NAȘTEREA: AICI SAU ACASĂ…

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Sănătate pe data 1 august 2016

Diaspora romaneasca_Nasterea, aici sau acasa2

 

Public versus privat

 

Naşterea la Londra, ca şi în alte capitale europene, ar putea părea o alternativă ideală nesperată pentru cele mai multe mămici obişnuite doar cu deficienţele şi neajunsurile sistemului naţional de sănătate din România. Perspectivele sunt, însă, mult diferite în cazul familiilor de tineri români care în ultimii ani au luat drumul străinătăţii.

Pentru o parte dintre aceştia, aducerea pe lume a unui copil într-unul din spitalele publice din metropola de pe Tamisa  a devenit o rutină. Ei au ajuns să cunoască suficient de bine condiţiile oferite în asemenea situaţii de National Health Services (NHS) şi li se pare absolut firesc să critice serviciile medicale britanice.

 

„Austeritate” în sala de naşteri

 Mihaela E. a devenit mamă pentru prima dată în februarie 2011. A dat naştere unei fetiţe într-un spital public universitar din Londra, dar nu a fost foarte încântată de experienţa naşterii în Marea Britanie. Evenimentul a avut loc la Royal Free Hospital din zona Hampstead, situată în centrul metropolei de pe Tamisa.

Pentru Mihaela, experienţa naşterii a fost neobişnuit de lungă şi de dificilă. „Am avut un travaliu foarte îndelungat; a durat 32 de ore datorită unor complicaţii. Medicul care răspundea de mine a venit foarte rar să se intereseze de starea în care mă aflu. Moaşele cred, însă, că ar fi trebuit să mă supravegheze constant şi nu s-a întâmplat aşa. Practic, am stat în aceeaşi rezervă un timp îndelungat până la momentul naşterii. În toată această perioadă, personalul medical lucrând în ture, am avut de-a face cu mai multe asistente maternale. Am avut impresia în permanenţă că nu au suficient personal la dispoziţie. De altfel, la un moment dat, mi s-a şi spus că erau numai două moaşe şi că la sala de naşteri, o singură persoană a asistat într-o singură noapte opt naşteri. Trebuie să recunosc, însă, că femeile care lucrau acolo nu stăteau nicio clipă, erau într-o continuă alergătură”, îşi povesteşte Mihaela experienţa.

—————————————

„M-a nemulţumit faptul că ajungea extrem de rar câte un cadru medical la mine, cu toate că aveam probleme şi mă confruntam cu dureri mari. Şi, după ce mă consultau, ziceau că vor reveni în câteva minute şi nu se mai întorceau câte o oră.”

Mihaela

—————————————

 

Riscurile spitalelor universitare

Royal Free Hospital este unul din spitalele universitare din Londra, unde învaţă să profeseze medicina numeroşi tineri studenţi. „Este unul dintre spitalele bine cotate din Londra, dar pe mine m-a dezamăgit. Erau foarte mulţi studenţi medicinişti şi cam duceau lipsă de personal”, susţine Mihaela.

Românca îşi mai aminteşte că a avut de suferit şi de pe urma nepriceperii unui student care i-a provocat spargerea unei vene în timp ce îi introducea tinerei acul pentru perfuzii. „Mi-au mai greşit şi anestezia”, insistă tânăra mămică.

„Totuşi, odată ajunsă în sala de naşteri, am ajuns pe mâna a două cadre medicale foarte competente, chiar dacă iniţial am fost avertizată că secţia maternală este foarte aglomerată şi că nu prea sunt moaşe disponibile. Şi după ce am depăşit toate problemele şi am născut, toată lumea s-a comportat foarte amabil şi drăguţ”, mai spune Mihaela E.

Ea a găsit şi o explicaţie pentru dificultăţile pe care le-a întâmpinat în timpul spitalizării:

—————————————

„Am avut impresia că nu au considerat cazul meu ca foarte grav. În schimb, la alte paciente care se aflau în risc de naştere prematură am observat că le acordau atenţie mult mai mare şi le dădeau în permanenţă informaţii detaliate despre evoluţia şi riscurile sarcinii.”

—————————————

 

Totuşi… Marea Britanie

Naşterea în Marea Britanie este, totuşi, preferabilă unei experienţe similare în România, opinează Mihaela E., tânăra care şi-a exprimat nemulţumirea faţă de modul în care a fost asistată de personalul medical dintr-un spital londonez pe timpul travaliului naşterii.

„Înainte de naştere am stat într-o rezervă a spitalului în care mă aflam alături de alte şapte viitoare mămici. Iar după naştere am fost în permanenţă alături de bebeluşul meu, într-o încăpere în care se mai afla o persoană, dar eram despărţite printr-un separeu. În ambele saloane curăţenia era impecabilă. Tot timpul ni se asigura schimbarea lenjeriei şi a aşternuturilor, iar în spaţiile sanitare, ordinea era menţinută constant de către personalul spitalului”, afirmă Mihaela.

—————————————

„În concluzie, sistemul de sănătate britanic este incomparabil mai bine organizat decât cel din România. Acolo s-a ajuns în situaţia în care viitoarele mămici care au posibilităţi financiare pot alege să nască în condiţii decente, iar cele fără bani sunt ignorate. Dar, cred că şi în spitalele publice din Marea Britanie este foarte important şi să ai noroc…”

Mihaela E.

—————————————

 

 

„Am ales România!”

 

Serviciile de sănătate oferite în instituţiile private constituie întotdeauna varianta preferată a persoanelor cu o situaţie materială îndestulătoare. Aceasta a fost şi opţiunea unei familii de tineri români care au dezvoltat în Londra propria lor afacere. Doar că între Marea Britanie şi România, ei au ales ţara natală…

 

Dezamăgiţi de NHS

P.C. este de doar câteva luni tăticul unei fetiţe. El a fost pe rând dezamăgit de tratamentul de care beneficia soţia sa însărcinată prin sistemul NHS, dar şi de costurile foarte mari ale serviciilor oferite de clinicile maternale private din Regatul Unit.

„Iniţial, nu ne gândeam să mergem în România pentru naştere. Am aflat de sarcină şi ne-am gândit în primul rând să mergem la GP, să ne confirme sarcina şi să ne spună care ar fi paşii pe care ar trebui să îi urmăm, având în vedere că era primul copil. Ne-am şi dus la GP şi am înregistrat-o pe soţia mea că este însărcinată. Dar nu s-a întâmplat nimic altceva. Nici nu au făcut un test să verifice dacă este însărcinată. Ne-au spus că la trei luni de sarcină va fi prima verificare cu un aparat pe bază de ultrasunete, cu care se verifică evoluţia fătului, dar şi sindromul Down”, îşi aminteşte P.C.

Tinerei familii de români nu i-a convenit acest program… „Ne-au spus că va trebui să aşteptăm o lună sau două după rezultatul analizelor. Ne-am făcut un calcul că, dacă Doamne fereşte, fătul ar avea sindromul Down, rezultatul analizei ar veni prea târziu ca să se mai poată face o intervenţie.

Aşa că ne-am uitat pe internet şi am găsit o clinică privată care face acest test şi îţi dă rezultatul în termen de doar o săptămână. Şi am preferat această variantă, chiar dacă am plătit o taxă de aproximativ 200 de lire sterline, dacă îmi aduc bine aminte”, mai spune proaspătul tătic.

Cei doi viitori părinţi au fost descurajaţi şi după ce au stat de vorbă cu alte mămici de origine română din Londra:

—————————————

„Am ajuns la concluzia că sistemul este ok pentru mămicile care nasc copii fără probleme, dar este foarte greoi pentru situaţia în care apar probleme cu sarcina.

În consecinţă, ne-am interesat şi în România şi am fost surprinşi să constatăm că acolo practic poţi să faci orice… Dacă ai vreo nelămurire sau vreo teamă, te poţi prezenta la doctorul de familie sau la mulţimea de clinici private şi totul se rezolvă imediat. Este adevărat că şi aici se pot rezolva la fel de bine lucrurile în sistemul privat, dar la preţuri cu mult mai mari decât în România. Dar dacă te limitezi strict la oferta NHS, tratamentul este minimalist.”

P.C.

—————————————

 

Naşterea „acasă”

De trei ori s-au întâlnit tinerii români cu moaşele medicale care le-au fost repartizate prin NHS. „Am fost dezamăgiţi că de fiecare dată ne vedeam cu o altă persoană. Te aştepţi să ai pe cineva pe care să poţi să suni la nevoie, dar de fapt, tot serviciul constă mai ales în faptul că îţi pregătesc un dosar în care se notează tot. Este oarecum birocratic… Ne-am mai gândit că, pe de altă parte, aici sunt cadre medicale de diferite culturi, ceea ce constituie o barieră în calea comunicării cu noi, ca români. Ne-am întâlnit odată cu o negresă, apoi cu o indiancă şi ultima dată cu o asiatică”, susţine P.C.

În final, tânăra familie a luat decizia de a pleca în ţara natală, într-un moment în care sarcina viitoarei mămici ajunsese la luna a şaptea.

—————————————

„Am ales România, fiindcă ne-am gândit că acolo şi în timpul travaliului auzi limba română, te simţi confortabil şi la o adică poţi să te manifeşti cum vrei, ca la tine acasă. Acolo, chiar şi dacă plăteşti mai mult, poţi să îţi suni medicul şi la 12 noaptea.”

P.C.

—————————————

Pentru el şi soţia lui a mai contat foarte mult şi faptul că vor avea aproape în momentele naşterii, întreaga familie. „Am avut avantajul că suntem într-o situaţie care ne permite să luăm o astfel de decizie. Nu trebuie să fim zilnic la serviciu, ca majoritatea românilor. Dar dacă am fi avut program de lucru ca toată lumea, cu siguranţă nu ne-am fi permis să abandonăm joburile pentru trei luni”, mai adaugă P.C.

 

Condiţii de „cinci stele”

Diferenţa de servicii s-a simţit imediat, spun tinerii români care au preferat România ca loc de naştere pentru bebeluşul lor. „Aici o consultaţie la GP nu poate depăşi 10 minute. Şi cât am fost la întâlniri cu cadrele medicale aici, am văzut situaţii neplăcute, persoane nemulţumite de modul în care au fost consultate. Îmi amintesc de o est-europeană care a plecat plângând, fiindcă nu o credea medicul că are anumite simptome. O altă mămică a fost poftită afară din cabinet, doar pentru că trecuseră cele 10 minute alocate consultaţiei. Cred că toată această birocraţie are propriile ei deficienţe”, afirmă P.C.

El şi soţia sa au ajuns la concluzia că în România încă nu s-a ajuns la asemenea limitări: „Te duci la medic, stai de vorbă, te ascultă… Acolo ne-a primit un medic ginecolog la 1 noaptea, pentru că avea foarte mulţi clienţi şi a făcut ore suplimentare fără să refuze pe nimeni.”

Când s-a apropiat momentul naşterii, cei doi tineri erau pregătiţi să treacă prin această experienţă în spitalul matern din localitate. Doar că medicul care asista naşterea avea program doar o oră la spitalul judeţean. „Ginecologul nostru lucra şi la o clinică privată, unde avea program cu normă întreagă. Atunci ne-am făcut nişte calcule, ştiind că deşi serviciul în spitalele de stat este gratuit, sunt alte costuri mascate. Am ajuns la concluzia că ne-ar costa peste 2.000 de lei, bani care ar reveni doctorului, asistentelor şi întreg personalului care ar fi asistat naşterea. La privat era un cost fix de 800 de euro. Aşa că ne-am dus la clinica privată”, ne-a relatat P.C.

Trataţia în clinica privată a fost absolut exemplară. „Erau condiţii în salon echivalente unui hotel de patru stele. Ni s-a acordat şi o şedinţă gratuită de consultaţie postnatală a mamei şi copilului, la o săptămână după naştere”, adaugă proaspătul tătic.

Iar concluzia sa este una fără dubii: „Nu avem niciun regret că am decis ca soţia mea să nască în România.”

—————————————

„În România, cunoscuţii ne întrebau nedumeriţi cum de ne-am decis să naştem acolo, când cei mai mulţi îşi doresc să nască în străinătate? Se gândeau la beneficiile pe care le puteau cere de la statul britanic. Mi s-a reproşat şi faptul că bebeluşul nu va avea certificat de naştere britanic, ci românesc. Unii spun că va avea de suferit de-a lungul vieţii, din această cauză, dacă va trăi în Marea Britanie. Pe noi nu ne-au interesat aceste aspecte…”

P.C., un tânăr tătic, despre alegerea României ca loc de naştere pentru copilul său

—————————————

Pagina 2 din 2:Pagina precedentă

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

8 pareri la “NAȘTEREA: AICI SAU ACASĂ…”

 1. Jane Spune:

  Abordarea sarcinii prin NHS este deplorabilă
  Dacă nu ai o sarcina cu complicații majore nu vezi decât moașe si tehnicieni ecografi. Niciun medic. Totul se desfășoară procedural, nu ca în România unde abordarea este științifică (doctorul are o bază de cunoștințe pe care le aplica). În Uk moașa are un check-list din care nu știe să iasă. Daca ai întrebări în afara procedurii nu ai nici o șansă de a primi răspuns. Tehnicienii care fac ecografiile (în ro doar medicii fac asta) nu au mentalitatea necesară de a investiga eventuale probleme. Ei pun cursorul să măsoare lungimea „crown to rump” pe ecran și atât. Sunt multe de spus dar concluzia este că medicina din România este cu mult peste cea practicată în Uk.

 2. Cristina Spune:

  Buna seara! Am si eu o nelamurire. Sunt gravida, lucrez cu contract in Anglia de 10luni si as vrea sa nasc in Romania. Pot beneficia de concediu de maternitate in aceste conditii?. Multumesc

 3. Roxana Spune:

  Buna!sunt gravida in 4 luni.ma gandesccsa nasc in Anglia,sa mi gasesc un loc de munca inainte.exista sansa de a incerca? InnRomania nu ma mai descurc cu banii….e f greu,salariu este mic,ore multe de munca! Meseria mea este de coafeza-frizerita! Voi ce ma sfatuiti? Multumesc.

 4. lori Spune:

  Eu sunt insarcinata in luna a 5a , mi-am schimbat jobul recent, managerul meu nu stie ca sunt insarcinata. Daca sopecifici ca esti insarcinata, nimeni nu o sa te angajeze. Pt ca nu vor sa iti plateasca prenatal etc. Cu atat mai mult se gandesc ca o sa stai pe o perioada mica de timp. Poti cauta un part time ceva, dar ai grija cu statul in picioare pe perioade lungi de timp, sa nu depuyi efort sau mai stiu eu ce.. cam greu sicnera sa fiu sa gasesti job pt ca trb sa ai grija de voi in primul rand. .

 5. Nicoleta Spune:

  Buna Ramona, am vazut comentariu tau si eu sunt in aceiasi situatie momentan..Lucrez de 2 ani in uk, dar vreau sa nasc in tara, insa nu stiu daca o sa primesc bani pentru maternity..Vazand data postarii tale tu probabil ai aflat deja raspunsul..imi poti scrie si mie te rog cum stau lucrurile mai exact. Multumesc

 6. iony Spune:

  Nicoleta, daca esti angajata cu forme legale, ai trimis la servici MATb1 de la moasa si ai completat hartiile pentru maternity, nu conteaza unde nasti…ai sa primesti banii

 7. Flo Spune:

  Exact cum a spus si Jane, medicina din Romania este cu mult peste cea practicata in Uk. La fel si sarcina, daca e una fara probleme ..probabil nu o sa vezi nici un medic pe parcursul sarcinii

 8. Andreea Spune:

  Buna Nicoleta,sunt și eu in aceeași situație ca tine,as vrea sa nasc in tara dar nu știu dacă îmi vor plăti concediul de maternitate,m-ar interesa și pe mine ce ai aflat,mulțumesc anticipat!

Spune-ti si tu parerea!