NHS, DEZBRACAT DE SECRETE

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Sănătate pe data 5 iunie 2011

Diaspora romaneasca_NHS, dezbracat de secrete

Problemele de sanatate nu tin cont ca ne aflam departe de tara natala… Si atunci, in insula Regatului Unit, nu ne mai sunt potrivnice doar limba pe care o vorbesc britanicii, clima si felul in care suntem tratati pe piata muncii. Chiar si sistemul medical care ar trebui sa ne produca alinare pare de neinteles in aceasta tara.

Uneori, doar in asemenea situatii aflam ca aici medicului de familie i se spune GP (General Practitioner) si el nu este un om, ci mai degraba o institutie. In Marea Britanie, cand vorbesc de propriul sistem national de sanatate, britanicii spun NHS (National Health Services). Iar cand se refera la urgente medicale, oamenilor din aceasta tara li se pare firesc sa astepte rabdatori cate patru ore pentru a fi bagati in seama de un cadru medical.

Pare greu de crezut si totusi tot acest sistem functioneaza. Pacientii par multumiti si beneficiaza de servicii medicale gratuite. Iar medicii romani, care au ravnit sa isi practice profesia in Regatul Unit, vorbesc cu admiratie despre cum functioneaza medicina in tara in care am ales sa traim…

 

 

Medicul de familie, esenta NHS

 

Sistemul de sanatate britanic tutelat de National Health Services (NHS) functioneaza dupa reguli aparent greu de inteles pentru romanii din aceasta tara. Acestia se plang ca serviciile medicale care li se ofera nu sunt destul de prompte. Si timpii de asteptare par nejustificat de mari, diagnosticele sunt inexacte, in timp ce tratamentele medicamentoase sunt neobisnuit de simple. Aici aproape orice se trateaza cu paracetamol, observa contrariati romanii, obisnuiti cu altfel de doctori si de doctorii.

Si totusi NHS este un sistem complex care reuseste sa furnizeze locuitorilor Regatului Unit asistenta medicala gratuita.

General Practitioner (GP) este in terminologia britanica de specialitate echivalentul institutiei Medicinei de Familie din Romania. Atat ca, in Regatul Unit, intregul sistem medical se concentreaza in jurul acestei notiuni. Dr. Radu Burtan, presedintele Societatii Medicale Romane din UK (SMR – UK), si dr. Mihaela Carmaciu, consultant profesional in cadrul aceleiasi organizatii, au explicat pentru Diaspora Romaneasca care sunt „secretele” functionarii NHS.

„Sistemul medical britanic este un sistem eficient care continua sa fie apreciat si luat ca model de multe alte tari. Specificul sistemului medical britanic se bazeaza pe faptul ca serviciul de sanatate este la dispozitia tuturor cetatenilor care au dreptul la asistenta medicala in Marea Britanie si este gratuit pentru pacient, spre deosebire de celelalte sisteme medicale unde este necesara o asigurare medicala separata.

O alta deosebire importanta este faptul ca sistemul romanesc se axeaza pe medicina de specialitate, iar sistemul britanic se bazeaza pe medicina de familie care acorda asistenta medicala primara si in unele cazuri asistenta de specialitate in functie de aria de interes a diversilor medici de familie. Unii dintre acestia lucreaza in paralel in clinici de specialitate din spitale. Durata unei vizite la medicul de familie este in medie de 10 minute.

Exista studii internationale care demonstreaza ca sistemele medicale bazate pe o asistenta medicala primara puternica sunt mai eficiente clinic si financiar”, explica dr. Radu Burtan.

Medicii romani din Marea Britanie au mai subliniat cum asistenta medicala primara in Marea Britanie este practicata dupa protocoale create de NICE (National Institute of Clinical Excellence) si care prevad situatiile in care pacientul trebuie trimis la un centru secundar (spitalele locale) sau la un centru tertiar (spitale ultraspecializate in anumite domenii). Tratamentele sunt standardizate si se evita pe cat posibil administrarea de multe medicamente in acelasi timp (care, din pacate, este destul de raspandita in Romania).

„Trimiterile la specialist sunt facute numai prin intermediul unei scrisori din partea medicului de familie. Timpul de asteptare pentru consultatia cu medicul specialist este intre doua si sase saptamani, depinzand de zona. In cazul in care este suspectata o leziune canceroasa, bolnavul este vazut in maximum 14 zile. Multi medici de familie in Marea Britanie folosesc «Choose and Book», un sistem computerizat de programare a pacientului in clinicile de specialitate, astfel ca pacientul poate parasi circa cu programarea deja facuta”, mai spune presedintele SMR-UK.

Specialistii au obligatia de a raspunde medicului de familie printr-o scrisoare. Medicul de familie britanic este detinatorul intregului set de informatii al fiecarei persoane de pe lista lui de pacienti. Acestia la randul lor se pot inscrie pe lista unui singur dispensar. Desi fiecare pacient are un singur nume de medic de familie alocat, el are dreptul de a vedea pe orice medic din acea unitate, la cerere.

 

Cat costa serviciile medicale britanice?

Medicatia primita de la medicul de familie NHS in Marea Britanie este subventionata de catre stat, precizeaza dr. Mihaela Carmaciu. Pacientul plateste 7,20 lire sterline pentru un medicament, indiferent de pretul lui real. De asemenea, copiii pana la 17 ani, batranii peste 60 de ani, pacientii cu anumite boli cronice si cei care beneficiaza de ajutoare financiare de stat au toata medicatia NHS gratuita.

O alternativa pentru pacientii care doresc privilegii medicale este sistemul de sanatate privat, adauga consultantul profesional SMR-UK. O consultatie privata cu un medic de familie privat poate costa in jur de 25 lire steline pentru o programare de 15 minute. In plus, se poate adauga o taxa de 10 lire sterline pentru o reteta privata. Medicamentele prescrise pe o reteta privata se platesc integral la farmacie, deci nu sunt subventionate de stat. Pentru a vedea un specialist este nevoie de o trimitere de la GP (pentru care in unele cazuri se plateste aprox. £10), iar plata pentru o consultatie privata initiala in policlinica pentru specialitatile medicale si chirurgicale este de 100-150 lire sterline si respectiv 250 lire sterline pentru o consultatie psihiatrica. Tratamentele ulterioare sau investigatiile se platesc separat, mai informeaza dr. Mihaela Carmaciu.

„Desigur, sistemul de sanatate britanic nu este perfect, dar el asigura un serviciu bazat pe studii medicale, este impartial si fara discriminari sau favoritisme. Gratuitatea serviciului medical la punctul de contact cu medicul este un mare avantaj al pacientului care nu va fi pus in situatia de a se gandi de unde sa isi finanteze ingrijirea medicala in momentul lui cel mai vulnerabil, cand sanatatea lui sau a familiei ii sunt in pericol. Diagnosticarea si tratamentele sunt standardizate (atat cat se poate intr-un domeniu in care conditiile pot fi atat de variate) si deci toti pacientii, indiferent de rasa, statut social, venit, nationalitate, varsta sau relatia personala cu doctorul respectiv, au parte de acelasi tratament.

Singurul lucru pe care pacientul trebuie sa il faca este sa cunoasca sistemul si sa adere la regulile lui”, apreciaza dr. Radu Burtan, presedintele SMR-UK.

 

 

Alternative la medicul de familie

 

Pentru probleme de sanatate obisnuite, in Marea Britanie exista o retea de cabinete medicale denumite Primary Care Trust (PCT), care furnizeaza asistenta medicala primara, dar si asa-numitele centre Walk In, care functioneaza de obicei sub coordonarea primelor. Un centru Walk In ofera servicii medicale intre orele 7:00-22:00 de luni pana vineri si de la 9:00 la 22:00 in zilele de weekend.

 

Servicii medicale disponibile in PCT

Multi oameni se deplaseaza la centrele pentru accidente si situatii medicale de urgenta cu probleme minore, in loc sa apeleze la punctele PCT unde vor beneficia de tratarea problemelor de sanatate mai repede si mai eficient. In centrele pentru urgente, echipele de medici specialisti se vor concentra prioritar pe cazurile mai grave. De aceea este indicat sa va deplasati in situatii care nu prezinta simptome severe in centrele PCT din zona in care locuiti, acestea echivaland dispensarele medicale din sistemul de sanatate romanesc.

Intr-un centru PCT pot fi tratate probleme de sanatate diverse cum ar fi: taieturi sau alte rani superficiale; luxatii si intinderi musculare; fracturi de oase; muscaturi sau intepaturi; leziuni infectioase; vatamari nesevere in zona capului; probleme la ochi (infectii, lovituri, corpuri straine).

Punctele PCT nu va vor asigura tratament pentru: afectiuni cardiace si dureri severe in zona pieptului; probleme de respiratie; dureri abdominale; probleme de natura ginecologica; sarcina; consum de droguri in supradoza; probleme generate de consumul de alcool; probleme de sanatate mentala sau alte simptome care pot fi tratate de medicul de familie sau in unitati spitalicesti. De asemenea, aceste dispensare nu au dotari suficiente pentru a consulta si trata copiii sub trei ani.

 

Cand puteti apela la un centru Walk In

In cadrul cabinetelor medicale Walk In veti fi consultat de personal calificat specializat in probleme minore de sanatate. Acestea nu inlocuiesc institutia medicului de familie si nici pe cea spitaliceasca, ci este complementara serviciilor pe care acestea le ofera pacientilor. Cazurile de care cabinetele medicale se ocupa pot diferi de la centru la centru, dar in general un cabinet medical furnizeaza:

 • sfaturi referitoare la serviciile oferite de medicul de familie si de farmacii;
 • masurarea tensiunii arteriale;
 • consultanta in domeniul contraceptiei;
 • consultatii pentru simptome de tuse, raceli si gripe;
 • tratarea alergiilor, muscaturilor si intepaturilor;
 • informatii despre incaltaminte si imbracaminte ortopedica;
 • solutii pentru boli de piele;
 • promovarea diverselor cure sau exercitii benefice pentru sanatate;
 • tratarea unor leziuni minore (taieturi, rani);
 • solutionarea unor probleme musculare sau la articulatii;
 • suport pentru renuntarea la fumat;
 • ameliorarea durerilor stomacale, indigestiilor, constipatiei, starii de voma sau diaree;
 • sudarea oaselor fracturate;
 • sfaturi in probleme de sanatate specific feminine (menstruatie, menopauza).

 

 

NHS Direct

 

NHS Direct este o institutie care furnizeaza informatii si sfaturi referitoare la starea de sanatate pentru oricine le solicita, 24 de ore din 24, telefonic, dar si prin televiziunea digitala sau online. Daca vreti sa reclamati orice stare de disconfort fizic sau un probabil caz de imbolnavire, formati 08454647 la NHS Direct.

Cand apelati NHS Direct, un cadru medical va va furniza sfaturi si informatii de specialitate confidentiale. Puteti sa va adresati acestui serviciu daca apreciati ca sunteti bolnav si nu stiti cum sa procedati sau pentru alte situatii particulare, cum ar fi probleme ca diabetul sau alergiile.

Tot operatorii NHS Direct va mai pot spune si cum gasiti cel mai apropiat medic sau cabinet medical, farmacist, stomatolog sau cum puteti accesa alte diverse servicii in domeniul sanatatii.

La NHS Direct puteti telefona la orice ora din zi sau din noapte. Daca nu stapaniti suficient limba engleza, veti beneficia de serviciile unui interpret sub rezerva confidentialitatii.

De asemenea, este disponibil si serviciul textphone pentru persoanele cu probleme de auz sau dizabilitati de exprimare verbala. Un apel NHS Direct va fi taxat la un tarif care nu poate depasi un maxim de 5 pence/min. in cazul in care folositi telefonia fixa britanica. In cazul in care apelati de pe un telefon mobil sau utilizati alte retele, furnizorul dvs. de telefonie este obligat sa taxeze aceste convorbiri la tariful minim propriu. Pentru siguranta pacientilor toate convorbirile sunt inregistrate.

 

————————————–

Mituri false despre GP-ul britanic

 

Doctorul de familie trebuie sa va viziteze acasa

Daca vizita la domiciliu este potrivita, cadrele medicale o vor face. Ele decid daca este necesara sau nu vizitarea unui pacient acasa, pe baza unor criterii medicale. Doar pacientii care nu se pot deplasa vor primi vizita medicului de familie.

 

Vei fi consultat mai rapid daca vei solicita vizita medicului la domiciliu

In timpul programului, cei mai multi medici isi viziteaza pacientii la sfarsitul acestuia. Este mai rapid sa te deplasezi la cabinetul medical pe perioada programului de lucru sau la cele care ofera servicii si in afara orelor de lucru. Procedand astfel, medicul poate consulta mai multi pacienti fara a pierde timp deplasandu-se si amanand alte consultatii.

 

Toate infectiile se trateaza cu antibiotice

Antibioticele nu au efect asupra multor infectii (ca raceli, gripe si dureri de gat) cauzate de virusuri. Luand prea multe antibiotice poti influenta dezvoltarea de noi bacterii care sunt imune la antibiotice si care sunt periculoase atat pentru individ, dar si pentru potentiale epidemii. Doctorii recomanda sa consulti un farmacist pentru cazuri minore.

Sursa: www.nhs.uk

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

O parere la “NHS, DEZBRACAT DE SECRETE”

 1. lucica mihai Spune:

  anglia are doctori rasisti,am norocul ca eu sa fi nimerit unul,,,sistemul lor e la pamant,te duci cu o durere la ei,nici macar nu te atinge,iti prescrie paracetamol de 4-5 ori pe zi indiferent daca esti cardiac sau ai un ulcer ,,,,si iti da un cocediu medical cu diagnosticul pain(durere)si gata tot,,,,tu pleci amarat acasa si umilit si scarbit si esti ,,fericit,,ca ai un diagnostic,caci vorba aia:am venit bou si plec vaca,,,,,bluehhh

Spune-ti si tu parerea!