Muzee excentrice londoneze

Articol publicat in sectiunea Articole recente, Timp liber pe data 13 august 2016

exploratori

Londra este plină de minunate muzee excentrice și colecţii istorice bizare. Aceste muzee unice vă oferă şansa ideală de a descoperi artefacte mai puţin cunoscute, de a învăța mai multe despre istoria părților ciudate ale Londrei şi de a plonja într-unele dintre cele mai ciudate colţuri ale orașului.

Unde altundeva în lume veţi mai găsi un muzeu dedicat unui caracter ficţional, de parcă ar fi real? Sau un model al Tower Bridge realizat din beţe de chibrit? Sau un muzeu dedicat în întregime… evantaielor?

 

Muzeul Brunel

Primul proiect al lui Isambard Kingdom Brunel și al tatălui său, Sir Marc, a fost Tunelul Tamisei. Tunelul, primul din istorie construit sub un râu, reprezintă cea mai veche secțiune a metroului londonez. Printre obiectele expuse în muzeul tunelului se găsesc desene, acuarele şi gravuri ale proiectului inovator al tunelului, ca şi artefacte de la târgurile care au avut loc acolo.

Adresă: Brunel Museum, Railway Avenue, Rotherhithe, London, SE16 4LF; 020 7231 3840.

Website: www.brunel-museum.org.uk

 

Muzeul evantaiului

Fan Museum este gazda celei mai deosebite colecții de evantaie din lume, cu exponate datând din secolul 11 până în zilele noastre. Găzduit în două case din secolul 18 restaurate, muzeul mai este dotat cu o surprinzătoare grădină japoneză, o orangerie, o pictură murală superbă şi un magazin de cadouri.

Adresă: The Fan Museum, 12 Crooms Hill, London, SE10 8ER

Telefon: 020 8305 1441

Website: http://www.thefanmuseum.org.uk/

 

Muzeul desenelor animate

Deschis în 2006, acest mic muzeu este dedicat conservării desenelor britanice, benzilor desenate şi animaţiilor, de la cele timpurii ca Punch&Judy la cele favorite, ca Gile şi Steve Bell. Muzeul oferă și activităţi interactive pentru cei mici.

Adresă: The Cartoon Museum, 35 Little Russell Street, Holborn, London, WC1A 2HH

Telefon: 020 7580 8155

Website: www.cartoonmuseum.org

 

Muzeul anesteziei

Veţi fi uimiţi de cele peste 2.000 de obiecte legate strict de anestezie, găzduite în acest neobişnuit muzeu londonez! Fie că sunteţi anestezist sau doar curios, colecţia datând din 1774 până în zilele noastre, pune la dispoziţie mărturii istorice ale avansului tehnologic în medicină și ameliorarea durerii.

Adresă: The Anaesthesia Museum, 21 Portland Place, Marylebone, London W1B 1PY

Telefon: 020 7631 1650

Website: www.medicalmuseums.org/anaesthesia-heritage-centre

 

Casa Dennis Severs

Intraţi în capsula timpului în fosta casă a lui Denis Severs, unde artistul  a creat atmosfera lăsată în urmă de o familie imaginară din secolul al 18-lea. Veți simți prezența membrilor familiei prin lucrurile lăsate în urmă în cele 10 camere luminate de lumânări și candelabre: mirosul mâncării, paturile nefăcute… Așadar, nu are sens ceea ce veți vedea, ci ceea ce ați pierdut, cerându-vi-se să vă imaginați.

Adresă: Dennis Severs House, 18 Folgate Street, London E1 6BX

Telefon: 020 7247 4013

Website: www.dennissevershouse.co.uk

 

Muzeul de testare Kirkaldy

Unul dintre cele mai ciudate muzee londoneze, Kirkaldy trebuie văzut de toţi cei pasionați de maşini şi inginerie. Acesta găzduieşte maşinăria de 350 de tone a lui David Kirkaldy, „All Purpose Testing Machine”, folosită cândva pentru a testa rezistenţa tuturor materialelor, de la cărămizi la beton. Este deschis în prima duminică a fiecărei luni.

Adresă: Kirkaldy Testing Museum, 99 Southwark Street, London SE1 0JF

Telefon: 0132 233 2195

Website: www.testingmuseum.org.uk

 

Muzeul Sherlock Holmes

Muzeul este mobilat întocmai ca apartamentul celebrelor personaje fictive  ale lui Conan Doyle: Sherlock Holmes și prietenul său, Doctor Watson. Muzeul dispune de lucrări de ceară, artefacte victoriene şi un foarte popular magazin de cadouri.

Adresă: Sherlock Holmes Museum, 221B Baker Street, London NW1 6XE

Telefon: 020 7224 3688

Website: www.sherlock-holmes.co.uk

 

Muzeul magiei

La muzeu se vor găsi întotdeauna mai mult de un singur iepure în pălărie şi foarte multe batiste colorate. Puteţi vedea unele dintre cele mai importante suveniruri ale magiei, aşa cum ar fi cătuşele folosite de Houdini sau recuzita folosită de prințul Charles în timpul introducerii sale în misteriosul Cerc Magic.

Adresă: Magic Circle Museum la Centre for Magic Arts, 12 Stephenson Way, London NW1 2HD

Telefon: 020 7387 2222

Website: www.themagiccircle.co.uk

 

Muzeul operațiilor

Chiar merită văzut: singurul spital operaţional rămas din Anglia secolului 19, care se află în vârful unei vechi biserici. Înăuntru veţi putea privi la câteva demonstraţii de tehnică chirurgicală şi vă veţi putea oferi voluntar „pentru a fi operat”. Atmosfera este îmbibată în mirosul provenit din pod, unde se stocau şi preparau plantele medicinale.

Adresă: Old Operating Theatre, 9A St Thomas’ Street, London SE1 9RY

Telefon: 020 7955 4791

Website: www.thegarret.org.uk

 

Credeți sau nu în… muzeul Ripley!

Nu vă va veni să credeţi că unele dintre obiectele prezente în acest muzeu sunt adevărate. Printre alte exponate putem aminti macheta din beţe de chibrit de 4m a Tower Bridge, un Mini acoperit de diamante, un viţel cu două capete sau o adunare de oameni care-și beau ceaiul cu capu-n jos! Distracţie pentru toată familia!

Adresă: Ripley’s Believe It Or Not, 1 Piccadilly Circus, London W1J 0DA

Telefon: 020 3238 0022

Website: http://www.ripleyslondon.com/

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!