Ne întoarcem la 18 echipe?

Articol publicat in sectiunea Fotbal pe data 5 iunie 2015

fotbalAdunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal, de la începutul lunii iunie, ar putea lua în discuţie propunerea de păstrare a sistemului competiţional cu 18 echipe şi în sezonul următor. 

Astfel, în cazul în care propunerea ar fi votată în Adunarea Generală a LPF şi validată de către Comitetul Executiv al FRF, ocupantele locurilor 13-16 în clasamentul Ligii I, Gaz Metan Mediaş, FC Braşov, U Cluj şi Rapid, ar urma să evolueze în Liga I și în sezonul următor, deşi au retrogradat din punct de vedere sportiv.

„Există articolul 9 din ROAF, care spune că sistemul se stabileşte înainte de începerea campionatului. Primul alineat spune că se aprobă înaintea începerii fiecărui sezon competiţional şi următorul alineat spune, printr-o chestiune distinctă, că modificarea sistemului competiţional se aprobă de către Comitetul Executiv al FRF. Asta înseamnă că dacă se va vorbi doar despre aprobare, se stabileşte înaintea începerii sezonului. Dar dacă se vorbeşte de modificarea sistemului, asta înseamnă că se poate şi după ce a început anul competiţional. Dar asta ţine şi de voinţă”, a declarat unul dintre preşedinţii de club din Liga I.

Conducătorii spun că în cazul în care sistemul cu 14 echipe va fi menţinut, nu va putea fi întocmit un calendar al meciurilor din Liga I: „E o prostie asta cu 14 echipe şi nu e vorba doar de câte au retrogradat. Nu există nicăieri sistemul ăsta. Mai mult, pentru cei care vor fi în play-out, cei care retrogradează, vor fi 40 de meciuri, plus Cupa Ligii, Cupa României şi cupele europene. E un calendar cu date inexistente. Nu ştiu cum au gândit sistemul ăsta. Programarea partidelor va fi realmente imposibilă.”

Cluburile sunt nemulţumite de intenţia deţinătorului drepturilor de transmitere a partidelor de a micșora cu peste 6 milioane de euro suma pentru sezonul următor. Astfel, cele opt echipe aflate în partea a doua clasamentului, din play-out-ul Ligii I, vor fi nevoite să dispute 40 de partide, cu șase mai mult decât în sezonul actual, iar cele şase din play-off cu două partide mai mult. În condiţiile în care compania Intel Sky Broadcast (ISB) din Malta, deţinătoarea dreturilor tv pentru Liga I, doreşte diminuarea valorii contractului cu 6 milioane de euro pentru sezonul următor, echipele ar urma să primească o sumă inferioară celei de anul trecut pentru fiecare meci jucat.

Autor articol: Liviu Untaru

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!