata muncii la care au luat parte experti ai organizatiilor sindicale si patronale, ai organizatiilor de consiliere a cetatenilor (Citizens Advice Bureau) si ai principalelor structuri guvernamentale implicate in monitorizarea modului de respectare a legislatiei din domeniul relatiilor de munca (HM Revenue & Customs – HMRC, Employment Agencies Standards Inspectorate – EASI, Health & Safety Executive – HSE, Gangmasters Licensing Authority – GLA, Department for Environment, Food and Rural Affairs – DEFRA).

Potrivit documentului, principalele cazuri de incalcare a drepturilor angajatilor au vizat:

 • neinformarea in scris a angajatilor privind conditiile in care sunt derulate raporturile de munca;
 • plata sub nivelul minim la nivel national sau plata incorecta a orelor lucrate;
 • retinerile nejustificate din salariu;
 • neefectuarea platii pe durata concediului de odihna obligatoriu;
 • neplata drepturilor salariale restante dupa incetarea raporturilor de munca;
 • acordarea inadecvata a pauzelor in timpul programului de munca;
 • munca excesiva;
 • neacordarea echipamentului de siguranta obligatoriu;
 • oferirea unor conditii de cazare inadecvate.

Pentru a preveni cazurile de exploatare a lucratorilor straini pe piata muncii, autoritatile britanice au sustinut atunci implicarea intr-o serie de actiuni de informare derulate atat in Marea Britanie, cat si pe teritoriul statelor de origine.

Raportul preciza ca in Marea Britanie erau aproximativ doua milioane de lucratori vulnerabili pe piata muncii.

„Accesul restrictionat pe piata muncii pentru cetatenii romani si bulgari a determinat ca cea mai mare parte a acestora sa accepte drept paravan statutul de fals lucrator independent (bogus self-employement), pentru a putea lucra in Marea Britanie. Aceasta forma de activitate permite angajatorilor sa ocoleasca acordarea unor drepturi minime prevazute de legislatia muncii”, au aratat in acest context reprezentantii TUC, cea mai mare confederatie sindicala britanica.

 

 

Capcanele self-employment-ului

 

Multi romani care trudesc si obtin venituri muncind zilnic ca lucrator independent (self-employed) in Marea Britanie nici nu stiu ca acest statut nu le confera prea multe drepturi pe piata muncii din aceasta tara.

Constructorii, menajerele si toti ceilalti romani care desfasoara activitati ca „self-employed” sunt perceputi, din punct de vedere legal, ca simpli lucratori pe cont propriu. In consecinta, intre ei si cei pentru care lucreaza nu exista practic raporturi de munca, ci doar niste relatii civile. Ca atare, romanii care sunt multumiti ca poseda cardul galben eliberat de Home Office – Ministerul de Interne din Regatul Unit – nu sunt protejati legal din punct de vedere al asigurarilor sociale, al salariului minim obligatoriu, al timpului de munca legal si nu au dreptul la concediu de odihna platit.

Conform legislatiei britanice in acest domeniu, persoanele care au statut de lucrator pe cont propriu trebuie sa fie capabile de a face oricand dovada ca:

 • au libertatea de a subcontracta altor persoane activitatea pe care o desfasoara sau sa angajeze cu resurse proprii alte persoane sa faca acest lucru in numele lor;
 • dispun de instrumentele si materialele necesare pentru desfasurarea activitatii (cu exceptia acelor instrumente pe care orice angajat trebuie sa le asigure la locul de munca);
 • au agreat desfasurarea activitatii in schimbul unui pret fix, indiferent de timpul necesar pentru finalizarea activitatii;
 • au libertatea de a decide tipul activitatii, locul, timpul si modul in care desfasoara aceasta activitate;
 • presteaza in mod obisnuit aceste servicii si altor beneficiari;
 • sunt direct responsabile pentru calitatea lucrarilor executate.

In acelasi timp, raporturile derulate de catre acestia pe piata muncii din Marea Britanie sunt considerate a fi raporturi civile. Aceasta inseamna ca activitatile desfasurate pe cont propriu nu sunt asimilate raporturilor de munca. In consecinta, lucratorilor pe cont propriu nu le sunt aplicabile prevederile legislatiei muncii privind salariul minim la nivel national, timpul de munca sau concediul de odihna.

 

 

Recomandari de la Ambasada

 

Prin intermediul publicatiei Diaspora Romaneasca, problemele romanilor inselati de Cezar Gheorghita Saulea pe un santier din zona londoneza Canning Town au ajuns in atentia atasatului pe probleme de munca si sociale al Ambasadei Romaniei la Londra, Ileana Stanica. „In vederea evaluarii situatiei cu care se confrunta acestia si implicit a masurilor care pot fi luate, in zilele urmatoare, lucratorii sunt asteptati la Ambasada. In baza discutiilor, vor fi sesizate autoritatile britanice competente”, ne-a declarat aceasta.

Exercitarea dreptului la libera circulatie si sedere pe teritoriul Marii Britanii in contextul mentinerii restrictiilor pe piata muncii a cauzat, inevitabil, multiple situatii in care cetatenii romani s-au aflat in situatii de vulnerabilitate, a recunoscut Ileana Stanica. „O parte dintre cetatenii romani au ales sa desfasoare activitati pe cont propriu, situație care prezinta o serie de riscuri, deoarece lucratorilor pe cont propriu nu le sunt aplicabile prevederile legislatiei muncii, care garanteaza un set minim de drepturi la locul de munca (timp de munca, perioade de repaus, salariu minim, anumite norme de sanatate si securitate in munca, conditii de incetare a raporturilor de munca).

Litigiile de munca pe care cetatenii romani le au pe teritoriul Marii Britanii se solutioneaza potrivit reglementarilor britanice care prevad proceduri diferite de solutionare, in functie de statutul lucratorului in raporturile cu beneficiarul activitatii sale: angajat sau lucrator pe cont propriu (self-employed). Intrucat drepturile si obligatiile lucratorilor pe cont propriu sunt reglementate exclusiv prin intermediul contractelor de prestari servicii, este esential ca lucratorii sa se asigure ca inteleg continutul contractelor si ca termenii acestora ii avantajeaza”, a precizat reprezentantul Ambasadei.

Atasatul pe probleme de munca si sociale a mai aratat ca situatiile de incalcare a legislatiei muncii din Marea Britanie cu privire la plata salariului minim la nivel national, timpul de munca, raporturile lucratorilor cu agentii de munca temporara, pot fi semnalate direct autoritatilor britanice competente, prin intermediul liniei telefonice pentru drepturile salariale si de munca (Pay and Work Rights Helpline – 0800 917 2368), serviciu gratuit, disponibil si in limba romana.

De asemenea, in eventualitatea unor posibile cazuri de exploatare prin munca prin care cetatenii romani devin victime ale unor falsi angajatori sau agentii de mediere a fortei de munca, acestia au posibilitatea de a raporta posibilele suspiciuni de evaziune fiscala la autoritatea fiscala HM Revenue & Customs – Tax Evasion Hotline la numarul de telefon 0800788887 (intre orele 8:00 am – 6:00 pm, de luni pana vineri).

„Servicii gratuite de consiliere in domeniul relatiilor de munca si egalitatii de tratament sunt oferite de Birourile de Consiliere a Cetatenilor (Citizens Advice Bureau), Serviciul pentru Consiliere, Conciliere si Arbitraj (Advisory, Conciliation and Arbitration Service) sau de Comisia pentru Egalitate de Tratament si Drepturile Omului (Equality and Human Rights Commission)”, a mai informat Ileana Stanica, atasat pe probleme de munca si sociale al Ambasadei Romaniei la Londra.

————————————–

Contacte utile pentru probleme de munca

 

————————————–

 

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!