NHS are nevoie de doctori de familie

Articol publicat in sectiunea Muncă, Resurse joburi, UK la zi pe data 30 ianuarie 2015

uk_GP1

NHS se confruntă cu o criză a mâinii de lucru, în condiţiile în care doctorii de familie îşi părăsesc posturile pentru a emigra sau pentru a urma alte ramuri ale medicinii. NHS a anunţat recent o schemă în valoare de 10 milioane de lire sterline ce are ca scop readucerea numărului de doctori de familie la un nivel acceptabil.

Conform noii scheme, doctorii existenţi vor fi încurajaţi să-şi amâne pensionarea sau chiar să se întoarcă la muncă din pensionare, în timp ce doctorii proaspăt calificaţi vor primi un aşa-numit „golden hello” dacă se decid să se pregătească să devină doctori de familie. Ei vor primi şi un an suplimentar de pregătire într-o ramură a medicinii care îi interesează, precum pediatria, psihiatria, medicina de urgenţă sau chiar ajutor în dobândirea de abilităţi antreprenoriale.

Fondul nou creat va fi folosit şi pentru a deschide centre de pregătire unde asistentele îşi pot îmbunătăţi abilităţile.

În medie, doctorii de familie se pensionează la vârsta de 59 de ani, astfel încât doctorii au ridicat problema celor 500 de centre, cu doctori de familie practicanţi cu vârste de cel puţin 60 de ani, ce vor fi forţate să-şi închidă porţile. Actualmente, în Marea Britanie sunt 10.000 de doctori de familie a căror vârstă depăşeşte 55 de ani.

 

Centre de specializare, fără candidaţi

În anumite zone ale Marii Britanii, precum Yorkshire and Humber, East Midlands, nord-vestul şi nord-estul Angliei, numărul de locuri ocupate la centrele de specializare sunt de doar 60% din total, în timp ce numărul de doctori de familie a scăzut cu 356 faţă de acum un an.

Problema este exacerbată de acei doctori de familie, deja pregătiţi, care aleg să emigreze. În 2010, spre exemplu, 529 de doctori de familie au depus cereri de emigrare, în timp ce în anul anterior numărul acestora se situa la 266.

 

Laburiştii au soluţii

Ministrul sănătăţii din umbră, Jamie Reed, este de părere că „studenţii la medicină aleg să ocolească medicina de familie datorită presiunii intolerabile aplicate de către miniştri, în condiţiile în care tot mai mulţi doctori de familie emigrează şi 60% dintre ei iau în calcul pensionarea timpurie.”

„David Cameron a trebuit să renunţe la garanţia de a se oferi programări la GP în cel mult 48 de ore, pe care o promisese. Cum această garanţie nu s-a dovedit practică, nu mai puţin de un milion de persoane au fost nevoite să apeleze la serviciile de urgenţă, creând şi acolo probleme suplimentare.”

„Din acelaşi motiv”, continuă Jamie Reed, „următorul guvern laburist va investi alte 2,5 miliarde de lire, pentru a recruta în jur de 8.000 de doctori de familie şi 20.000 de asistente.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!