Nemulţumiţi de condiţiile de muncă

Articol publicat in sectiunea Social pe data 5 mai 2014

Aproape două treimi dintre români consideră că în prezent condiţiile de muncă în România sunt proaste, în timp ce 55% sunt de părere că în ultimii 5 ani aceste condiţii s-au înrăutăţit, potrivit unui Eurobarometru, citat de Mediafax. Mai mult de jumătate (53%) dintre lucrătorii europeni percep condiţiile de muncă din ţara lor ca fiind bune, însă majoritatea (57%) cred că acestea s-au deteriorat în ultimii 5 ani, după cum reiese dintr-un sondaj Eurobarometru, care analizează modul în care a fost afectată de criză calitatea muncii.

În schimb, 64% dintre români consideră că în prezent condiţiile de muncă în România sunt proaste, faţă de 46% media UE, iar 32% spun că sunt bune. 55% sunt de părere că în ultimii 5 ani condiţiile de muncă s-au înrăutăţit (media europeană fiind de 57%), 29% spun că au rămas la fel şi 13% că s-au îmbunătăţit.

Pe de altă parte, 75% dintre români se declară mulţumiţi de orele de muncă prestate şi doar 24% sunt nemulţumiţi, iar 72% sunt mulţumiţi de echilibrul dintre viaţa profesională şi cea personală. 55% dintre respondenţii din România au precizat că în ultimele 12 luni au fost consultaţi cu privire la schimbările referitoare la organizarea muncii şi a condiţiilor de muncă, dar 44% au susţinut că nu au fost consultaţi în acest sens.

Expunerea la stres este considerată de 58% dintre cei chestionaţi principalul risc pentru sănătatea şi siguranţa lor la locul de muncă, urmată de poziţiile dureroase ale corpului sau mişcările repetitive (17%) şi riscuri de accidente sau leziuni grave (16%).

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!