NHS Urgenta: Serviciile de ambulanta

Articol publicat in sectiunea Sănătate pe data 21 septembrie 2009

In Anglia exista 11 statii de ambulanta care apartin NHS.

Serviciile de ambulanta pun la dispozitie primul punct de acces la tratament pentru o varietate de conditii medicale, plecand de la cele care pun in pericol viata pacientului pana la acelea care tin de afectiuni cronice. De asemenea, prin intermediul acestora pot fi accesate si alte urgente sau tratamente si transporturi deja programate.

Personalul de pe o ambulanta este in general format dintr-un paramedic si un asistent de urgenta. Echipajele sunt extrem de bine pregatite in ceea ce priveste ingrijirea medicala pre-spitaliceasca, plecand de la traumele dezvoltate de raniri pana la probleme cardiace. O ambulanta este echipata corespunzator pentru aceste situatii, incluzand defibrilatoare, perfuzii intravenoase, ca si o larga varietate de medicamente si ustensile necesare urgentelor traumatice.

Pacientii vor fi intotdeauna dusi la spital daca acolo trebuie sa ajunga, dar personalul de pe ambulanta va face propriile teste si investigatii la fata locului. Unele echipaje vor decide redirectionarea pacientilor catre alte servicii de asistenta sociala si vor administra medicamente specifice pentru diabet, astm, reactii alergice, supradoze sau probleme cu inima.

 

Apelurile la 999

Daca ajungeti la concluzia ca trebuie sa sunati la 999, nu va panicati. Cei de acolo vor pune o serie de intrebari pentru a-si da seama cu exactitate despre ce este vorba. De exemplu, vor intreba ce s-a intamplat si va trebui sa dati o scurta descriere a incidentului. Apoi vor intreba ce fel de simptome sau injurii are persoana respectiva, moment in care va trebui sa puneti la dispozitie detalii cat se poate de clare. O alta intrebare este legata de locul in care se desfasoara incidentul, si aici fiind nevoie de detalii precise pentru ca ambulanta sa poata ajunge rapid acolo. De asemenea, ati putea fi intrebat si cate persoane sunt implicate.

Apelurile la serviciul de urgenta 999 vor fi prioritizate pe trei niveluri, asta pentru ca personalul de acolo sa se asigure de faptul ca acele cazuri care ameninta viata unei persoane vor fi tratate in cel mai scurt timp posibil.

– Categoria A – amenintari imediate ale vietii. In 75% dintre cazuri, raspunsul la un astfel de apel se va desfasura in 8 minute.

– Categoria B – amenintari serioase ale vietii, dar nu imediate. In 95% dintre cazuri, acestea vor primi un raspuns in 19 minute.

– Categoria C – probleme care nu pun in pericol viata pacientului. Performantele in acest caz sunt reglementate la nivel local.

Un apel la 999 trebuie facut doar in cazurile in care exista cu adevarat o urgenta. Pentru ca lucrurile sa functioneze bine si pacientii care au mare nevoie de atentie sa poata capata raspuns in cel mai scurt timp, persoanele care simt ca apelul lor nu este o urgenta imediata sunt rugate sa sune si la alte sisteme de ingrijire medicala.

Acestea pot include:

– ingrijire la domiciliu;

– un drum la farmacistul local;

– un telefon la NHS (0845 4647);

– un drum la centrul zonal NHS;

– o vizita la GP-ul local;

– un drum la spital, pentru ca a sosi acolo intr-o ambulanta nu inseamna ca veti primi imediat si ajutorul necesar.

 

„Call connect”

De ceva vreme a intrat in functiune o noua modalitate de a masura raspunsul pentru un astfel de apel. Practic, ceasul porneste din momentul in care apelul a ajuns la personalul de control al ambulantei, si nu din clipa in care acesta a devenit cunoscut prin intermediul numarului 999. Asta inseamna ca serviciul de ambulanta trebuie sa raspunda cu 90 de secunde mai rapid decat inainte. Si, normal, acest lucru aduce si doua beneficii importante:

– un timp mai scurt de raspuns;

– tratamente mai bune pentru pacienti, mai ales pentru cei care sufera cu inima.

Mai inseamna si ca timpul de raspuns poate fi determinat cu mai multa exactitate si ca performantele intre statii pot fi comparate mult mai bine.

Majoritatea statiilor au implementat deja ceva ce poarta numele de „front-loaded model”, prin care la fata locului este trimisa o singura persoana, cu masina sau motocicleta, acest lucru bazandu-se pe nevoia reclamata de apelant. Masinile rapide pot ajunge mult mai repede la fata locului decat ambulantele traditionale si pot pune la dispozitie ingrijire medicala de baza pana la eventuala sosire a unui echipaj specializat.

 

Ambulantele aeriene

Acestea au un rol deosebit de important in zonele in care, din cauza drumului, accesul devine o problema cand este vorba de ingrijire medicala. Ele pot fi foarte utile in a ajunge rapid la fata locului si sunt extrem de importante cand vine vorba de transferuri intre spitale. Insa operarea lor este foarte scumpa si studiile au aratat ca nu se califica pentru a fi suportate integral de NHS. Oricum, costul personalului medical de pe aceste ambulante este asigurat de NHS.

 

Nu inchideti

Asteptati raspunsul din camera de control a ambulantei, de acolo de unde ar putea veni cateva intrebari suplimentare. Personalul specializat in urgente va va spune cand dispune de toate informatiile de care are nevoie. De asemenea, ati putea fi instruit sa acordati un prim ajutor de baza pana la sosirea ambulantei, daca se considera ca acest lucru este necesar.

 

Non-urgente

Aditional la implicarea in serviciile de urgenta, unele ambulante NHS pot pune la dispozitie servicii de non-urgente pentru personalul transportat. Aici sunt incluse serviciile locale de ambulanta, cei care provin din sectorul privat sau voluntar, ca si o combinatie a tuturor acestora la un loc. PTS, asa cum este numit acest sector, reprezinta transportul gratuit pentru persoanele care trebuie sa fie mutate de la un spital la altul sau intre cei care pun la dispozitie servicii legate de sanatate. Decizia tine de autoritatile locale, ele sunt cele care vor spune daca un anumit caz este eligibil pentru serviciile PTS din zona.


Etichete: , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!