Mungiu și Puiu, nominalizați la Palme d’Or

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 29 aprilie 2016

Cristian Mungiu si Cristi Puiu1_Palme d'Or_2016

Filmele „Bacalaureat”, de Cristian Mungiu, și „Sierra Nevada”, de Cristi Puiu, au fost selectate în competiția oficială a celei de-a 69-a ediții a festivalului de la Cannes ce se va desfășura între 11 și 22 mai, au anunțat joi organizatorii, într-o conferință de presă.

Bacalaureat_Cristian Mungiu_Cannes1Cristian Mungiu, discret de obicei cu dezvăluirile legate de proiectele lui cinematografice, a povestit încă din 2015 pentru publicația Screen Daily că se pregătește să realizeze un nou film, care va vorbi despre compromis și implicațiile rolului de părinte, noua producție fiind legată și de perioada actuală pe care o traversează cineastul român.

„Este o poveste care se referă la momentul în care mă aflu acum în viață”, a spus acesta. „Vorbește despre compromis, rolul de părinte și copii și înțelegerea relației dintre ceea ce le spui copiilor și ceea ce văd ei că faci tu”, a mai spus Mungiu.

„(Povestea – n.r.) are loc în România, din nou. Oamenii mă întreabă mereu dacă am de gând să fac un film în limba engleză, dar eu vreau să fac proiecte personale despre lucruri pe care le cunosc”, a mai spus regizorul.

Pentru prima dată, filmul va avea ca personaj principal un bărbat, spre deosebire de lungmetrajul premiat cu Palme d’Or „4 luni, 3 săptămâni și 2 zile”, în 2007, care prezintă o femeie ce își ajută o prietenă să facă un avort, în perioada comunistă, când era considerat ilegal, dar și de pelicula „După dealuri”, care se petrece într-o mănăstire.

 

Cristi Puiu a uimit din nou!

„Regizorul rebel și nonconformist, românul Cristi Puiu ne-a revelat un film problematic și inteligent în 2010, un thriller de trei ore, «Aurora» și suntem extrem de entuziasmați că revine cu filmul «Sierra Nevada» în «sfadă» de la Cannes. În vreme ce «Aurora» era ultra-economic în ceea ce privește dialogul, noul film, prin contrast, se țese în jurul unei familii care se adună la parastasul unui bătrân venerabil care a murit recent, iar întâlnirea în circumstanțele astea generează vorbă, logoree, zumzet. Toată lumea din familie vorbește în film”, se spune în publicația Little White Lies, referitor la filmul „Sierra Nevada”.

Cristi Puiu_Sierra Nevada1_Cannes_2016

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!