A murit inventatorul rucsacului zburător

Articol publicat in sectiunea Social pe data 23 ianuarie 2015

Iustin Capră, inventatorul rucsacului zburător brevetat de americani şi folosit de cosmonauţi la deplasările intercapsulare, a murit, pe 19 ianuarie, la 81 de ani, la Spitalul de Urgenţă Ploieşti. El fusese internat cu o zi în urmă, fiind cunoscut ca diabetic, necropsia urmând a stabili cauza morţii. În 22 februarie, Iustin Capră ar fi împlinit 82 de ani.

Capră este unul dintre cei mai cunoscuţi inventatori români, obţinând numeroase premii la saloane internaţionale. Printre distincţiile obţinute se numără Premiul „Ifia Eco”, obţinut la Geneva, în 2008, pentru cea mai bună invenţie ecologică, respectiv un triciclu electric sau hibrid (realizat împreună cu Marian Velcea), Diploma Salonului Internaţional de Iinvenţii de la Geneva, Medalia de Aur la Salonul Internaţional de Inventică Pro Invent 2009-Cluj-Napoca, Premiul Arca 2007 pentru întreaga activitate.

Printre invenţiile sale se numără un rucsac zburător, construit în anul 1956, un aparat portativ pentru zbor individual, pentru care inventatorul a fost la acea vreme arestat, fiind bănuit că l-a făcut pentru a fugi din România.

Conform paginii oficiale de pe o reţea de socializare, la trei ani şi jumătate de la realizarea rucsacului zburător, invenţia lui Iustin Capră a fost brevetată de americani şi folosită de cosmonauţi la deplasările intercapsulare, iar în anul 2002, americanii au recunoscut oficial că ideea i-a aparţinut inventatorului român.

Iustin Capră a construit maşini nepoluante fără volan şi fără pedalier, cu comenzi făcute de la un buton de pe carcasa fotoliului, a construit mai multe prototipuri de maşini şi motorete, alimentate de acumulatori.

Capră, care a fost de profesie inginer şi a lucrat ca ofiţer de aviaţie, locuia în judeţul Prahova, unde s-a născut.

„De meserie eu sunt român, iar la asta nu voi renunţa niciodată, chiar dacă cei din jur mă privesc ca pe un tataie ţicnit”, scria Iustin Capră recent pe pagina sa de pe o reţea de socializare.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!