Negarea crimelor comunismului, pasibilă de închisoare?

Articol publicat in sectiunea Social pe data 18 septembrie 2015

Persoanele care neagă crimele comunismului riscă închisoare de la 6 luni la 3 ani. În același timp, inițierea și aderarea la organizații cu caracter comunist ar urma să fie pedepsită cu închisoare de la 3 la 10 ani, potrivit unei propuneri legislative inițiate de senatorul independent Valeriu Todirașcu.

El a depus la Senat proiectul de lege privind interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter comunist și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război.

Senatorul a argumentat că, deși comunismul a fost condamnat „ferm” de președinte, în 18 decembrie 2006, în fața Camerelor reunite ale Parlamentului, raportul prezentat de șeful statului nu a produs niciun fel de efecte juridice.

„Până acum, această condamnare nu a avut și consecințe juridice. Doar de curând s-au deschis procese penale împotriva unor criminali ai regimului comunist, procese ce nu s-au finalizat, încă, cu hotărâri definitive. Un alt regim criminal, cel fascist, face obiectul unei legi a statului român prin OUG nr.31/2002, actualizată prin Legea nr. 217/2015, care privește interzicerea organizațiilor, simbolurilor și faptelor cu caracter fascist, legionar, rasist sau xenofob și a promovării cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război”, se arată în expunerea de motive.

 

Tratament juridic egal cu fascismul

Senatorul spune că ideologia comunistă nu este mai puțin condamnabilă decât fascismul, astfel încât se impune un tratament juridic egal.

Potrivit inițiativei legislative, cei care neagă, contestă, aprobă, justifică sau minimalizează, în mod evident, prin orice mijloace, în public, crimele comunismului ori efectele acestuia vor fi pedepsiți cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Todirașcu mai propune ca promovarea, „în public, a cultului persoanelor vinovate de săvârșirea unor infracțiuni de genocid contra umanității și de crime de război, precum și fapta de a promova, în public, idei, concepții sau doctrine comuniste (…) să fie pedepsită cu închisoare de la 3 luni la 3 ani și interzicerea unor drepturi”.

Pedepsele sunt mai aspre pentru cei care inițiază sau constituie organizații cu caracter comunist, aderarea sau sprijinirea, sub orice formă, a unui astfel de grup, infracțiune care ar trebui să se pedepsească, în opinia inițiatorului, cu închisoare de la 3 la 10 ani și interzicerea unor drepturi.

Nu vor fi, însă, pedepsite persoanele care au comis aceste infracțiuni „dacă denunță autorităților organizația, înainte ca aceasta să fi fost descoperită și să se fi început săvârșirea vreuneia dintre infracțiunile care intră în scopul grupului”.

Proiectul de lege depus de senatorul Valeriu Todirașcu va ajunge în dezbatere la comisiile de specialitate.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!