Muzeu al diasporei românești, în nordul Israelului

Articol publicat in sectiunea Diaspora în lume pe data 16 ianuarie 2015

Primul muzeu al diasporei româneşti va fi construit în Rosh Pina, o aşezare din nordul Israelului situată în apropierea Podişului Golan. Localitatea are 3.000 de locuitori şi a fost înfiinţată în urmă cu aproape 150 de ani de evrei veniţi din România, relatează Știrile TVR.

În 1882, un grup de evrei sionişti din Moineşti a plecat în Ţara Sfântă. S-au stabilit cu toţii în Rosh Pina, în limba română – „piatră de colţ”. În loc de brazi au găsit cedri, în loc de meri, măslini. S-au adaptat şi au început să lucreze pământul. Aşa au înfiinţat prima aşezare agricolă din Galilea. Acum este una dintre cele mai frumoase aşezări din nordul ţării, un loc ce atrage jumătate de milion de turişti pe an.

Descendenţii primilor evrei români au înfiinţat un muzeu dedicat emigraţiei româneşti în Israel. Mulţi dintre ei mai ştiu limba română, adaugă sursa citată. Primarul localităţii face parte din a patra generaţie de evrei români stabiliţi în Rosh Pina şi se bucură că poate sprijini acest proiect. Proiectul va costa 15 milioane de şekeli, adică peste trei milioane de euro. Jumătate din sumă va fi dată de muncipalitate, jumătate va fi din contribuţii individuale şi ale organizaţiei AMIR.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!