Nereguli în stabilirea primelor RCA

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 18 decembrie 2015

Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a găsit nereguli în modul de stabilire a primelor RCA de către unii asigurători, a cerut refacerea calculelor în aceste cazuri și a decis, totodată, eliminarea plafonului de 10% pentru reducerile comerciale pe care le pot aplica firmele de profil.

„În urma notificărilor primite de la asigurători privind schimbarea tarifelor de primă au fost identificate probleme în ceea ce privește corectitudinea calculului actuarial ce a stat la baza stabilirii nivelului acestor prime, astfel încât a fost solicitată, în anumite cazuri, refacerea acestor calcule”, se arată într-un comunicat cu decizii luate de Consiliul ASF, citat de Mediafax.

De asemenea, în cadrul controalelor care se desfășoară la asigurători pe parcursul lunii decembrie ASF informează că va urmări modul de calcul al primelor RCA și, în cazul în care se vor constata încălcări ale prevederilor legislației aplicabile, își rezervă dreptul de a sesiza și Consiliul Concurenței.

Totodată, ASF a decis eliminarea plafonului de 10% pentru reducerile comerciale care pot fi aplicate tarifelor, astfel că asigurătorii vor putea practica reduceri fără restricții.

„Consiliul ASF a aprobat modificarea Normei nr. 23/2014 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă prin eliminarea prevederii conform căreia tarifele de primă pot conține reduceri comerciale până la un nivel maxim de 10%”, se arată în comunicat.

ASF a anunțat în noiembrie că va efectua, pe parcursul lunii decembrie, mai multe controale la companiile de asigurări, după ce acestea au notificat autoritatea în ultimele două luni că vor majora tarifele la polițele RCA, prețurile urmând să fie de 4-5 ori mai mari în unele cazuri pe segmentul transporturilor auto.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!