Ne pregătim de recesiune în UK?

Articol publicat in sectiunea Diaspora, UK la zi pe data 26 iulie 2016

uk-recesiune-dupa-brexit

Se pare că avertizările înainte de referendum care anunţau că, în caz de Brexit, economia britanică ar plonja, nu au fost deloc exagerate. Efecte reale există, cel mai imediat dintre ele fiind cursul lirei sterline, care s-a depreciat masiv. Firma de consultanţă Enrst & Young şi Comisia Europeană şi-au prezentat analizele despre evoluţia economică a Marii Britanii din următoarea perioadă.

 

Comisia Europeană: La anul, recesiune

O evaluare realizată de Comisia Europeană arată că economia Marii Britanii ar putea în recesiune, anul viitor, ca urmare a votului de ieşire din UE. În cel mai optimist scenariu, economia britanică va creşte cu 1,1% în 2017, mult sub nivelul de 1,9% previzionat anterior de Comisie.

Referendumul din 23 iunie nu va afecta doar Regatul Unit, ci şi restul economiei europene, a avertizat Comisia Europeană. În zona euro, PIB-ul va înregistra o creştere de 1,5-1,6% anul acesta şi va încetini anul viitor la 1,3-1,5%, se arată în estimarea CE. În precedentele estimări, creşterea zonei euro era de 1,6% în 2016 şi de 1,8% în 2017. Şi Banca Central Europeană a avertizat recent că Brexitul va reduce creşterea economiei zonei euro cu 0,3%, până la 0,5%, în următorii trei ani.

 

Ernst & Young prezice o „recesiune uşoară”

Marea Britanie va intra într-o recesiune uşoară, de scurtă durată, spre sfârșitul anului, în condițiile în care Brexitul va avea impact asupra preţurilor locuinţelor, locurilor de muncă şi cheltuielilor, potrivit estimărilor EY Item Club, transmite Bloomberg.

Într-un raport Item Club, sponsorizată de firma de consultanță Ernst&Young, specializată în estimări economice, a redus prognoza de creștere economică pentru 2017 de la 2,6% la numai 0,4% și anticipează că Banca Angliei va reduce dobânda de politică monetară la nivelul zero în 2016.

Item Club mai consideră că este posibilă reducerea taxelor, guvernul urmând să renunțe la austeritate pentru a ajuta economia să reziste şocului provocat de votul pentru retragerea Marii Britanii din Uniunea Europeană.

—————————————

„Este probabil să aibă loc efecte severe de încredere asupra cheltuielilor, care vor fi compensate doar parţial de scăderea lirei sterline. Ne aşteptăm la o reducere permanentă a nivelului producţiei şi productivităţii.”

Raport Item Club

—————————————

Investițiile companiilor vor scădea cu 2% anul viitor, iar rata șomajului va urca la 7,1% în 2019, de la circa 5% în prezent, consideră Item Club, care se mai aşteaptă la un declin al cheltuielilor de consum de 0,6% în 2017.

În cazul preţurilor locuinţelor, ar putea avea loc o scădere „pentru că în această situaţie acestea nu vor fi susţinute de nimic”.

Exporturile vor fi singurul element pozitiv, urmând să crească anul viitor cu 3,4%, întrucât deprecierea lirei le vor face mai competitive pe pieţele internaționale.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!