Ne așteaptă o iarnă arctică, cu furtuni polare

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 9 noiembrie 2014

London_snow

Mare Britanie se apropie vertiginos de o răcire arctică, viscoluri, noi recorduri de temperaturi scăzute și furtuni polare ce vor lovi țara în câteva săptămâni. Oamenii de știință au lansat avertizări ferme legate de ceea ce mulți consideră că va fi cea mai rece iarnă a secolului. Lungul val de vreme extremă cu potențial devastator se datorează în mare parte toamnei neobșnuit de blândă.

Observația maselor de aer din atmosfera superioară arată, printr-un indice numit October Pattern Index (OPI), oscilații de tip arctic pentru această iarnă. Curenții de aer cald rezultați, al căror rol e acela de a menține aerul rece departe de polul Nord, vor ceda în fața unei rafale de aer înghețat, care va mătura întreagul UK. Experții preconizează că furtunile de zapadă și vânturile polare vor începe să producă ravagii pe la mijlocul lunii noiembrie, mai ales pe aeroporturi și în sistemele de transport.

Indicele OPI a fost conceput de savantul italian Riccardo Valente împreună cu profesorul Judah Cohen. Rezultatele măsurătorilor de anul acesta sunt periculos de asemănătoare cu rezultatele din timpul iernii din 2009-2010, consierată a fi cea mai grea iarnă din ultimii 31 de ani.

James Madden, meteorolog la Exacta Weather, a declarat: “Ne apropiem de o valoare finală a OPI de -2,43. Valorile sub -1,5 indică incontestabil ierni friguroase, abundente în precipitații. Cel mai probabil vom avea o iarnă cel puțin la fel de grea ca cea din 2009-2010. Totodată, straturile de zăpadă siberiene, tot un indice al unei ierni grele, au apărut cu mult înainte de termen. În concluzie, în cel mai rău caz vom avea o iarnă similară celei din 2009-2010 (cea mai grea iarnă din ultimii 30 de ani) sau a lunii decembrie din 2010-2011 (cea mai friguroasă lună decembrie din ultimul secol).”

Jim Dale, meteorolog la British Weather Services, este de părere că vremea neobișnuit de caldă a acestei toamne este cel mai bun indice pentru iarna grea ce urmează. Conform domnului Dale, climatul urmează de obicei un tipar echilibrat, astfel încât perioade de vreme neobișnuit de caldă sau rece vor fi urmate de exact opusul lor. El declară: “Am putem vedea diferențe mari de temperatură pe măsură ce intrăm în iarnă, valul de căldură al acestei toamne fiind un fals prevestitor. Nu sunt convins că  vom avea o iarnă-record, dar în general lucrurile au tendința de a se echilibra.”

Domnul Madden ne sfătuiește să fim pregătiți de precipitații abundente sub formă de ninsoare chiar din săptămânile ce urmează: “De-a lungul lunii noiembrie atmosfera se va răci treptat, mai ales în a doua jumătate a lunii. Curenții de aer cu rol de barieră vor migra spre sud, pierzându-și din eficiență. Astfel teritoriul marii britanii va fi pătruns de influxuri de aer rece din zona polară și precipitați mult mai abundente decât în mod normal. Cel mai probabil, unele zăpezi vor aduce viscoluri care vor afecta zonele înalte, dar nici zonele joase ale nu vor fi în siguranță, cele mai expuse fiind zonele de coastă din nord-vestul UK-ului. Își vor face apariția și zone vaste de îngheț și ceață de-a lungul teritoriului întregii țări, ca urmare a șocului trecerii relativ bruște de la o toamnă blândă la o iarnă grea. Sudul țării va fi mai ferit, temperatura putând oscila chiar și spre temeperaturi mai prietenoase, dar totuși și aici se vor resimți condiții de vânt și ploaie.”

O parte din autoritățile locale au început deja să se mobilizeze, pregătind utilajele de deszăpezire și urmărind cu atenție variațiile de temperaturi, care ar putea scădea chiar de săptămâna viitoare. În Aberdeen (Scoția), un purtător de cuvânt al consililui local a declarat: “Am început monitorizarea oscilațiilor de temperatură, iar la primul semn de îngheț vom lua măsuri.”

Autor articol: Comin Lungu


Comentarii

Spune-ti si tu parerea!