Mușchiuleț de porc umplut cu roșii și brânză de capră

Articol publicat in sectiunea Preparate din carne pe data 15 decembrie 2015

Ingrediente

  • un mușchiuleț de porc (cca 500 g), 100 g brânză de capră (poate fi maturată), 150 g bacon (felii subțiri), 8 frunze mari de busuioc, 2 linguri ulei, o linguriță rasă zahăr brun, sare, piper negru, fulgi de chili.
  • roșii coapte: 1/2 kg roșii roma (cele lunguiețe, tip „prunișoare”), o lingură oțet balsamic, 2 linguri ulei măsline, sare de mare.

Mod de preparare

Se taie roșiile coapte în două pe lungime, se presară cu sare de mare și se stropesc cu ulei și oțet balsamic. Se pun în tava cuptorului, cu tăietura în sus și se coc la 160 grade Celsius (sau 140 grade cu ventilator) timp de peste o oră. Timpul de coacere depinde de soiul și dimensiunea roșiilor alese. Trebuie coapte doar până sunt deshidratate pe jumătate, adică arată uscate deasupra, dar sunt încă suculente în interior. În loc de roșii coapte, puteți folosi roșii semi-deshidratate în ulei.

Roșiile se pot coace și cu o zi înainte; după coacere doar se pun într-un bol și se păstrează la frigider până a doua zi; nu veți folosi toate roșiile în această rețetă, dar e păcat să porniți cuptorul doar pentru câteva roșii; restul le puteți pune în salată, le transformați în salsa, le mâncați cu brânză etc.

Se curăță mușchiulețul de tendoane și pielițele albe, se desface într-o foaie subțire (dacă foaia nu e foarte egală ca și grosime, o puteți bate ușor cu ciocanul de șnițele) și se presară cu sare pe ambele părți. În interior se presară și piper negru. Se lasă deoparte cam jumătate de oră, cât să revină la temperatura camerei.

Se taie bucăți roșiile coapte. La fel și brânza de capră. Busuiocul se strivește cu puțină sare mare într-un mojar și se adaugă uleiul. Se presară roșii pe toată suprafața mușchiului, lăsând un centimetru pe margine neacoperit. Se presară apoi brânza și deasupra uleiul cu busuioc. Se rulează strâns mușchiulețul.

Se așază pe masa de lucru feliile de bacon una lângă alta. Se așază ruloul de carne la un capăt (perpendicular pe lungimea baconului) și se rulează strâns în bacon. Vârfurile mușchiulețului se ridică și se prind cu scobitori, altfel se vor usca prea tare. Se presară pe masa de lucru piper negru, chili și zahărul. Se învârtește ruloul prin acest amestec.

Se așază ruloul într-o tavă și se coace la 220 grade Celsius timp de 20-25 minute. Apoi se pornește cuptorul pe grill (căldura/focul să vină de sus) și se lasă doar câteva minute, până se rumenește baconul.

Se scoate ruloul pe un platou și se acoperă cu folie cel puțin 10 minute, apoi se poate felia. E bun servit imediat, dar și reîncălzit în cuptor.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!