Naționala de rugby, însemne populare

Articol publicat in sectiunea Sporturi pe data 17 septembrie 2015

597 nationala rugbyComponenţii naţionalei de rugby vor duce la Cupa Mondială din Anglia o parte din tradiţia străveche românească, prin simbolurile Soarelui, funiei sau coarnelor de berbec, alese chiar de către sportivi pentru a fi reprezentate pe echipamentul de joc.

Ioana Corduneanu, creatoarea modelelor imprimate pe tricourile sportivilor, a declarat că rugbiştii au fost foarte receptivi la ideile propuse şi au ales motivele care aveau legătura cu forţa echipei.

„Sportivii au fost foarte atenţi şi foarte receptivi. Înainte de a decide modelele, am făcut o vizită împreună la Muzeul Ţăranului Român şi le-am povestit mai multe, pentru a putea să aleagă în cunoştinţă de cauză. Le-am explicat, le-am dat mai multe variante şi ei şi-au ales ceea ce au crezut că-i reprezintă. Ei le-au ales în special pe cele legate de forţă, coarnele berbecului şi celelalte. Soarele există în mai toate culturile, a fost un simbol al primilor agricultori. Ideea este cine mai crede în el, nu contează cine l-a inventat. La noi lingurile au simbolul soarelui, străchinile de Horezu la fel. Soarele se regăseşte în colindatul de ceată bărbătească inclus în patrimoniul UNESCO, pe salbe”, a spus Corduneanu.

Designerul a precizat că soarele a fost special ales pentru echipamentul principal, cu tricou galben, şort albastru şi jambiere roşii, în timp ce tricourile de rezervă poartă însemnele gorjene făcute celebre de Dincă Schileru, primul ţăran român ajuns în Parlamentul României: „A contat şi culoarea galbenă de pe echipamentul de joc în alegerea făcută. Am auzit odată, referitor la echipa naţională de fotbal, că râdeau adversarii că sunt mămăligi. Dar noi am vrut să transmitem că galbenul nu vine de acolo, din contră, galbenul e soarele nebiruit, e una dintre culorile noastre naţionale”, a completat ea.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!