National Insurance Number… vine. Dar cu întârziere

Articol publicat in sectiunea Acte, Articole importante pe data 2 iunie 2014

uk_NINO card

Dacă în urmă cu câteva luni, îl numeam pe bună dreptate  „imposibilul Nino”, acum îi putem spune „întârziatul Nino”…asta pentru că plicul cel maro pare că se lasă foarte mult aşteptat în cutiile poştale ale românilor. Cel mai mult?! Trei luni de zile. Diaspora Românească a stat de vorbă cu trei români care au povestit fie cum a decurs, fie cum şi la ora actuală decurge această aşteptare…

 

„Nu mai vine odată…”

Fără exagerări, în ultimele săptămâni, aproape în fiecare zi când vede poştaşul pe strada sa, Crina O., o româncă de 27 de ani, aleargă să vadă dacă în corespondenţa primită se află şi celebrul plic maro… Tânăra spune că a fost la interviul pentru obţinerea lui National Insurance Number în urmă cu opt săptămâni…

„Tot aştept să vină… şi nu mai vine odată. Am fost la interviu la sfârşitul lunii martie şi totul a decurs foarte bine. Nu mi-am făcut deloc griji. Mai ales că ştiam că începând cu anul acesta nu mai sunt probleme… şi că situaţia este mult mai relaxată. Mi s-a spus că voi primi Number-ul în maximum patru săptămâni, dar au trecut opt şi… nimic. Am început să mă îngrijorez încă de acum două săptămâni şi am sunat la numărul de pe scrisoarea în care spune clar că dacă nu îl primesc în patru săptămâni, să îi contactez. Nu răspunde nimeni… am încercat de vreo cinci-şase ori şi m-am plictisit aşteptând. Acum nu îmi rămâne altceva de făcut decât să aştept… dar trece timpul aiurea pe lângă mine. Aveam mare nevoie de Number pentru că vreau să îmi deschid cont bancar şi am nevoie de o dovadă de adresă. Şi cum nu am altceva, adică un contract sau o factură pe numele meu, m-am gândi că scrisoarea cu National Insurance Number este o dovadă de adresă numai bună… Sper să nu mai dureze mult şi să îl primesc. Chiar nu ştiu de ce durează aşa de mult, poate că este o nouă strategie pentru a-i determina pe români să se întoarcă în ţară, poate au prea multe cereri, poate întârzie în mod intenționat. Sau poate puţin din fiecare. Chiar nu ştiu care ar putea fi motivul adevărat… Vreau doar să primesc Number-ul. În fiecare zi când văd maşina de Poştă sau când văd poştaşul pe stradă, ţintă mă duc la uşă… uneori dacă sunt doar câteva scrisori în plic alb, îmi dau seama instantaneu că nu am primit nimic. Pentru că ştiu că trebuie să fie un plic maro…”

——————————————

„De primit, cu siguranţă, că îl voi primi. Nu am niciun dubiu. Am spus clar la interviu că doresc National Insurance Number pentru a mă angaja. Ştiu că dacă vrei să lucrezi ca self-employed, atunci procedura este la fel de greoaie ca în trecut şi prietenii m-au sfătuit nici să nu pronunţ cuvântul self… Aşa că sper să îl primesc zilele acestea…”

Crina O., 27 de ani, aşteaptă Number-ul de opt săptămâni

——————————————

 

6, pentru unii cu noroc, pentru alţii cu ghinion

Vali este un român de 37 de ani care a fost la interviul pentru Numărul de Asigurare (National Insurance Number) în urmă cu şase săptămâni. Ştia de la prietenii săi că nu trebuie să îşi facă griji pentru că în maximum o lună de zile va primi şi el un Nino. Nici prin gând nu i-a trecut, povesteşte tânărul că vor trece şase săptămâni şi… nicio urmă de scrisoarea mult aşteptată.

„Prietenii mei cu care locuiesc în casă au primit Number-ul într-o săptămână, maximum două… dar asta s-a întâmplat la începutul anului în luna ianuarie. Aşa că m-am gândit că la fel se va întâmpla şi la mine… mai ales că nu a existat niciun motiv care să mă facă să gândesc că eu aş fi o excepţie… vorbesc limba engleza bine, interviul a decurs normal, am spus că am nevoie de Number pentru a mă angaja, am avut dovezi de adresă… într-un cuvânt, m-am prezentat cu lecţia învăţată. Nu ştiu de ce durează atât de mult… dar am auzit un zvon… că cei care merg pentru prima dată la interviu sunt verificaţi mai mult şi de aceea durează atât de mult. Tind să cred că aşa e, pentru că prietenii mei cărora le-a venit Number-ul în câteva săptămâni au mai încercat să îl obţină şi anul trecut. Deci, erau în baza lor de date… Ştiu că de primit, îl primesc, dar aşteptarea asta nu îmi place…”, spune tânărul de 37 de ani.

——————————————

„Când am văzut că deja au trecut cinci săptămâni şi jumătate şi eu nu am primit Number-ul, am început să îmi pun semne de întrebare şi am întrebat în stânga şi în dreapta ce aş putea face… oamenii spun că cel mai probabil sunt verificări suplimentare şi de aceea durează atât de mult.”

Vali, 37 de ani, aşteaptă Number-ul de şase săptămâni

——————————————

Ceva mai mult noroc a avut Silviu, un român de 45 de ani care a primit Number-ul după o lună şi jumătate de la data la care a mers la interviu.

„Exact şase săptămâni a durat… cu o zi în plus sau în minus. Am înţeles că acum a fost o perioadă mai lungă de aşteptare pentru că sunt foarte multe persoane care au aplicat… Vin valuri-valuri. Cel puţin aşa am auzit. M-am îngrijorat puţin, după cele patru săptămâni, mai ales că acesta este termenul maxim care este trecut şi pe scrisoare. Am văzut pe scrisoare că scrie… dacă nu îl primeşti într-o lună, să suni la numărul care este trecut… dar nu a răspuns nimeni. Am încercat de câteva ori, am tot sunat şi dacă am văzut că nu răspunde nimeni, nici nu am mai încercat… Şi în cele din urmă l-am primit”, spune Silviu.

 

Aşteptarea cea mai lungă…

De aşteptarea cea mai grea, dar şi cea mai lungă a avut parte un alt român. Viorel M. povesteşte că a mers la interviu în luna februarie. Cum săptămânile treceau una după alta, grijile se măreau de la o zi la alta, iar scrisoarea mult aşteptată nu a ajuns… decât după trei luni de zile.

„Foarte mult m-am îngrijorat pentru că nu ştiam ce se întâmplă. M-am rugat să se rezolve cât mai repede situaţia aceasta pentru că am mare nevoie de Number. Vreau să mă angajez, nu pot sta fără muncă şi am avut motive să îmi fac griji. Mai ales că am fost la interviu în luna februarie şi abia în luna mai am primit Number-ul. În tot acest timp, numai eu ştiu prin ce am trecut. Am tot sunat la ei, dar nu am reuşit să vorbesc cu nimeni. La un moment dat, mi-au răspuns şi mi-au spus că mi l-au trimis. Atunci grijile mele au atins nivelul maxim. Mi-au trecut tot felul de idei prin cap… s-a pierdut, ce mă fac, cum îl recuperez”, povesteşte românul care a aşteptat scrisoarea cu Number-ul multe săptămâni la rând.

În cele din urmă, lucrurile s-au rezolvat, iar scrisoarea a ajuns cu bine… după trei luni de zile. „Ei bine, nu aveau cum să îl trimită, au greşit… pe scrisoare este trecută data când a fost eliberat şi este luna mai, deci nu aveau cum să îl trimită în aprilie, când spuneau ei. Acum ce pot să mai spun… decât, bine că a ajuns. A durat mult, dar bine că a ajuns”, a povestit Viorel pentru Diaspora Românească.

——————————————

„Atât de multe griji mi-am făcut cu Number-ul acesta… trecuse o lună şi eu am primit nimic. Au trecut două şi nimic. Dimpotrivă, cei de la Job Centre Plus spuneau că mi-au trimis Number-ul, aşa că grijile mele s-au dublat. Abia după trei luni de zile am răsuflat uşurat… când m-am văzut cu scrisoarea în mână.”

Viorel M. a aşteptat Number-ul timp de trei luni de zile

——————————————

 

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

10 pareri la “National Insurance Number… vine. Dar cu întârziere”

 1. ionela Spune:

  Am pierdut insurance number și vreau să știu dacă îmi pot face altaltul pentru a munci în anglia.

 2. cristi Spune:

  am pierdut insurance number stie kineva cum pot sa obtin o copie

 3. Ciuflea georginel Fernando Spune:

  Am applicat pentru Nino lam primitive dar acum Mila furat cum fac sa îmi re trimiti insuraju nu pot da sa muncesc fata el nu pot sa fac un cont ban car ajutor va rog mult am 8 luni in anglia si nu am insuraji am 19 ani

 4. Daniel Spune:

  Salut! Am aplicat pentru nino pe 22/8 și nu am primit încă nimic! Sa fie vreo problema? Încep săi fac griji! Mulțumesc!

 5. Iceman Spune:

  Nu e chestie ca esti roman si iti face numaru de asigurare in 3 luni, si asa astia au destui negrii care au acte in regula si aia sant mai vai de ei la cum arata fata de romanii nostrii, asteptati ca o sa vina nu e bai

 6. sonea alexandru catalin Spune:

  Salut ma poate ajuta cineva cu insurasul nabar am fost la interviu pe data de 06.03.2016 si misa spus ca in 4 saptamin vine si am o luma si trei saptamai de cand nu mia venit ce trebue sa fac

 7. Dumitrascu Clara Cristina Spune:

  Miam pierdut nino. Cum al pot recupera. Astept razp urgent

 8. constanin Spune:

  daca poate cineva sa ma ajute cu un raspuns,vreau sa dau nino sa-mi recuperez bani,deoarece pe 11 august parasesc anglia fara intoarcere,nr meu de tel 07466714671

 9. valerica bilgin Spune:

  au trecut 2 luni si nu am primit nino am sunat si mi a spus ca lau trimis dar din pacate nu am primit nu stiu ce sa mai cred ,

 10. valerica bilgin Spune:

  Buna ziua am fost la interviu pe data de 8 03 2017 si misa spus ca in 1 luna vine ,si au trecut 2 luni sa mai astep ? Sa fie vreo problema ? Va rog sa ma ajutati cu un raspuns .

Spune-ti si tu parerea!