Necazurile tiriştilor români pe şoselele Angliei şi Franţei

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Diaspora, Transport pe data 17 iunie 2016

uk-tiruri-praduite

Şoferii de TIR români care circulă în vestul Europei nu au numai de transportat marfa către destinaţie. Ei trebuie inclusiv să înfrunte situaţii extreme: în Marea Britanie, jaful camioanelor este tot mai frecvent, iar în Franţa camioanele conaţionalilor noştri sunt chiar atacate cu pietre de către tiriştii francezi, nemulţumiţi de concurenţa est-europeană.

Şoferii români fac tabără cu alţi şoferi din estul Europei. Ei au devenit victime pe autostrăzile din vestul Europei, în special din Franța și Anglia, potrivit unor postări pe pagina de facebook „şoferi de TIR” şi pe forum.soferidetir.ro, citate de digi24.ro.

 

Jaf la drumul mare

—————————————

„Hoţie mare pe Anglia! Aveţi mare grijă pe Anglia, pe autostrăzi (M-uri) nu sunt parcări (sunt numai cu plată și scumpe rău), iar pe naționale (A-uri) sunt, dar e grav ce e acolo. Tirul din poză este colegul care era parcat în fața mea. Eram parcați pe A14, l-au decopertat jumătate și descărcat jumătate în două ore şi ceva. I-am văzut, erau cinci inşi înarmați (cuțite și bâte). Eu am dormit cu chinga între uși, oricum au încercat rezervoarele şi mi-au tras de uşi să le deschidă, noroc că s-au preocupat de cel din fața mea. Poliția nu vine, îți dau doar un «crime reference number». În rest nu îi interesează. Mare grijă pe unde parcaţi.”

Cristi Petcu, şofer de TIR

—————————————

 

Cearta se rezolvă cu pietre

Peste Canalul Mânecii, în Franţa, problemele sunt de altă factură. Aici TIR-urile nu sunt jefuite, ci atacate cu pietre, urmare a furiei şoferilor francezi din cauza concurenței făcute de competitorii est-europeni.

Mai multe camioane provenind din Europa de est au fost atacate luna trecută cu pietre. Camioanele s-au ales cu parbrizele sparte sau cu rezervoarele perforate. Cazul a fost descris de publicaţia ouest-france.fr.

Camioanele au fost parcate peste noapte în diferite locuri din localitatea menţionată. Camionul unui şofer român a suferit distrugeri, constând atât în spargerea rezervorului, cât și a parbrizului. Vehiculul a devenit de necondus. În scenarii similare au fost implicaţi şi alţi patru şoferi est-europeni.

Tiriştii sunt, iarăşi, supuşi stresului, când călătoresc spre Marea Britanie şi se află în Calais. Acolo, imigranţii ilegali încearcă să-şi forţeze intrarea în vehicule, în care urmăresc să se ascundă pentru a ajunge în UK. Nu rare au fost cazurile în care s-au răzbunat pe şoferi aruncând cu ce le-a picat la mână, iar când imigranţii au fost descoperiţi de către autorităţile britanice în camioane, şoferii au fost acuzaţi de trafic de persoane şi amendaţi usturător.

 

Concurenţă neloială?

Situaţia transportatorilor est-europeni care prestează servicii de transport în vestul Europei este delicată. Aceasta în pofida susţinerii oficialilor de la Bruxelles că piaţa europeană a bunurilor şi serviciilor este liberă, concurenţială, neîngrădită de bariere administrative.

Sub pretextul că asigură drepturile angajaţilor din ţara respectivă şi că respectă o cartă socială a drepturilor angajaţilor, ţări din vestul Europei au adoptat măsuri care pur şi simplu lovesc în rentabilitatea transportatorilor din est. Este vorba, de exemplu, de obligaţii introduse de Franţa conform cărora şoferii trebuie cazaţi la hotel pe perioada obligatorie de odihnă, deşi camioanele dispun de cabine dedicate odihnei.

Atât în Franţa cât şi în Germania, deşi nu sunt angajaţi ai unor angajatori din ţările respective şi deşi se află pe teritoriul acestora nu mai mult de câteva zile, transportatorii români sunt obligați să plătească conducătorii auto cu salariile minime cuvenite angajaţilor din acele ţări. Protestele transportatorilor români nu au dat până acum nici un rezultat.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

2 pareri la “Necazurile tiriştilor români pe şoselele Angliei şi Franţei”

  1. George Spune:

    Scump al naibii 20 £ din care 9 este un voucher pentru mancare ! Mai bine stati pe A-uri 😉

  2. Alex Spune:

    Pai voi ce ati facut 2 ore siceva? Va-ti ui4at la ei? Sa va pirduseti cheile si nu puteati porni? Ala e tir de anglia si este pe drum, nu e in nici o parcare, astia pe aici stau cu usile deschise noaptea.

Spune-ti si tu parerea!