Naşterea în apă, o alegere mai rară

Articol publicat in sectiunea Diaspora, Poveşti româneşti, Sănătate pe data 16 mai 2016

uk_nastere in apa1

Să fie sănătos! Naştere uşoară şi fără dureri!” Sunt lucrurile care se urează neîncetat viitoarelor mămici. Pe bună dreptate… sunt şi cele mai importante. Tocmai de aceea, din ce în ce mai multe femei iau în calcul varianta de a aduce pe lume un copil… în apă.

În comparaţie cu metoda tradiţională, naşterea în apă are mult mai multe beneficii atât pentru mamă, cât şi pentru bebeluş. Despre această experienţă ne povesteşte o româncă de 26 de ani din Moineşti, judeţul Bacău, care a născut de curând… în apă, într-un spital din nordul Londrei. Numele ei este Iuliana Mădălina Baciu.

 

Diaspora Românească: De unde a pornit ideea de a naşte în apă?

Iuliana Mădălina Baciu: Am aflat de naşterea în apă în urmă cu câţiva ani, când eram însărcinată cu primul copil. Mai am un băieţel care are doi ani şi şapte luni. Cei de la spital au fost cei care mi-au dat aceste informaţii. Am încercat şi la prima sarcină să nasc în apă, dar nu am reuşit… durerea era mult prea mare. Am stat 8 ore în travaliu.

 

D.R.: Poate naşte oricine în apă?

I.M.B.: Da, oricine poate naşte în apă. Depinde foarte mult de fiecare persoană în parte şi de cât de rezistentă este. Din ce cunosc eu, naşterile în apă nu se plătesc. Însă depinde de spital. Eu am născut la spitalul Edgware Birth Centre.

 

D.R.: Cum a fost pentru tine această experienţă?

I.M.B.: Nu se poate descrie în cuvinte… este ceva unic, special şi foarte frumos.

 

D.R.: Care este diferenţa între o naştere normală şi una în apă?

I.M.B.: În apă eşti pe cont propriu. Totul se întâmplă într-o cadă mare cu apă caldă, 37 de grade Celsius, la fel ca temperatura corpului. Eu am născut cu o asistentă şi o studentă. Iar soţul meu a asistat şi el… A fost mult mai relaxant faţă de naşterea normală şi mai puţin dureros.

 

D.R.: Cât a durat totul?

I.M.B.: De când am intrat în apă şi până am ieşit, cred că a durat o oră. A fost mult mai uşor şi mai rapid. Apa acţionează ca un calmant asupra organismului. Durerea este mai uşor de suportat. Copilul vine pe lume mai puţin stresant, pentru că trecerea se face din lichid în lichid.

 

D.R.: Există vreun risc?

I.M.B.: Eu cred că nu. La mine, totul a fost bine. În cazul în care o mămică nu se simte bine sau apar probleme… poate ieşi oricând din apă.

 

D.R.: Practic, vezi tot ce se întâmplă cu corpul tău?

I.M.B.: Da. Vezi tot. Cum se naşte copilul tău, ceea ce la o naştere normală nu poţi vedea. Cu ajutorul unei oglinzi, la care se uită asistenta, am putut privi şi eu. Este ceva unic în viaţă. Emoţionant şi unic.

 

D.R.: Ai mai întâlnit şi alte românce care au apelat la această metodă?

I.M.B.: Nu cunosc pe nimeni şi nici nu am auzit de alte românce care să fi născut în apă. Dar aici în Londra, cu siguranţă sunt multe femei care aleg această metodă. Este o experienţă minunată.

 

D.R.: Cum te-ai simţit după naştere?

I.M.B.: Ca nouă. A doua zi după naştere, am putut să plec acasă. După ce l-au verificat pe cel mic şi au văzut că totul este în regulă… am plecat cu toţii acasă.

—————————————

„Sfatul meu pentru toate viitoarele mămici este următorul: dacă vreţi să naşteţi mai uşor şi cu mai puţine dureri, naşteţi în apă! Este mult mai relaxant şi este şi o experienţă unică.”

Iuliana Mădălina Baciu, 26 de ani, una dintre puţinele românce din Londra care au născut în apă

—————————————

 

 

Naşterea în apă, în detaliu

 

Apa este un element benefic naşterii, spun specialiştii. Aceasta diminuează timpul aducerii copilului pe lume, acordă mamei mai multă libertate de mişcare şi bebeluşului posibilitatea de a tranzita mai uşor spre lumea exterioară.

Medicii spun că apa permite o mai bună dilatare a colului uterin şi are proprietăţi anti-spasmodice, acest lucru ajutând întreg corpul să se relaxeze. Un mare avantaj este faptul că viitoarea mămică se poate mişca în voie, alegând astfel cea mai confortabilă poziţie, iar soţul poate fi prezent şi el în bazin, asistând la naştere.

 

Avantaje

Medicii spun că o femeie însărcinată se simte mult mai confortabil în apă şi nu se mai simte jenată de felul în care arată. Astfel poate face cu uşurinţă şi cu mai mare lejeritate exerciţiile fizice prenatale. Apa relaxează, pentru că are efect anti-spasmodic, durerile nu sunt simţite atât de puternic, muşchii se relaxează, iar colul uterin se dilată mult mai uşor. Presiunea hidrostatică ajută ca fluxul de sânge să circule mai uşor şi implicit tensiunea arterială se stabilizează. În apă, în ciuda efortului fizic al mamei, temperatura corpului rămâne moderată, ceea ce permite forţarea fără niciun risc.

În comparaţie cu o naştere normală, şi medicaţia pentru ameliorarea durerilor este mult mai mică. Naşterea bebeluşului nu este atât de stresantă, pentru că trecerea se face dintr-un mediu acvatic, uterul, într-unul asemănător. Naşterea în apă ajută viitoarea mămică să nu treacă printr-o traumă. Datorită eliberării endorfinelor şi ameliorării circulaţiei sanguine, se creează un echilibru favorabil stării de bine, iar recuperarea postnatală se realizează mult mai rapid.

 

Dezavantaje

Chiar dacă din ce în ce mai multe femei apelează la această metodă, este bine de ştiut că naşterile în apă pot avea şi dezavantaje. Unul dintre acestea, spun medicii, este riscul infecţiilor, în cazul în care bazinul sau cada unde au loc naşterile nu sunt curăţate extrem de bine şi astfel există riscul contactării unor bacterii. Un alt dezavantaj este cantitatea de sânge pe care o gravidă o poate pierde. În apă, sângele este dificil de evaluat. În astfel de situaţii, o femeie poate pierde mai mult sânge care trece prin placentă, decât în cazul unei naşteri normale. Tot specialiştii în domeniu spun că bebeluşii care vin pe lume prin naştere subacvatică riscă să aibă diverse probleme de respiraţie. 

Autor articol: Oana Padureanu
Etichete: , , ,

Comentarii

O parere la “Naşterea în apă, o alegere mai rară”

  1. Claudia Spune:

    si eu am nascut al 2 lea copil …a fost foarte bine si foarte repede …. daca pute ti nu ratati

Spune-ti si tu parerea!