A murit Ariel Sharon

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 20 ianuarie 2014

Fostul premier israelian Ariel Sharon a decedat sambata, 11 ianuarie, la varsta de 85 de ani, relateaza presa israeliana. Sharon a fost victima unui atac cerebral la 4 ianuarie 2006, starea de sanatate a fostului pilon al dreptei israeliene agravandu-se brusc in urma unei interventii chirurgicale. Starea de sanatate a fostului premier israelian Ariel Sharon continuase sa se deterioreze in ultimele zile, fiind critica.

Sharon a decedat in Clinica Chaim Sheba din Tel Hashomer, in apropiere de Tel Aviv, transmite Mediafax.

Ariel Sharon, care a fost in coma opt ani, a fost un barbat care avea un plan grandios, acela de a fixa frontierele Israelului si care ar fi putut influenta conflictul israeliano-palestinian, daca si-ar fi putut duce mandatul la bun sfarsit, relateaza AFP. Spitalul Tel Hashomer, situat in apropiere de Tel-Aviv, anunta pe 2 ianuarie 2014 ca mai multe organe vitale au incetat sa ii mai functioneze normal.

Nascut la 27 februarie 1928 in Palestina aflata sub mandat britanic, Ariel Sharon a fost bratul drept al fondatorului istoric al dreptei nationaliste, Menahem Begin, preluand puterea in 1977 si revolutionand peisajul politic israelian. Sharon a ordonat evacuarea Fasiei Gaza in 2005, dupa 38 de ani de ocupatie, in timp ce nimeni inaintea lui nu a indraznit sa se atinga de colonii.

Unele dintre actiunile sale au generat ura palestinienilor, oprobiul comunitatii internationale si critici vehemente in Israel. Dar retragerea din Fasia Gaza i-a adus laude. La indemnul sau, in timp ce era ministru al apararii, Israelul se implica in 1982 intr-o interminabila si dezastruoasa invazie a Libanului ce urmarea sa il alunge din aceasta tara pe Yasser Arafat, liderul istoric al palestinienilor.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!