MUNCIM ÎN FABRICI ȘI DEPOZITE

Articol publicat in sectiunea Muncă, Reportajul săptămânii pe data 18 aprilie 2016

Diaspora romaneasca_Muncim in fabrici si depozite1.jpg

 

Agenția de recrutare,

primul pas spre full-time job

 

Pentru românii veniți în Marea Britanie fără un contract de muncă sau fără o promisiune clară din partea cuiva agențiile de recrutare reprezintă prima oprire. Prin intermediul lor, cei aflați în căutarea unui job au cele mai multe șanse să lucreze într-o fabrică, într-un depozit sau, de ce nu, în domeniul office. Se spune că de fiecare dată trebuie să vezi partea plină a paharului. Ei bine, și în acest caz este recomandat să faceți la fel. Chiar dacă poate pare enervant să tot așteptați telefon de la angajații agențiilor, care să vă spună unde și când o să lucrați, există și o parte pozitivă: fără prea mult efort și prea multe complicații, prin intermediul acestor agenții ajungeți să lucrați în companii mari, acolo unde vă puteți face remarcat și, astfel, șansele de a obține un job full-time cresc considerabil. Stau mărturie poveștile unor români care au trecut prin asta.

În cele mai multe cazuri, românii care au venit la muncă în Anglia au ajuns să lucreze în domenii despre care habar nu aveau pe vremea când erau încă în țara lor. Partea bună este că nu au avut nevoie de experiență în domeniu și astfel tot ce a contat a fost capacitatea lor de a se descurca la job. Și se pare că le-a reușit asta, dacă e să luăm în calcul că fabricile și depozitele din UK sunt pline cu angajați de origine română.

 

Și noaptea visez… proteine

Sătul până peste cap de faptul că orașul în care locuia în România nu îi oferea prea multe oportunități, Andrei, un tânăr de loc din Târgu Jiu, s-a hotărât, în urmă cu doi ani, să își încerce norocul în străinătate. A venit aici însoțit de un prieten, care avea experiența muncii printre britanici, și s-a înscris la o agenție de recrutare. Din acel moment și până în prezent a lucrat doar prin acest sistem, însă locurile de muncă au fost multe.

Andrei, picker/packer în depozit de proteine: „De când am venit în Anglia am lucrat doar ca picker/packer în diferite  depozite. Este o muncă relativ ușoară și nu trebuie decât să fii atent la ceea ce faci și puțin rapid, asta ca să ajungi să te placă șefii și să mai fii chemat acolo. În momentul de față, lucrez la un depozit de proteine. Este foarte mare și 80% dintre angajați sunt români. Practic, lumea comandă pe internet proteine, vitamine, diverse creme sau articole sportive, iar noi, pe baza fiecărei comenzi, mergem și luăm de pe rafturile depozitului produsele respective. Este un depozit imens, cu o activitate continuă, iar ritmul de muncă este unul destul de alert. Zilnic, pleacă din depozit zeci de TIR-uri încărcate cu produsele noastre. Chiar dacă se muncește serios acolo, și am ajuns să visez și noaptea proteinele din depozit, îmi place acest job.

Lucrez nouă ore pe zi și am două pauze. În ceea ce privește partea financiară, sunt plătit cu 7,2 lire pe oră și, cel mai important, chiar dacă lucrez prin agenție, dacă fac ore suplimentare, sunt plătit cu 10 lire pe oră. Singurul inconvenient este că până la locul de muncă mergem o oră cu mașina, asta pentru că autobuzul pus la dispoziție de agenție mai trece și printr-un alt oraș de unde mai ia muncitori. Totuși, chiar dacă este destul de departe și plătim șase lire pe zi pentru transport, este bine că ni se oferă posibilitatea de a ajunge cu ceva la muncă, pentru că sunt persoane, cum este și cazul meu, care nu au mașină personală.”

 

 

Depozitele Morrisons,

locul cu sute de români

 

13 milioane de burgeri pe an sunt făcuți doar într-o singură fabrică. 4 milioane de pâini pe an, la care se adaugă sute de sortimente de produse de patiserie ies pe porțile unei singure fabrici Morrisons. Și lista poate continua cu zeci de exemple. După cum v-ați putut da seama și singuri, este nevoie de o adevărată desfășurare de forțe pentru ca toată această activitate să fie făcută. Morrisons are depozite și magazine de desfacere pe întreg teritoriul Marii Britanii, motiv pentru care foarte mulți conaționali și-au găsit de lucru la această companie. Unii lucrează prin intermediul agențiilor de recrutare, alții au reușit să obțină un job full-time.

Claudia din Pitești a lucrat într-una din fabricile Morrisons în care se ambalează carne și produse din carne. După trei luni însă, a renunțat la job pe motiv că era mult prea solicitant pentru ea și, pentru că lucra prin agenție, era și destul de puțin plătită. Doar 6.5 lire pe oră nu este suficient pentru o activitate în astfel de condiții, susține tânăra.

Claudia, Pitești: „Fabrica în care am lucrat eu se află în Winsford. Este imensă și întâlnești acolo toate națiile de oameni, printre care și foarte mulți români. Sunt zeci de benzi pe care vine carne, iar angajații trebuie să o pună în caserole. Ca să vă faceți o idee, absolut toate produsele din carne pe care le găsiți pe rafturile magazinelor Morrisons trec prin mâinile unor oameni. Trebuie să fii foarte rapid ca să faci față acestui job. De exemplu, ai de pus câte patru felii de carne într-o caserolă. În timp ce banda merge, tu trebuie să le iei, să le așezi frumos și să pui caserola pe o altă bandă. Dacă la final, după ce caserola trece prin mașina care îi pune folia deasupra și eticheta, produsele nu au un aspect plăcut, nu sunt așezate toate în aceeași poziție sau nu sunt perfect vidate, caserolele sunt desfăcute și carnea este pusă din nou pe bandă. Evident, asta înseamnă că angajații au făcut o greșeală, iar celor care monitorizează activitatea nu le pică bine deloc. De asemenea, aceleași persoane, supervisorii, sunt extrem de atente ca toată lumea să respecte, fără nicio abatere, normele de igienă. Dacă îți pică o bucată de carne pe jos, nu o iei până la pauză, când activitatea se întrerupe și se face curățenie. Dacă trebuie să te duci la baie, la întoarcere îți iei un echipament nou și lista poate continua.

Din punctul meu de vedere, cel mai mare inconvenient este reprezentat de temperaturile scăzute din fabrică. Acesta a fost și motivul pentru care, după doar trei luni, le-am spus celor de la agenție că nu mai vreau să lucrez în acel loc. Depinde însă de fiecare. Am prieteni care și acum lucrează acolo și sunt mulțumiți. Unii dintre ei încă depind de agenție, alții au fost recrutați de companie.

La Morrisons este un sistem pe care eu nu l-am mai întâlnit până acum: există angajați care toată ziua nu fac altceva decât să se plimbe printre muncitori și să-i noteze pe cei care lucrează foarte bine, sunt rapizi și nu fac greșeli. Când vor să recruteze, doar consultă acele notițe și știu cine merită să fie în echipa lor. Aceasta este doar o metodă. Cei interesați pot accesa și site-ul companiei destinat ofertei de muncă http://www.morrisons.jobs/.”

Și Dan, din Tulcea, lucrează pentru compania Morrisons, dar el a reușit să obțină un job full-time. Românul este picker într-un depozit de groceries situat în Northwich.

Dan, Tulcea: „Ca majoritatea angajaților de la Morrisons, și eu am început să lucrez la ei printr-o agenție de recrutare (n.r. – Acorn Recruitment – http://www.acornpeople.com/). După patru luni, cel care se ocupa de recrutare m-a întrebat dacă aș fi interesat să lucrez direct cu ei. Mi s-a oferit un job de picker și lucrez 27 de ore pe săptămână. În ceea ce privește activitatea, acum că am în spate o experiență de 10 luni, mi se pare o muncă ușoară, dar la început mi-a fost destul de greu. Ți se dă o cască și toată ziua primești comenzi prin intermediul ei. Trebuie să înțelegi bine engleza, să fii rapid și să nu aduci produse din alte locații.

Pentru această activitate sunt plătit cu 7 lire pe oră. Veniturile nu mă mulțumesc foarte tare, motiv pentru care aș fi interesat să îmi găsesc un alt job.”

 

trimiteri-sus-4

PREȚUL STRĂINĂTĂȚII: MUNCEȘTI ORIUNDE ȘI ORICE

MESERIA ȘI CALIFICAREA CONTEAZĂ!

DOUĂ JOB-URI. PENTRU CÂT TIMP?

MUNCIM ÎN CONSTRUCȚII! PE CÂȚI BANI?

trimiteri-jos-4

 

Cheddar-ul britanic și românii

 

Cum ar fi să lucrați într-un loc în care oriunde v-ați uita, ați vedea numai cașcaval? Sună bine, nu? Există români care lucrează în fabricile în care se produce sau se ambalează cel mai popular tip de brânză din Regatul Unit al Marii Britanii: Cheddar.

Ce trebuie să faci pentru a ajunge să lucrezi într-o astfel de fabrică și care sunt cerințele angajatorilor am aflat de la Lucian, un român care a lucrat patru luni într-un asemenea loc.

Lucian: „În fabrica în care am lucrat eu avea loc procesul de ambalare și vidare a cașcavalului. Într-o altă locație se producea, iar noi ne ocupam doar de pregătirea produsului înainte de a fi livrat clienților. Cea mai mare parte a activității era mecanizată. Aveam o mașină care opărea produsele, una în care băgam cașcavalul la vidat, iar alta pentru etichetare. Grija noastră cea mai mare era ca pe calupul de cașcaval, fie el de câteva sute de grame sau de 20 de kg, să nu fie mucegai. Acesta trebuia îndepărtat cu mare atenție, pentru că dacă era lăsat, iar produsul mergea la vidat, în câteva zile cașcavalul acela nu mai era bun de nimic.

Era o muncă relativ ușoară. Singurul inconvenient, din punctul meu de vedere, era că nu ofereau joburi full-time. Practic, în funcție de comenzile pe care le primeau pentru a doua zi se stabilea și numărul de muncitori pe care îl solicitau. Astfel, într-o săptămână puteai lucra 7 zile, iar în alta doar trei. Ca și plată, ni se oferea minimul, 6.50 lire pe oră. Eu am lucrat în această fabrică până în momentul în care mi-am găsit un alt job, unde am fost angajat full-time. Traiul e scump în Marea Britanie și cel mai bine o duci când știi că ai un venit sigur, chiar dacă asta înseamnă, cum e cazul meu, să renunți la un loc de muncă unde activitatea era una simplă, în favoarea altuia unde lucrezi mai mult, dar știi că la sfârșitul lunii îți intră pe card 1.300 de lire. Dacă mai faci și overtime, atunci chiar nu te mai poți plângă că o duci rău în UK.”

 

 

„Amprenta” românilor

pe sticla de Coca Cola

 

O altă fabrică ce a oferit zeci de locuri de muncă persoanelor venite din diverse țări europene, printre care și România, este Ipackchem. Compania are sedii în diverse colțuri ale lumii, dar și în Marea Britanie.

Lucrând în această fabrică, iei bani pe o muncă extraordinar de ușoară, susțin românii care deja lucrează acolo. Practic, obiectul de activitate al companiei este producerea de recipiente din plastic, printre care și sticle de suc pentru branduri celebre, cum ar fi Coca Cola.

Constantin, Bacău: „Eu lucrez pentru această companie de o jumătate de an. Înainte lucram într-un depozit, pe tura de noapte, în condiții grele, și-i povesteam unui prieten cât de rău o duc. El mi-a recomandat să mă înscriu la agenția de recrutare Gap Personnel (n.r. – adresă: 14 Market St, Crewe, Cheshire CW1 2EQ, tel.: 012.7058.1888) și să le spun că aș vrea să mă trimită la firma Ipackchem. Așa am făcut și de atunci și până în prezent lucrez pentru ea. Mai mult decât atât, în perioada următoare sper să obțin un job full-time.

Angajatorul are o regulă: după 13 săptămâni în care ai lucrat prin agenție, ești evaluat și, în funcție de locurile pe care le au disponibile, ai șanse să ți se ofere un post. Mi-aș dori să mă recruteze și pe mine, chiar dacă voi fi plătit doar cu 7.20 de lire pe oră, pentru acolo că este o muncă ușoară. Mașinile la care lucrăm produc sticle din plastic pentru branduri cunoscute, cum ar fi Coca Cola. Evident, facem multe alte produse din plastic.”

Așadar, cei care ar fi interesați să lucreze pentru această companie trebuie să se înscrie la agenția de recrutare Gap Personnel sau pot depune CV direct la sediul companiei, situat pe Gateway Street, Crewe Postcode CW1 6YA. De asemenea, informații se pot obține la numărul de telefon 01270 582137. Românii care lucrează deja acolo susțin însă că cele mai mari șanse să fii recrutat este să lucrezi prima dată prin intermediul agenției de recrutare și să te faci remarcat la locul de muncă.

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Loredana Petrescu

Comentarii

41 pareri la “MUNCIM ÎN FABRICI ȘI DEPOZITE”

 1. Nelu Spune:

  Sant interesat de un loc de munca in constructii daca este posibil daca nu e posibil atunci si in alte domenii.

 2. Nelu Spune:

  Sant iteresat de un loc de munca in ori ce domeniu.

 3. ion alina vivtorita Spune:

  sint interesata de un loc de munca in or ce domenul nu stiu asa bine engleza va rog sa ma ajutati.multumesc

 4. Robert Spune:

  As Vera so eu un loc de munc

 5. Botezatu Violeta Spune:

  Sunt din Romania dar locuiesc în Burnt Oak, și am nevoie de un job urgent, neștiind bine limba engleza.Va mulțumesc anticipat!

 6. Deres Spune:

  Buna ziua sant calificat ca sii motostivuitorist acum lucrez pentru hm as avea o sansa sa lucrez an anglia am experienta an depozit de logistica

 7. DOAR ASA Spune:

  7.20?? MUNCA USOARA ,IN AMBIENT PLACUT ….paiin depozit cu temp de aprox 0…5 grade C , ce mai spui ? si norma pare relativ mica , dar cu greu

 8. spinu nicoleta Spune:

  stiu engleza nivel incepator si as dori un loc de munca la un depozit [fabrica] in anglia .va multumesc

 9. Mihai Spune:

  As avea nevoie de lucru in un depozit.Daca ma puteti ajuta va multumesc

 10. Ciprian Spune:

  Salut daca ma poate ajuta si pe mine cu un loc de munca la o fabrica an anglia va rog mult o sa fiu recunascator detin si permis auto de 15 ani va multumesc. Tel 0040799021449

 11. Daniela Spune:

  Am 33 ani experienta 7 ani in curatenie fosta cameristaengleza niv incepator doresc un job sigur fara alte impedimente .Lucrez orice bucatarie nr tel07438110094

 12. Papuc Marioara Spune:

  Buna ziua!Sunt in Anglia mai exact Londra si as avea si eu nevoie de un loc de munca ca si camerista sau intr-un depozit,va rog daca ma puteti ajuta.Va multumesc!

 13. irina Spune:

  Buna! Ce sfaturi puteti da unui incepator? Nu am mai lucrat afara dar vreau sa vin la toamna in UK. Care sunt zonele unde chiriile sunt mai mici? Cum gasesc pe cineva cu care sa impart locuinta?

 14. rmorgovan endora Spune:

  buna!sint endora ma puteti ajuta cu o imfo.?care agentie este mai serioasa unde imi pot gasi un job in domeniul fabrici -depozite la ambalat

 15. rmorgovan endora Spune:

  buna!sint endora ma puteti ajuta cu o imfo.?care agentie este mai serioasa unde imi pot gasi un job in domeniul fabrici -depozite la ambalat!

 16. Dumitru Spune:

  am nevoie de un joba,am toate actele,nu cunosc engleza
  tel:07404947479

 17. Petronela Spune:

  Buna as vrea si eu sa lucrez in fabrica daca aveti nevoie va rog sa ma contactati la nr 07492068886

 18. Radu daniela Spune:

  Ul nottingham

 19. Radu daniela Spune:

  Anglia nottingham

 20. Radu daniela Spune:

  Anglia nottingham as dori si eu două locuri de muncă în fabrici eu engleză mediu soțul deloc avem insurance si card .va rog. Urgent cautam de muncă .contactați 07802499671

 21. Cristina Spune:

  Ma numesc Cristina si sunt in cautarea unui job,orice.Engleza nu prea o vorbesc.Va multumesc anticipat 07466237394
  Locuiesc in zona 4 Redbrige

 22. rodica patraucean Spune:

  ma puteti ajuta si pe mine cu un loc de munca in fabricasunt de aproape 2 ani in anglia.

 23. Sunt interesata. Nr meu de tel.07490913976. sunt în căutarea unui loc de muncă pt. Depozituri Spune:

  Sunt interesata

 24. Mariana busch Spune:

  Mi.as dori si eu un loc de munca in depozite la ambalat sau in orice domeniu. Multumesc.:)

 25. Mariana baciu Spune:

  Buna ziua suntem un cuplu am dori sa muncim in depozit sau fabrica avem cunostinte minime de engleza asteptam sa ne contactati nr tel07900253548

 26. Alyn Spune:

  Lucrătorii romani sunt tratati ca niște sclavi in toate depozitele din Uk( Tesco, Amazon etc) ceea ce e și mai grav este ca sunt presați psihic de supervizori romani sa facă performanța. Adică sa muncească ca un rob, repede și in contratimp. Dacă nu faci munca rapida romanul îți da day ofuri și pana la urma îți dai demisia . Romanul pe roman îl slugareste. Și agențiile lituaniene văd ca au prosti la greu . Mentalitatea asta tot de romanii de la țara ajunși acolo , au tras pana și au rupt spatele și apoi au plecat. Consecințele au rămas. Am fost 6 luni in domeniu și stiu f bn. Vreți sa fiți sclavi ? Mergeți in depozite/ fabrici. Oamenii sunt contabilizați pe baza de sift și ești tratat ca un robot .

 27. Ruxanda Daniela Spune:

  Sunt și eu interesata de un loc de muncă în depozite sau an orice domeniu că m-am săturat de saracie sa trăiesc de pe o zi pe alta va rog frumos

 28. Gabriela Spune:

  Buna ziua.M-ar interesa si pe mine un loc de munca in fabrica sau depozit,spălat vase.Engleza nivel începător.Multumesc frumos.

 29. Dan Spune:

  Dar oare romanasii astia de ce tot lasa comentarii cum ca vor locuri de munca. In articol li se pun la dispozitie nume de agentii si nr de telefon si ei isi lasa comentariul pe un „forum”. Inteligent!

 30. Blidaru Spune:

  Buna ziua sunt interesată pentru un loc de munca permanent. Full time. Stau in sud est londrei.ma este valabil anuntul?astept man dvs

 31. Mariana Spune:

  As dorii si eu un job in depozite sau fabrici. Engleza mea este de începător. Stau in Ilford-londra. Caut urgent. Va mulțumesc.

 32. Marian Spune:

  Lucrez de doi ani in Anglia,am permis de Marea Britanie,dovada de adresa pe permis,oras Wolverhampton,platesc 350£ pe luna cu totul inclus,mancare,spalat,mancat,locuiesc cu sora mea,doi nepoti si sotul ei.
  amazon este bataie de joc,sistem american implantat adanc in depozitele din Anglia,distanta mare ca sa ajungi la locul de munca,automat lucrezi cu indieni puturosi,cu nasul pe sus,englezi fofilatori care isi doresc pozitii inalte in acea companie,targhete foarte mari iar dupa ce tragi ca un mãgar pana in Decembrie cei de la agentia PMP Recruitment sau Adecco te arunca in strada ca pe un caine plouat si te trezesti ca maine vine indianul proprietar sau pakistanez ca sa-i dai chiria.
  Tesco,Euro Car Parts,Wiggle,Sainsbury’s,Facenda,Muller Milk,DX Freight,PoundLand,PoundWorld,Aldi,Lidl si multe alte depozite de duzina angajeaza prin agentie,maxim iti vor da 8£ pe ora dar din suma asta deduci NINO,PAYE,pensie,combustibil,mancare,tigari,lichide,ramai cu 5£ pe ora si batai de cap.
  Amestecul de rase dupa parerea mea este precum soarecele si pisica,unii muncesc mai mult iar altii,deloc.
  O camera costa de la 60£ pe saptamana pala la 100£,in functie de proprietar,zona,dimensiunea camerei si cati locuiesc in acea casa,conditiile de asemenea.
  Magazine gasesti oriunde te duci,produse de calitate medie,o scoti la capat cu mancarea,dar cu asigurarea masinii,taxa de drum,pretul pieselor auto este alta poveste,daca nu este asigurata “militienii” iti ridic masina in 60 secunde plus amenda de minim 300 lire.
  Pentru semenii nostri disperati so dornici de imbogatire ca-n filme,Anglia este sansa de a vedea ce inseamna cu adevarat munca peste hotare,adica sclav in tara altuia.
  Din punct de vedere financiar este mai bine dar Anglia te schimba in rau,devii brusc incordat,salbatic,nu mai stii ce inseamna caldura soarelui,mare,soare,bronz natural,mancare cu gust.
  Fiecare face ce vrea in viata,fiecare alege ce vrea.

 33. Marius Spune:

  Tovarasi.Vreau si imi doresc cu nerabdare sa ajung sa muncesc pe plaiurile englezesti.Am inteles ca salariile sunt foarte foarte mari.Se spune ca orice roman castiga minim 2000 de lire,brutto.As vrea sa imi confirmati va rog frumos ca este adevarat.Pare asa de frumos totul.Am o mica problema.Nu vorbesc prea bine limba engleza.Dar sper ca in 2-3 ani sa pot sa vorbesc la,nivel conversational.Daca aveti vreo oferta,de munca in orice domeniu va rog frumos sa ma anunntati si pe mine la adresa de mail.
  Regallianus2018@gmail.com
  Thanks

 34. Mariana canalas Spune:

  Buna ziua as vrea sa lucrez intr-o fabrica sau intr-un depozit sunt noua venita in machenster m nevoie de un loc de munca nr meu este 07459689834

 35. Muncitorul Spune:

  Întradevăr, cei cu o calificare sunt mult mai bine plătiți. De asemenea, nu faceți greșeala să nu luați în calcul chiria și cheltulile aferente. Și eu am muncit în Marea Britanie, am fost atras cu un salariu foarte bun pe zi. Din păcate chiria a fost foarte scumpă iar dupa ce achitam toate cheltuielile nu rămâneam cu mare lucru. Dacă nu ești o fire economică sau fumezi nu vei reuși să faci cine știe ce economii. Dacă doriți să plecați în Marea Britanie pentru a munci vă recomand acest articol informativ https://www.muncitorul.com/locuri-de-munca-in-anglia , o să vă ajute foarte mult. Mult succes!

 36. DENIS Spune:

  ÎN ANGLIA SAU ALTE ȚĂRI STRĂINE NU VOR ALERGA NICIODATĂ
  CÎINII CU COVRIGI ÎN COADĂ NU VA CURGE NICIODATĂ LAPTE ȘI MIERE.
  Se poate risca să nu ai unde să dormi și să faci foamea pe acolo

 37. DENIS Spune:

  Aparențele înșeală sau de multe ori pot fi înșelătoare

 38. DENIS Spune:

  Se pot ascunde adevărate țepe în toată regula

 39. DENIS Spune:

  Sau să muncești să nu te plătească.
  Este posibil să existe astfel de riscuri oriunde

 40. Mari Spune:

  Manchester caut un loc de munca nu vorbesc engleza

 41. Patentasu Georgiana Spune:

  Anglia-Worcester

Spune-ti si tu parerea!