NATO trimite avioane în România

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 12 martie 2014

avioane nato

NATO va trimite avioane de recunoaștere în Polonia și România, pentru a monitoriza situația din Ucraina. Informația a fost confirmată de MAPN, care a precizat că aeronave AWACS ale NATO vor efectua zboruri în spațiul aerian al României, pe rutele și în zonele prestabilite, conform aprobării Consiliului Nord-Atlantic.

Luni s-a dat undă verde pentru această operațiune, informează BBC, care citează un purtător de cuvânt al NATO. Acesta a transmis că toate zborurile de recunoaștere vor avea loc pe teritoriile celor care fac parte din alianță. Măsura a fost calificată de NATO ca fiind „potrivită și responsabilă”, menită să apere siguranța alianței. SUA au trimis deja aliaților din Europa șase aparate de zbor de tip F-15 și vor demara un exercițiu de antrenament cu 12 avioane F-16 în Polonia.

Decizia vine înainte de referendumul de duminică, 16 martie, când cetățenii Crimeii vor alege dacă se alătură Rusiei. Atât Ucraina, cât și Occidentul susțin că referendumul este ilegal.

Consiliul Suprem al Crimeii, reunit joia trecută, a luat decizia fundamentală ca Republica Autonomă Crimeea să se alăture Rusiei ca subiect federal, a declarat prim-vicepremierul Rustam Temirgaliev. Parlamentul Crimeii a votat unanim o moțiune de alipire la Rusia. Referendumul privind viitorul peninsulei ucrainene Crimeea va avea loc la 16 martie, a mai anunțat Temirgaliev. Cei ce merg la urne vor fi întrebați dacă vor ca peninsula Crimeea să devină parte a Federației Ruse sau să rămână ca regiune autonomă a Ucrainei.

Sergei Aksionov, care s-a autoproclamat lider provincial în urmă cu două săptămâni, după ce rușii au ocupat Parlamentul republicii, a declarat pentru o agenție rusă de presă că în Crimeea va fi încurajată folosirea a două limbi – rusă și tătara crimeeană, scrie Reuters. Aksionov încearcă să calmeze temerile unei brutale alipiri la Rusia, dând asigurări că „nu vom insista pe necesitatea returnării pașapoartelor ucrainene”. „Toată lumea va avea ocazia să-și dezvolte propriul limbaj. Nu vrem să-i limităm pe tătarii crimeeni.”

Crimeea are o populație de două milioane de cetățeni, din care aproape 60% ruși, dar și tătari, ucraineni și alte minorități. Peninsula a devenit locul de confruntare între Rusia și Occident, după demiterea președintelui ucrainean Viktor Ianukovici. Tătarii, deportați de Stalin, se opun anexării la Rusia.

Occidentul a criticat referendumul din Crimeea, sprijinit de Rusia, cu privire la lipirea peninsulei de Federație, pe motiv că este ilegal și încalcă suveranitatea teritorială a Ucrainei. Președintele rus, Vladimir Putin, susține că Rusia nu face decât să protejeze cetățenii ruși din Ucraina. Rusia a ocupat peninsula ucraineană la Marea Neagră în urmă cu 12 zile, într-o acțiune în care nu s-a tras niciun glonț. Autoritățile ruse nu recunosc că soldații ruși care au ocupat bazele militare ucrainene le-ar aparține.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

O parere la “NATO trimite avioane în România”

  1. danny Spune:

    rusu tot porc fugiti cat mai puteti mai putin tiganii

Spune-ti si tu parerea!