Munca la metroul londonez, între avantaje şi riscuri

Articol publicat in sectiunea Muncă, Poveşti româneşti pe data 7 aprilie 2014

uk_munca la metrou

Munca în tunelele metroului londonez – avantajele, le numeri pe degetele de la o mână. Dezavantajele sunt infinite. În câteva cuvinte, aşa îşi descrie un român de 30 de ani jobul pe care îl are de mai bine de trei ani: munca pentru Underground. Lucrează trei ore în fiecare noapte… puţin ar spune mulţi, însă nu mulţi sunt cei care ştiu că viaţa sa este în pericol în fiecare secundă din timpul petrecut în subteran.

 

Diaspora Românească: În ce constă jobul tău şi cum este să lucrezi pentru metroul londonez?

C.G.: Deşi am foarte multe calificări, practic sunt muncitor… eu şi colegii mei ne ocupăm de tot ce înseamnă restaurare, modernizare, schimbare a platformelor, a staţiilor de metrou sau a liniei de metrou. Este şi bine, este şi rău. Depinde din ce punct de vedere priveşti acest lucru. Este o muncă destul de grea, sunt oameni care nu pot rezista să lucreze noaptea şi, în plus, dacă ai o relaţie, nu poţi lipsi de acasă 6 nopţi din 7.

 

D.R.: Care sunt cursurile şi calificările necesare ca să lucrezi pentru Underground?

C.G.: Ai nevoie de foarte multe cursuri şi calificări ca să lucrezi pentru Underground. În primul rând de Lucas Card. Apoi tichetul care îţi permite să lucrezi la metrou când curentul electric este pornit. Aceste calificări sunt cele de bază, după care există un curs care îţi permite accesul în Underground sau în staţiile de metrou. Ai nevoie de mai multe calificări, pe care nu le poţi face pe toate odată. Durează chiar şi câteva luni şi unele sunt foarte scumpe. De exemplu, Lucas Card-ul este 120 de lire, mai este PTS Card (pentru reţeaua de trenuri) care costă 400 de lire.

 

D.R.: Cum arată o tură?

C.G.: Programul începe la ora 12 noaptea. Ne prezentăm la staţie cu tot echipamentul pe noi: pantaloni reflectorizanţi, vestă, cască de protecţie, ochelari de protecţie rezistenţi la impact, apărătoare pentru urechi, bocanci plus mască pentru azbest, un material foarte nociv care se folosea în trecut în construcţii, era foarte ieftin şi rezistent la foc. Tocmai de aceea, majoritatea construcţiilor care s-au realizat până în anii 90 conţin azbest. Atât timp cât nu este deranjat, adică nu este spart, nu este nociv… dar cum munca noastră constă foarte mult în a sparge, există acest risc. De exemplu… un job de platformă, aşa cum îl numim noi… este, de fapt, staţia unde opreşte metroul. Să spunem că se schimbă toată înfăţişarea acelei staţii. În astfel de cazuri, noi trebuie să spargem tot şi apoi să înlocuim. Avem doar trei ore pe noapte la dispoziţie… ei bine, în acest timp nu poţi termina o staţie… şi compartimentăm lucrarea, iar într-o noapte terminăm cinci metri de platformă sau de postament.

————————————–

„Jobul acesta în tunel pe timpul iernii este ok, pentru că nu simţi frigul, dar în timpul verii, este un adevărat coşmar. Dacă lucrezi într-o staţie de metrou, este mult mai bine, este mai mult spaţiu, mai mult aer, dar în tunel… îţi blestemi zilele. Singurele cuvinte care îmi vin în minte ca să pot descrie sunt… apă multă şi apă multă.”

C.G., 30 de ani, lucrează pentru metroul londonez de trei ani

————————————–

 

D.R.: Care sunt avantajele acestui job?

C.G.: Este un singur avantaj… faptul că muncesc trei ore şi sunt plătit opt ore. Apoi sunt banii… eşti bine plătit pentru că munceşti noaptea, undeva la 12,50 de lire pe oră înainte de taxe şi asta înseamnă cam 90 de lire pe shift (tură). Eu lucrez 6 nopţi din 7.

 

D.R.: Dar dezavantajele?

C.G.: Dezavantajele… când tu munceşti, toată lumea doarme, când tu dormi, toată lumea munceşte, viaţa socială este afectată total. Sănătatea este pusă în pericol, dar şi riscurile la care te expui în subteran.

 

D.R.: Vrei să promovezi în acest domeniu sau iei în calcul o schimbare?

C.G.: Da, mă văd lucrând şi în continuare, pentru că sunt aproape de o promovare… aceea de a deveni şef de echipă. Și parcă asta mă ţine încă în acest domeniu. Însă dacă pe parcurs se iveşte altceva mai bun, voi renunţa, pentru că îmi doresc o familie şi sunt conştient că lipsind noaptea de acasă, nu mă va ajuta.

 

D.R.: Este adevărat că sunt mulţi români care lucrează pentru Underground?

C.G.: Da, am întâlnit foarte mulţi români care lucrează la metroul londonez. Mulţi români care lucrează în construcţii spun că acesta este un job foarte bun, lucrezi trei ore şi eşti plătit opt, dar ceea ce nu ştiu ei este faptul că este un job foarte periculos… îți rişti viaţa în fiecare secundă.

————————————–

„Riscurile din Underground”

 

„Riscurile sunt multe. De exemplu un coleg de-al meu căruia i s-a întâmplat un accident foarte urât. A început să spargă o parte din platformă cu picamerul… La un moment dat l-a oprit şi, din greşeală, a pus partea ascuţită a picamerului pe picior, iar în momentul în care l-a pornit, şi-a secţionat piciorul.”

 

„Un alt exemplu… noi, ca să înlocuim, tăiem calea ferată, pentru că înlocuim părţile care sunt afectate, folosim un fel pânză de bomfaier mecanizată, este extraordinar de ascuţită… Dacă nu eşti atent, poţi să îţi tai mâinile şi picioarele… Taie calea ferată în mai puţin de două minute. Unui coleg i s-a blocat această lamă în timp ce tăia şi omul a încercat să vadă ce are, aşa că a pus mâna pe ea… Pur şi simplu, i-a tăiat degetul.”

 

„Ca să munceşti la metrou, nu o poţi face individual. Există doar muncă în echipă. În mod normal, la fiecare patru oameni, există un şef de echipă, dar şi de o persoană care se ocupă de curentul electric şi care te anunţă când acesta este oprit sau nu. Ceea ce s-a întâmplat unor colegi a fost înfricoşător. Era o echipă de 16 oameni care spărgeau pe platformă… După ce au primit autorizaţia de a începe jobul propriu-zis, din păcate (se mai întâmplă pentru că nu l-au detectat la timp), nu au fost avertizaţi că prin zonă unde vor lucra ei trecea un cablu de 27.000 de volţi. Ei s-au apucat să spargă, au dat de cablul acela, au retezat partea de cauciuc şi au fost la un milimetru să atingă cablul propriu-zis… Dacă îl atingeau mureau cu toţii, dar s-au oprit la timp.”

 

„Evită să mergi pe calea ferată, evită să mergi pe calea ferată… acestea sunt cuvintele ce ni se spun la fiecare scurtă prezentare a muncii pe ziua respectivă. Şi mie mi s-a întâmplat să ignor acest lucru: am mers pe calea ferată, am alunecat şi am căzut. Am fost la un pas să îmi rup piciorul.”

 

„Sunt «n» situaţii în care îţi poţi pune viaţa în pericol. Dar ne bucurăm că este un job stabil, că eşti plătit ok, că sunt puţine ore, că programul de muncă este unul foarte scurt, dar nu luăm în seamă şi celelalte aspecte… viaţă socială, sănătate şi riscuri.”

C.G., 30 de ani, lucrează pentru metroul londonez de trei ani

————————————–

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

23 pareri la “Munca la metroul londonez, între avantaje şi riscuri”

 1. sidor Spune:

  Caut munca la metro avem acte ca nino, utr, cont bancar, scsc card putina engleza ma descurc in vopsitorie tel.de contact.07459356668

 2. sidor Spune:

  De likidat parerile sau caut munca la metro

 3. cristi Spune:

  as vrea sa incerc si eu un job ca asta 0753077723

 4. Ovidiu Spune:

  Bună ziua mar interesa si pe mine un job la metrou am toate actele engleza la nivel conversation am msi lucrat an România la metrou aici an londra am lucrat carpenter si pentar nr meu de telefon 07459601337 va mulțumesc

 5. Nini Spune:

  Caut de munca, meserie de baza Lacatus Montator (pompe utilaje)
  Rog seriozitate , Ma puteti contacta la numarul de tel : 07417366057

 6. Lazar florin stelian Spune:

  Caut si eu de munca,sunt in anglia am card bancar,UTR,number si as vrea sa muncesc

 7. Lazar florin stelian Spune:

  Caut de munca in anglia..am card bancar,numberul,Utr

 8. Cosmin Spune:

  Poate cineva sa ma ajute in vedere cu obtinerea unu job la metrou? va multumesc anticipat 07471947905

 9. Anamaria Spune:

  Ma intereseaza munca la metrou.Cine poate oferi informatii sa sune la nr 07440574624

 10. Florin Spune:

  Salut.Lucrez la metrou in Romania de 20 de ani…numai de noapte.M-ar interesa o persoana care poate facilita angajare la metroul Londonez.Contact prin email.Multumesc!!

 11. Radu Spune:

  Salut
  Lucrez din 1990 la Metrul din Romania in domeniul radiocomunicatii pana in anul 2007 ,din 2007 pana in prezent la circuite de cale ,ma intereseaza daca ma poate ajuta cineva cu angajare in domeniu la metroul din Londra . Contact prin email. Multumesc!

 12. Petre Spune:

  Salut.Am card CSCS,ticket traffic marshall si NINO.De o luna caut de munca dar nu gasesc.Va rog sa ma ajutati.Multumesc.

 13. Ion Silica Spune:

  Salut,caut de munca cu PTS daca stie cineva vri-o conpanie va rog sa ma ajutati am ramas fara munca si am toate actele si experenta in domeniul,painter,Plastar am lucrat in uk 3ani puteti sa ma contactati la:07831624787

 14. Laura Spune:

  Buna ziua ma numesc laura si caut de munca la metrou am santinel card,level 1 la depou nin,cont bancar si caut de munca in domeniu ptr contactare in email,va multumesc

 15. ana Spune:

  BUNA TUTUROR. VA ROG MULT SPUNETI MI UNDE POT APLICA PT CLEANER CU PTS CARD. MULTUMESC FT MULT. 07552570331

 16. Liviu Spune:

  Vreau sa lucrez si eu .Am nin card santinel cont bancar si masina pt deplasare nr meu de tlf 07546288995

 17. mira Spune:

  Agenti de angajare pt cleaneri sunt:ags,interserv,premier
  Aplicati online ,altfel nu aveti cum ajunge la ei

 18. valentin Spune:

  Caut de munca in acest domeniu detin lucas card am 28 de ani si sunt dornic de a munci nr de tel al meu este 07402557629 multumesc

 19. valentin Spune:

  Buna ziua numele meu este valentin am 29 de ani detin lucas card si as vrea sa muncesc in domeniul underground baiat serios cu putere de munca engleza nivel conversational nr tel 0040763190195

 20. daniel Spune:

  Numele meu este Daniel lucrz ca plasterer in Londra si as vrea sa lucrez la metrou!am actele scsc ,Nino ce acte imi mai trevuie,si daca se poate face la voi ? nr tel 07769404255

 21. Desyb Spune:

  Salut , fraticule unde pot face si eu cardu Lucas Sentinel si Pts …REAL!!!
  CA IN TOTI ROMANII ASTIA INVENTATI CU FIRME PESTE NOAPTE NU AM INCREDERE .ROMANII NUMAI LUCRURI MIZERABILE FAC , NU TOTI DAR DESTUI CIT SA PREJUDICIEZE STATUTUL CETATEANULUI ROMAN .
  DAM SI MIR CITEVA SFATURI ORI LASA-MI UN NR DE CONTACT .
  AS VREA SINCER SA IMI FAC CARD LUCAS SENTINEL SI PTS DAR CU OAMENI SI COMPANII COMPETENTE SI REALE .
  PS MULTUMESC

 22. Florian Spune:

  Please see below for details with regards to the railway training /assessment course and registration as you requested. This course takes place at our venue in Canning town. Delegates must have a valid Medical and D&A prior to the day. Delegate will need to attend at our venue to complete the registration and then he will receive dates for the below courses. Payment needs to be made prior to the course.

  Please note it is a course requirement that all delegates meet the minimum Network Rail medical fitness standard laid down in NR/L2/OHS/00124 (Competence Specific Medical Fitness Requirements) and alcohol and drug screening as required in specification GE/RT8070 Issue2 (Testing Railway Critical Workers for Drug & Alcohol).This applies only to the PTS initial training. It is a course requirement that all delegates have completed the necessary E-learning module prior to the attendance.

  REGISTRATION
  PTS INITIAL TRAINING (AC-DCCR) with the E-learning – PTS INITIAL is delivered over 2 and ½ days, including the E-learning module
  INDUSTRU COMMON INDUCTION (NWR-LU) – ICI (NWR-LU) assessment is delivered over 45 minutes (E-learning need to be completed at home prior to the assessment)
  MEDICAL AND D&A – Please note it is a course requirement that all delegates meet the minimum Network Rail medical fitness standard laid down in NR/L2/OHS/00124 (Competence Specific Medical Fitness Requirements) and alcohol and drug screening as required in specification GE/RT8070 Issue2 (Testing Railway Critical Workers for Drug & Alcohol).This applies only to the PTS initial training. It is a course requirement that all delegates have completed the necessary E-learning module prior to the attendance.
  Tr00 –Track induction -Before attending this training a person must be proven medically fit in accordance with NR/L2/CTM/021 Competence & Training in Track Safety. Also, they should have successfully completed the Company Induction Module and Personal Track Safety Training.

  The Track Induction declaration has been developed in line with the training material from Network Rail. The course requires the first module of the Track Induction which is the company induction to be complete. As the candidates are not primary sponsored by us they will need to have their inductions with the sponsors they are registered with. The declaration allows us to confirm they have had their company inductions which is a mandatory unit to obtain Tr00 Track Induction competence

  SPECIAL OFFER :

  Package 1 BRONZE PACKAGE- 2 ½ Days
  Personal Track Safety (PTS) AC & DCCR Including PTS E-Learning Sponsor Registration (Our Dedicated team will connect you to a sponsor) D+A & Medical
  WEEKDAYS: £400.00
  WEEKEND: £450.00

  Package 2 SILVER PACKAGE-3 Days
  Personal Track Safety (PTS) AC & DCCR Including PTS E-Learning Industry Common Induction (ICI NWR & LU Assessment & E-Learning) Sponsor Registration (Our Dedicated team will connect you to a sponsor) D+A & Medical
  • WEEKDAYS: £450.00
  • WEEKEND: £500.00

  Package 3 GOLD PACKAGE- 10 Days
  Personal Track Safety (PTS) AC & DCCR Including PTS E-Learning Industry Common Induction (ICI NWR & LU Assessment & E-Learning) Track Induction Including Manual Handling, Emergency First Aid & Fire Safety Sponsor Registration (Our Dedicated team will connect you to a sponsor) D+A & Medical
  WEEKDAYS: £850.00
  WEEKEND: £900.00

  MANDATORY DOCUMENTS: Passport and Proof of NI number, sentinel card if applicable and proof of address .

  VENUE ADDRESS : WATERFRONT STUDIOS BUSINESS CENTRE , UNIT F2, 1 DOCK ROAD , LONDON , E16 1AH .

  WHAT IS ICI- E-Learning?
  The e-learning provides you with a health and safety induction for working in construction sites, rail depots and station maintenance. It has been developed by Network Rail, in partnership with ISLG (Infrastructure Safety Liaison Group) and RIAG (Rail Infrastructure Assurance Group). It covers the safety procedures and risks that are common across the rail industry, whatever your role and whatever type of site you are working at. Once you feel confident that you understand the topics covered in this induction and study the booklet attached , please contact us so we can allocate a date for your assessment. This e-learning induction takes about one hour. It is organised in short sections, each one taking no more than 15-20 minutes to complete. We recommend that you work through the sections in the order they are shown. You do not have to study them all in one session. You can review each section (including the final ‘Challenge’) as many times as you wish.

  WHAT IS PTS E-learning?
  You must complete this e-learning and pass the knowledge check at the end before you can proceed to the practical training day. This course will give you the skills and knowledge to stay safe when working on track. You must complete this course before you are allowed to work on or near a railway line. The e-learning takes about 3.5 hours to complete. We recommend that you use it in shorter sessions – the system will remember your progress the next time you go in. Use the ‘Exit’ button whenever you leave the e-learning. You can repeat and review the learning sections as much as you like. This can help you remember the learning more easily. The e-learning is designed to work on Windows computers (but not iPads). It includes audio and video – you’ll need headphones (or speakers).Please ensure you keep this screen open while you do the e-learning so your progress is recorded correctly by the system.
  MANDATORY DOCUMENTS: Passport and VISA if needed, Proof of NI number, proof of address and sentinel card if applicable.

  VENUE ADDRESS : WATERFRONT STUDIOS BUSINESS CENTRE , UNIT F2, 1 DOCK ROAD , LONDON , E16 1AH .

  Should you require any further information please do not hesitate

 23. Eugeniu Spune:

  salut ma numesc Eugeniu. lucrez de 4 ani ca celing fixer si dryliner. am nino utr cont bancar csc nwq in drylining . as vrea sa incerc munca la underground . daca sunt nevoie de alte acte si sunt posibil de facut la d-stra le fac nui o problema. vorberc romana si rusa engleza slabut. sunt responsabil si iubesc sa muncesc. 07479987078

Spune-ti si tu parerea!