Nadia Comăneci comentează ratarea calificării gimnastelor românce la JO de la Rio

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 3 mai 2016

Nadia Comaneci1

Nadia Comăneci transmite un mesaj dur echipei feminine de gimnastică după ce româncele au ratat calificarea la Jocurile Olimpice de la Rio de Janeiro pentru prima oară în ultimii 46 de ani. „Zeița de la Montreal” spune că era previzibil un asemenea „dezastru” și gimnastica din România mai are o șansă doar dacă este reconstruită de la zero.

Nadia Comăneci este afectată de eșecul echipei feminine de gimnastică a României, care nu a reușit să se califice la Jocurile Olimpice, pentru prima oară din 1968. Țara noastră nu a reușit să termine în primele patru grupa de la turneul preolimpic de la Rio, așa că fetele vor rămâne acasă. Din păcate, un asemenea rezultat era de așteptat, spune Nadia:

—————————————

„E foarte trist. Îmi pare atât de rău că s-a întâmplat acest lucru, dar, așa cum tot spun și eu de ani de zile, aceste rezultate nefaste nu sunt întâmplătoare. Știam cu toții și am anticipat că într-o zi vom ajunge și aici. Din păcate, acel moment a venit și după atâția ani nu vom avea o echipă completă în concursul olimpic. Nu mai avem antrenori, iar cei pe care îi avem îi plătim foarte prost, nu mai avem sportive. În România, avem aproximativ 100 de gimnaste, în timp ce în Statele Unite sunt vreo 4 milioane de copii care fac gimnastică. Avem vreo cinci-șase cluburi de gimnastică. În State, sunt 250.000 de cluburi. Din păcate, sportul în România a rămas pe loc, de aici și rezultatele catastrofale din ultima vreme.”

—————————————

Astfel, după 48 de ani de prezență continuă la Jocurile Olimpice, România va avea o singură reprezentantă la Rio. Este vorba de un loc nenominal, obținut în urma unui test. Echipa de gimnastică a României a fost medaliată olimpică la fiecare ediție, începând cu 1976. După ce a scris istorie, Nadia spune că există o singură soluție pentru ca România să își revină și să conteze din nou în lumea gimnasticii:

—————————————

„Avem nevoie să o luăm de la zero, să reconstruim gimnastica românească pe baze noi, pentru că în acest moment există o mare distanță între noi și ceilalți. Avem nevoie să regândim sportul de masă. Speranța există! Doar dacă ne gândim că și în aceste condiții, gimnastele noastre au reușit evoluții promițătoare în ultimii ani, când am reușit să ne batem de la egal la egal cu marile puteri, ba chiar să visăm la noi performanțe olimpice. Noi, românii, avem gimnastica în sânge, nu putem să ne plângem de milă, ci să căutăm o strategie viabilă, să începem să investim. Sportivii români au talent, au dorința de a reuși, muncesc mult. Când noi am intrat acum 30 de ani pe piață și toată lumea se întreba cine suntem, secretul a fost unul singur: am muncit mai mult ca ei. Muncă multă și seriozitate, aceasta este cheia reușitei…”

—————————————

Gimnastica este sportul care a adus țării noastre cele mai multe medalii la Jocurile olimpice: 25 de aur, 20 de argint și 26 de bronz. Cea mai mare reușită a tuturor timpurilor îi aparține însă Nadiei Comăneci. La numai 14 ani, Nadia a uimit lumea întreaga cu o performanță greu de egalat: primul 10 absolut din istoria gimnasticii. Nadia a obținut la Jocurile Olimpice de la Montreal, în 1976, de șapte ori scorul perfect, câștigând trei medalii de aur, o medalie de argint și una de bronz.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!