A murit printre străini, la 17 ani, de la anticoncepţionale

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 24 aprilie 2016

uk-maria-santa

Românca, sosită cu bursă la Manchester anul trecut pentru a-şi continua studiile de balet, a avut parte de un sfârşit tragic. Cel mai probabil, decesul a survenit de la administrarea unui anume tip de anticoncepţionale.

Tânăra româncă, pe nume Maria Santa, era originară din Cluj-Napoca. Făcea balet de la 9 ani, iar anul trecut a primit o bursă în valoare de £12.648 pentru a studia la Northern Ballet School, o prestigioasă instituţie din Manchester.

În octombrie anul trecut Maria începuse să se plângă de dureri puternice de cap şi a mers la mai multe consultaţii medicale. De fiecare dată însă, doctorii au trimis-o acasă, prescriindu-i diverse tratamente. La scurt după ultima vizită la spital, dansatoarea a fost găsită inconştientă în casă de iubitul ei. A fost transportată de urgenţă la spital şi internată la Salford Royal Hospital, dar două zile mai târziu a murit, a relatat The Telegraph săptămâna aceasta, la mai bine de cinci luni de la deces.

Potrivit metro.co.uk, doctorii sunt de părere că moartea Mariei Santa a survenit în urma administrării pilulei anticoncepționale. Din cauza acestui tratament hormonal, i se formaseră mai multe cheaguri de sânge la nivelul creierului.

Dr Piyali Pal a confirmat existența acelor cheaguri, dar a adăugat:

—————————————

„Cauzele ar putea fi deshidratarea, malnutriția, o boală de sânge sau contracepţia orală. Nu există nici o cauză patologică ascunsă. (…) Nu mânca, nu bea, îmi imaginez că era foarte deshidratată. Dacă lua și contraceptive, cu siguranţă şi acest factor a contat.”

—————————————

Jonathan Greenbaum, ultimul doctor care a îngrijit-o, a explicat totuşi că acesta este un caz extrem de rar: „Cred că nu am văzut decât trei cazuri până acum. (…) Era o fată tânără, care făcea sport, iar singurul factor de risc a fost pilulele orale de contracepţie pe care le lua”.

 

La Urgenţe i-au dat paracetamol

Robert Santa, tatăl fetei, îşi aminteşte că Maria se tot plângea de dureri groaznice de cap şi la urechea dreaptă. Astfel că pe 21 octombrie s-au prezentat la Urgenţe, pentru prima oară. Nu i-au făcut nimic, spune tatăl pentru The Telegraph, nici un test, ci doar au discutat cu ea. I-au dat paracetamol.

Cum situaţia devenea şi mai rea, Maria s-a dus din nou la Urgenţe cu prietenul ei. Doctorii i-au spus că ar putea să aibă o infecţie la ureche.

Apoi, pe 8 şi 9 noiembrie, continuă tatăl fetei, a început să vomite la fiecare oră, chiar şi fără a mânca sau a bea ceva. „Vomase deja de două zile şi se plângea de dureri severe de cap.”

Au fost la spital şi a treia oară. Acum îi era greu să stea în picioare sau chiar pe scaun, insista să stea întinsă. De asemenea, nu mai suporta lumina. Şi de această dată, însă, doctorii doar i-au prescris nişte medicamente.

Însă, pe 11 noiembrie, Maria simţea deja că îi explodează capul şi nici nu-şi mai simţea piciorul drept. Astfel că au chemat ambulanţa. A fost consultată de acelaşi medic ca şi data precedentă, care i-a administrat, iarăşi, nişte antibiotice şi a trimis-o acasă, chiar dacă Maria nu mai vorbea deloc, avea nevoie să fie asistată în tot ceea ce făcea şi nu putea să meargă singură. Doctorul spunea că este doar obosită, îşi aminteşte tatăl fetei.

În dimineaţa care a urmat Maria intra deja în comă, iar două zile mai târziu avea să moară la spital.

Doctorul Piyali Pal a declarat pentru The Telegraph că e vorba de un caz foarte rar, iar colegii săi nu pot fi învinuiţi că n-au răspuns la semnele afecţiunii, deşi acestea, în mod evident, au existat. „Avem multe de învăţat din acest caz”, a conchis acesta.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!