Nemultumiti de economii

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 noiembrie 2013

Persoanele care economisesc in Romania au pus deoparte, in medie, 40 de euro lunar in ultimele 12 luni, fata de 181 euro in Austria sau 90 de euro in Slovacia, iar doi din cinci romani prefera sa economiseasca fara sa utilizeze produse din sectorul financiar, potrivit unui raport al Erste Group.

Romanii sunt pe primul loc in Europa Centrala si de Est in ceea ce priveste importanta acordata de populatie economisirii, noteaza Erste Group, care detine cea mai mare banca din Romania, BCR.

Astfel, 84% dintre romani considera ca economisirea este importanta, fata de o medie de 77% la nivelul statelor din Europa Centrala si de Est, reiese dintr-un sondaj realizat de IMAS International pentru Erste Group, transmite Mediafax. La polul opus, economisirea este importanta pentru 65% dintre cehi, 71% dintre slovaci si 72% dintre austrieci.

Dintre statele din Europa Centrala si de Est, doar Austria, Slovacia si Romania au inregistrat o majorare a sumei economisite lunar de populatie in ultimele 12 luni.

Doar 19% dintre romani sunt satisfacuti de suma pe care reusesc sa o puna deoparte lunar, iar aproape doua treimi dintre persoanele care economisesc in Romania vor sa mentina sau sa majoreze in urmatorii cinci ani sumele acumulate.

Totodata, gradul de raspandire a produselor de economisire disponibile in sectorul financiar este inca redus in Romania, releva studiul Erste. Astfel, doar 20% dintre romani folosesc in acest sens o asigurare de viata, fata de jumatate dintre cehi si slovaci.

Totodata, trei sferturi dintre romani nu utilizeaza deloc servicii de internet banking, procentaj depasit doar in Serbia (86%). Cehii si slovacii sunt cei mai avizi utilizatori din regiune ai serviciilor bancare online, doar 36%, respectiv 37% dintre acestia afirmand ca nu folosesc internet banking. In Austria si Ungaria, aproximativ jumatate din populatie nu utilizeaza online banking.

Tag: studiu, economisire


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!