A murit Elie Wiesel

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 9 iulie 2016

elie wiesel

Scriitorul și activistul politic american de origine română Elie Wiesel, laureat al Premiului Nobel pentru Pace, a decedat la vârsta de 87 de ani, a anunțat Institutul israelian pentru memoria Holocaustului Yad Vashem.

Elie Wiesel era născut pe 30 septembrie 1928, în orașul Sighet. Supraviețuitor al Holocaustului, Elie Wiesel a scris pe larg despre condițiile de încarcerare în lagărele naziste și, în anul 1986, i-a fost acordat Premiul Nobel pentru Pace, Comitetul norvegian salutând „activitățile concrete pentru cauza păcii și demnității umane”, scrie Mediafax.

Elie Wiesel s-a remarcat prin rolul major în promovarea educației pe tema Holocaustului și pentru perpetuarea memoriei Holocaustului în perioada postbelică, publicând cartea de memorii „Noaptea”, bazată pe experiențele trăite ca adolescent în lagărul de la Auschwitz.

Premierul Israelului, Benjamin Netanyahu, a exprimat regrete enorme pentru decesul lui Elie Wiesel, notând că acesta „a reușit să demonstreze victoria spiritului uman asupra cruzimii și răului, printr-o personalitate extraordinară și cărți fascinante”. „În întunericul Holocaustului, în care surorile și frații noștri au fost uciși – șase milioane -, Elie Wiesel a fost o rază de lumină și un exemplu de umanitate, o persoană care a crezut în bunătatea oamenilor”, a subliniat Benjamin Netanyahu.

Fostul președinte israelian Shimon Peres a catalogat decesul lui Elie Wiesel drept „o mare pierdere pentru poporul evreu și pentru întreaga omenire”. „Elie Wiesel a supraviețuit celor mai mari orori din istoria omenirii și și-a dedicat viața răspândirii mesajului «aceste lucruri nu trebuie să se repete niciodată»”, a subliniat Shimon Peres.

„Elie Wiesel este unul dintre eroii poporului evreu, un adevărat uriaș în istoria omenirii”, a reacționat președintele Israelului, Reuven Rivlin. „Elie Wiesel a fost o rază de lumină; îi datorăm o enormă recunoștință”, a declarat Ronald S. Lauder, președintele Congresului Evreiesc Mondial.

Elie Wiesel a scris 57 de cărți, majoritatea în limbile franceză și engleză, inclusiv „Night”, bazată pe experiențele în lagărele de concentrare naziste. Elie Wiesel a fost președintele Comisiei de Consiliere a publicației Algemeiner Journal și profesor de Științe Umaniste la Universitatea din Boston.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!