Nadia Comăneci, jucată de Katie Holmes

Articol publicat in sectiunea Monden pe data 10 aprilie 2015

Nadia Comaneci si Katie Holmes_colaj

„Prinţesa Veşnică/ Eternal Princess” este numele scurtmetrajului de 30 de minute, ce o are protagonistă pe cea mai celebră gimnastă din lume, Nadia Comăneci. Regizat de către Katie Holmes, filmul va avea premiera în cadrul Festivalului Tribeca de la New York.

Katie Holmes a regizat un film despre Nadia Comăneci. Gimnasta română face cunoscută ţara noastră în lume chiar şi la mult timp după ce a devenit prima sportivă din lume care a obţinut nota 10 la o competiţie sportivă. Cei de la indiewire.com spun despre filmul regizat de Katie Holmes că prezintă „extraordinara viaţă a faimoasei gimnaste române Nadia Comăneci, care, la vârsta de 14 ani, a obţinut primul 10 perfect, în timpul Olimpiadei din 1976, şi care, acum, este o mamă iubitoare, filantrop şi un nume marcant în sport”.

Programul de documentare în care este inclus şi filmul despre gimnasta din România poartă numele „Be yourself” şi mai cuprinde producţii precum „American Renaissance (în regia lui Ryan Scafuro şi Jarred Alterman), „Live Fast, Draw Yung” (regie Stacey Lee şi Anthony Mathile), „All American Family” (regizat de Andrew Jenks), „Elder” ( în regia lui Genéa Gaudet) şi „My Enemy, My Brother” (regizat de Ann Shin).

Nadia Comăneci şi Katie Holmes sunt prietene, potrivit unei declaraţii făcute de fosta soţie a lui Tom Cruise. În luna februarie, Katie Holmes a publicat o fotografie pe contul său de Instagram în care era surprinsă făcând stretching alături de fosta gimnastă Nadia Comăneci.

 

Nadia Comăneci, starul gimnasticii românești

Nadia Comăneci s-a născut pe 12 noiembrie 1961, la Oneşti. Încă de la vârsta de 6 ani, aceasta a început să practice gimnastica, iar cinci ani mai târziu ocupa primul loc la proba de individual compus a Campionatelor naţionale de juniori. La 13 ani, Nadia Comăneci lua aurul la cinci probe din cadrul Campionatului Internaţional al României: individual compus, paralele inegale, sol, bârnă şi sărituri.

În 1975, la 14 ani, Nadia Comăneci a ocupat primul loc la Campionatele Europene în patru probe: individual compus, sărituri, paralele inegale şi bârnă, şi a cucerit medalia de argint la sol.

Recunoaşterea internaţională absolută a venit însă la Jocurile Olimpice de la Montreal, unde Nadia a devenit prima gimnastă care a primit nota 10, după prestaţia ei la paralele inegale. La finalul competiţiei, gimnasta din România avea deja în palmares şapte note de zece şi trei medalii de aur, la individual compus, bârnă şi paralele inegale, o medalie de argint pe echipe şi o medalie de bronz la sărituri.

După prestaţia impecabilă de la Montreal, sportiva a apărut pe coperţile mai multor reviste celebre, printre care Time, Newsweek şi Sport Illustrated, toate în aceeași săptămână.

De-a lungul carierei, a câştigat cinci medalii de aur, trei de argint şi una de bronz la Jocurile Olimpice, două de aur şi două de argint la Campionatele Mondiale şi nouă de aur, două de argint şi una de bronz la Campionatele Europene.

În 1996, Nadia Comăneci a intrat în Galeria „Hall of Fame” a gimnasticii internaţionale. În acelaşi an, Nadia s-a căsătorit cu campionul olimpic american, Bart Connor. Nadia a fost numită de postul ABC News şi Ladies Home Journal printre cele mai importante o sută de femei ale secolului XX. În decembrie 2003 a apărut prima carte scrisă de Nadia Comăneci, „Scrisori către o tânără gimnastă”.

În anul 1999, Nadia Comăneci a devenit primul sportiv care a fost invitat să ţină un discurs la sediul ONU.

„Prinţesa Veşnică/ Eternal Princess” va avea premiera mondială la Festivalul Tribeca de la New York, care se va desfăşura în acest an în perioada 15 – 26 aprilie.

Autor articol: Diana Roman

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!