Năstase: „M-am gândit să renunț la cetățenia română”

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 5 mai 2014

Adrian Nastase42Procurorii DNA au cerut, luni, un spor de pedeapsă de un an de închisoare pentru fostul premier Adrian Năstase, care execută în prezent patru ani de detenție. Procurorii au cerut sporul în cadrul procesului de la Tribunalul București, în care s-a judecat contopirea pedepselor primite în dosarele „Zambaccian” și „Trofeul Calității”. În sala de judecată, fostul premier a declarat că se gândește să renunțe la cetățenia română, intenție confirmată și de fiul său, Andrei Năstase.

Fostul premier a spus că ia în calcul această decizie radicală, pentru că statul român nu recunoaște rolul său în viața publică. Judecătorii nu au dat, însă, un verdict, termenul fiind amânat pentru data de 8 mai. De altfel, termenul a fost amânat de mai multe ori în ceea ce privește contopirea pedepselor lui Năstase.

Potrivit ziare.com, la finalul ședinței de judecată, avocatul fostului prim-ministru, Ion Cazacu, a precizat că apărarea nu consideră necesară o mărire a pedepsei și a acuzat procurorii că au folosit argumente din noul Cod Penal, în condițiile în care întregul proces s-a judecat în conformitate cu vechiul Cod.

„În această procedură are loc o reindividualizare a pedepselor, nu numai o contopire. Noi nu credem că este necesar sporul, pentru că o mărire a pedepsei nu are nicio eficiență. Într-adevăr, este un spor în limitele legale, dar pedeapsa de patru ani rezultată este suficientă. Argumentele procurorului s-au legat de numărul de infracțiuni, s-a referit la noua reglementare și nu e în acord cu ce s-a întâmplat, pentru că noi ne-am judecat pe vechiul Cod”, a declarat Cazacu.

Întrebat cum comentează intenția lui Adrian Năstase de a renunța la cetățenia română, reprezentantul legal al acestuia a spus că „este supărat”, dar „are un comportament excepțional” pentru o persoană care execută patru ani de detenție, fiind „un om care nu poate să înțeleagă” ce i se întâmplă. 

Năstase, pregătit să renunțe și el la cetățenie

Andrei Năstase, care a venit la Tribunalul București să își susțină tatăl, a vorbit, de asemenea, despre sporul cerut de procurori, dar și despre ideea fostului premier de a renunța la cetățenia română. „Am discutat cu avocații, considerăm că este un spor destul de mare, dar dacă dânșii (procurorii – n.r.) așa au considerat… doamna judecătoare este cea care va decide cât de mult se impune un spor sau nu”, a spus Andrei Năstase.

Referitor la renunțarea la cetățenie, el a precizat că s-a discutat în familie despre acest aspect și că „se pare că ar fi ultima soluție”, în contextul în care Adrian Năstase consideră că aplicarea unui spor de pedeapsă ar reprezenta „un fel de moarte civilă” pentru el. „Până la urmă, noi considerăm că asta s-a urmărit prin pedeapsa suplimentară, eliminarea lui din viața politică”, a completat fiul fostului premier.

La întrebarea spre ce cetățenie se va îndrepta tatăl lui sau, din contră, dacă acesta va alege să fie apatrid, Andrei Năstase a răspuns: „Nu știu, dar ce ați auzit în sală era, de fapt, o precizare legată de aprecierea față de un om care își dedică viața față de țara lui, punând în planul doi familia, prietenii, viața lui personală”, adăugând că dacă tatăl său se hotărăște să ia această decizie, el și fratele său ar putea să îl urmeze, renunțând, de asemenea, la cetățenia română, mai scrie sursa citată. 

Procesul lui Năstase, amânat

Năstase se află, în prezent, la Penitenciarul Rahova, după ce ICCJ l-a condamnat, la începutul lunii ianuarie, la patru ani de închisoare cu executare pentru luare de mită în dosarul „Zambaccian”. De asemenea, el a fost condamnat, în iunie 2012, la doi ani de închisoare în dosarul „Trofeul calității”, din care a efectuat opt luni de detenție, fiind eliberat condiționat. Prin contopirea celor două pedepse și dacă nu se aplică un spor de pedeapsă, fostul premier va putea cere din nou eliberarea condiționată.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!