NE VORBESC BRITANICII

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, UK, despre români pe data 19 octombrie 2015

Diaspora romaneasca_Ne vorbesc britanicii

În ultimii ani, românii au fost în gura englezilor în mai toate publicațiile britanice. Mai tot timpul. Mai peste tot, dar mai ales în mediul virtual, acolo unde părerile pot fi exprimate la orice oră, de oriunde. Orice titlu care conținea un cuvânt adresat românilor se transforma într-o invitație la discuții online… interminabile. Acolo, pe paginile web ale bine-cunoscutelor ziare britanice, englezii și-au scris gândurile, ofurile, frustrările, supărările, indignările despre românii care le fac probleme.

Și totuși, acolo unde românii au fost arătați cu degetul și atacați fără niciun drept, englezii au știut cum să cântărească informația și să sară în apărarea acestora. Iar comentariile lăsate de ei stau mărturie: românii sunt și urâți din tot sufletul pe meleagurile britanice, dar și apreciați din toată inima în această țară.

O scurtă căutare în comentariile celor mai citite publicații din Marea Britanie arată totuși cât suntem de vorbiți. Și de bine, și de rău. Și de rău și de bine…

 

 

Englezii comentează, românii încasează

 

Românii vin în Anglia să ceară beneficii, românii dorm pe străzile Londrei, românii au jefuit un cuplu de bătrâni, românii fură din magazine. Și de aici încep discuțiile interminabile. De cele mai multe ori, englezii încep să scrie comentarii lungi și răutăcioase la adresa românilor de fiecare dată când în presa britanică apare un titlu negativ la adresa noastră. Și cum, din păcate, în ultimii ani, acestea au curs râuri-râuri pe paginile tabloidelor din Marea Britanie, cine s-ar fi abținut să nu își lase părerea într-un comentariu online din The Telegraph, din Daily Mail, din Daily Express…

 

Cea mai mare temere…

Până de curând, cea mai mare frică a englezilor era, sau cine știe, poate încă mai este, că odată cu prima secundă a anului 2014 vor fi invadați de români. Români care le vor lua joburile, le vor fura portofele și vor sta pe beneficii. Chiar și la sfârșitul anului 2014, jurnaliștii britanici de la The Telegraph prezentau articole cu numărul record al românilor care au ajuns pe meleagurile britanice. Utilizatorul mrsbimble își scrie off-urile pe pagina virtuală a publicației britanice.

„Nu este deloc echitabil ca românii și bulgarii să vină aici să muncească. Cei mai mulți dintre ei sunt cerșetori și hoți și se pare că pot aplica oricând de beneficii pentru că toți lucrează ca self-employed. Ei nu ne aduc nimic bun, decât necazuri. Ei vor doar să ia, să ia și să ia. Nu sunt deloc interesați de țara noastră, de cultura sau istoria noastră. Ei vin aici ca să ia cât de mult pot. Nigel avea dreptate. Pot veni cu toții aici, nimeni și nimic nu îi oprește, iar noi nu putem face nimic pentru a-i opri.”

Un alt comentariu în The Telegraph, la un articol despre români, arată cât de intrigați sunt britanicii când vine vorba de imigranți. „Ne-a întrebat și pe noi cineva dacă vrem să fim membri al Uniunii Europene? Ne-a întrebat și pe noi cineva dacă suntem de acord cu imigrația în masă (numai 243.000 anul trecut în Luton, unde, apropo, engleza a devenit a doua limbă). Credeți că englezii acceptă de bună voie să își împartă joburile cu imigranții?”, este de părere utilizatorul TheGhost.

Un alt cititor al cotidianului The Telegraph își scrie supărarea într-un comentariu la un articol care îi vizează pe români: „Noi sunt o națiune educată și TOLERANTĂ. Tocmai de aceea, această toleranță a fost luată drept avantaj pentru cei mai slabi din alte societăți care ajung aici. Eu sunt născut și crescut în Londra și mi se face greață când văd țara mea și orașul meu natal transformat într-o colecție de melci needucați, leneși, criminali, respinși de societățile lor din Europa de Est. Mai bine spus, din Lumea a Treia”, este de părere George.

„Atât timp cât li se va permite să ajungă aici, în câțiva ani Anglia va arată ca locul de unde vin acești cerșetori și hoți. Dacă nu se vor închide granițele, noi vom fi cei care vom fi nevoiți să ne luăm bagajele și să plecăm în altă parte”, spune Anonymous.

—————————————

„Este îngrijorător. Toți cei care vin aici cu gânduri necurate ar trebui trimiși înapoi în țara lor și interzisă venirea lor pentru totdeauna. Guvernul ar trebui să ia măsuri. Ne-am săturat de imigranți care ne fac probleme!”

John

—————————————

 

 

Agresivi la adresa hoților

 

Un articol însoțit de un filmuleț publicat la începutul acestui an chiar pe site-ul Poliției din Coventry a aprins spiritele în rândurile englezilor care locuiesc în acea zonă.

Materialul, preluat apoi de aproape toate publicațiile britanice, îi ilustrează pe doi hoți romi care au furat banii unui cuplu în vârstă ce tocmai se întorcea de la bancă. Suma de 700 de lire pe care englezii plănuiau să o cheltuiască pe cadourile nepoților a ajuns rapid în buzunarele hoților romi. Iată ce părere au avut cei care au citit articolul și au vizionat imaginile surprinse pe camerele CCTV.

„Nenorociților, de ce nu vă întoarceți la voi acasă să o jefuiți pe bunica voastră? Niște oameni de nimic”, spune Anonimous.

„Dacă ar fi fost bunicii mei și aș fi dat ochi în ochi cu acești mizerabili, i-aș fi bătut pe loc. Le-aș fi rupt mâinile să nu mai poată fura niciodată”, este de părere Lys.

„Oamenii ăștia bătrâni s-au oprit să îi ajute… pentru că asta a fost și strategia, hoții s-au făcut că nu știu să ajungă într-un loc, și vrând să facă un bine au rămas fără banii de cadouri. E prea mult. Duceți-vă la voi acasă și lăsați-ne bătrânii în pace!”, scrie Robby.

Și alte articole în care românii sunt arătați cu degetul cum fură i-au determinat pe englezi să își povestească experiențele sau frustrările, după caz. Într-un material publicat de Daily Express în care românii sunt prinși cum fură din buzunarele turiștilor și nu numai, din centrul Londrei, comentariile nu au întârziat să apară.

„Council-ul Westminster a fost nevoit să înlăture 60 de români care își făceau veacul pe acolo. Cerșeau, dormeau pe străzi și furau. Polițiștii au spus că din zece bancomate care erau în jur, la nouă turiștii au semnalat probleme din cauza românilor care erau acolo”, spune lifesforliving.

„Trebuie să ne ascundem banii imediat ce apune soarele. Câțiva țigani din România și din Bulgaria au încercat să mă fure. A fost un adevărat COȘMAR. Numai de-ar putea Cameron să îi deporteze pe acești criminali”, spune Bob.

„Oricine îmi va atinge buzunarul va plăti. Fie că este femeie, bărbat, tânăr sau copil. Acești oameni își învață copiii să fure încă din primul moment în care învață să meargă”, este de părere utilizatorul Tarpon 1.

—————————————

„La ce să te aștepți din partea lor? Sunt țigani și asta este în natura lor. Nicio țară nu îi vrea. Naziștii i-au pus pe toți în tabere în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Nivelul lor de viață este unul scăzut.”

Pineapple

—————————————

 

 

Claie peste grămadă… nu inspiră milă

 

Aproape toate publicațiile britanice au publicat articolele în care 25 de români au fost găsiți de către poliție și autoritățile din Anglia trăind unii peste alții în doar două camere. Unii își puseseră saltele chiar și în bucătărie, chiar și în baie și pe balconul locuinței. Englezii nu s-au lăsat așteptați și au comentat.

„De câte ori trebuie să se mai repete această poveste ca acești oameni să fie deportați?! De ce nu se ia nicio măsură în această privință? Că doar nu e vorba de știință?”, spune Hunt Ley.

„Cred că toți sunt membrii aceleiași familii din România. Condițiile mizerabile în care trăiesc sunt probabil condițiile cu care sunt obișnuiți. Nu este nimic nou pentru ei. Probabil guvernul le plătește chiria acolo, așa că ce le pasă. Banii din beneficiile pe care le primesc îi trimit acasă (acolo valorează de cinci ori mai mult) și în România își construiesc vile”, spune un cititor sub numele de EnglishVoice.

—————————————

„Dacă ați deschis granițele pentru Lumea a Treia (Europa de Est), asta se întâmplă. Până ne vom lua granițele înapoi, situația se va înrăutăți.”

LostDemocracy

—————————————

„Spuneți stop imigrației în UK și introduceți Australian Points System și astfel de lucruri nu o să se mai întâmple. Toți cei care nu au votat cu UKIP ar trebui să stea acum cu capul plecat de rușine”, este de părere utilizatorul Dan.

„De curiozitate, du-te la un schimb valutar și întreabă cât valorează lira în România și în Polonia și atunci o să vezi că o sută de lire valorează cinci sute în banii lor”, spune un alt utilizator.

„Cine le plătește chiria acelor oameni? Este mai mult decât evident că ei nu își permit. Mai mult decât că ne pun autoritățile pe drumuri și ne fac probleme, cred că ar trebui să ne îngrijorăm de bolile pe care le-ar putea lăsa în urmă. Râie sau cine știe ce alte boli. Trăiesc în gunoi. Trebuie totul dezinfectat acolo…”, spune Birney.

 

 

Prințul Charles vizitează,

englezii comentează

 

Chiar și atunci când prințul Charles vizitează România, iar ziarele britanice scriu, forțate de eveniment, frumos de România, englezii nu lasă garda jos prea ușor.

De exemplu, ultima sa vizită în Transilvania a fost comentată pe toată părțile pe site-urile publicațiilor din Marea Britanie.

„Arată drăguț pentru un prinț. Mă întreb dacă pot merge să vizitez și eu aceste locuri cu alocația copiilor?”, spune ck1962.

—————————————

„Prea multe proprietăți, Charlie… nu ai pierdut șirul?”

Takahe

—————————————

„Transilvania… Dracula… nu înțeleg de ce românii vor să își petreacă vacanța în zona unui consumator de sânge. Ce ironie”, este de părere VoteNo.

„Poate de aceea prințul seamănă cu Dracula”, spune Sandy.

 

 

Cerșetorii… să fie deportați!

 

Și articolele în care jurnaliștii britanici prezentau taberele a zeci de romi care își instalaseră corturile în Marble Arch au stârnit furie printre britanici. Majoritatea comentariile scrise de aceștia cer arestarea și deportarea acestora de urgență.

„Nu am avut niciodată probleme cu imigranții din Europa până când s-au deschis garnițele țărilor din Europa de Est. Francezii, italienii, germanii nu și-au dorit cu ardoare să vină aici. Iar cei care au venit au fost civilizați. Nimeni niciodată nu și-a făcut nevoile pe statuile din parcurile noastre sau pe iarba unde ne plimbăm copiii. Imediat cum s-au deschis porțile către Europa de Est ne-am umplut, peste noapte, cu toți hoții și cu toți cerșetori. Este incredibil că liderii noștri nu fac nimic să împiedice astfel de oameni. Să îi aresteze pe toți, să îi deporteze și să nu mai aibă acces aici niciodată. Când vor face toate aceste lucruri? Când ne vor distruge emblemele și parcurile? Pur și simplu, aceste lucruri îți tulbură mintea. Este incredibil!”, este de părere Redman.

„Nici nu poți trece pe lângă ei, miros îngrozitor. Dorm acolo unde își fac și nevoile și peste tot e numai gunoi. Se spală în fântânile arteziene și lasă gunoi la fiecare pas. E un dezastru. Toată lumea nu știe cum să îi ocolească. Cred că locatarii din Marble Arch nu mai deschid geamurile și nici nu se mai uită pe geam. Priveliștea este de pomină”, spune Gib.

„Nu cred că ar trebui arestați. Nu vrem să îi avem aici, să stea tot pe banii noștri. Să fie deportați imediat. Sunt niște oameni primitivi din Evul Mediu, cu saci după ei, cu valize, cu corturi. Copiii stau în chiloți sau chiar dezbrăcați în fântânile din centrul Londrei. Este dezgustător!”, spune Smith.

„National Gallery… Galeria Dezgustătoare. Așa arată de fiecare dată când acești țigani vin și se instalează acolo. Cu pături, cu corturi, cu saci după ei, de parcă s-ar afla în mijlocul sălbăticiei, nu în mijlocul unei capitale civilizate. Nu înțeleg de ce autorităților le ia atât de mult timp să acționeze și noi trebuie să suportăm mirosul și mizeria pe care ei o fac. Chiar nu există o lege prin care acești oameni să fie deportați de urgență? Sunt oameni fără scrupule, care abia așteaptă să vadă turiști sau oameni în vârstă care nu sunt atenți și să le fure gențile!”, spune Hotsnow.

—————————————

„Românii vin aici să facă bani și apoi să plece. Un muncitor în construcții care face 80 de lire pe zi ajunge repede să-și construiască o vilă la el în țară și va pleca în curând.”

Martin Hayward, cititor The Guardian

—————————————

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Anamaria Sandra, Oana Padureanu

Comentarii

O parere la “NE VORBESC BRITANICII”

  1. Marian Spune:

    Straini sunt platitude cu salariu minim daca nu am fi noi cine ar face muncile de mizerie

Spune-ti si tu parerea!