NICIUN WEEKEND FĂRĂ DISTRACȚIE

Articol publicat in sectiunea Reportajul săptămânii, Timp liber pe data 9 martie 2015

Diaspora romaneasca_Niciun weekend fara distractie

Nici nu trece bine un weekend, o zi liberă sau o mini excursie că deja (să recunoaştem) ne planificăm următoarea ieșire. Un pint cu bere la pub, un film bun, un mic shopping, un muzeu. O plimbare, o prăjitură, o cină la un restaurant, o ieşire în parc, un concert. Acestea sunt câteva dintre activităţile pe care le practică tinerii români stabiliţi în Marea Britanie, atunci când ceasul lor arată ora „timpului liber”.

Oricare ar fi vârsta românilor din Marea Britanie, distracţia sau relaxarea au locul lor bine stabilit. Şi totuşi, cei care se bucură 100% de timpul liber sunt tinerii. Cei care se simt în mediul lor atunci când vine vorba de ieşiri nu îndrăznesc „să întârzie” când weekendul bate la uşă. Tinerii români spun că au învăţat în această ţară să preţuiască orele libere şi să profite de ele la maximum. Astfel că îşi organizează timpul liber în detaliu. Ce fac în serile libere, pe unde ies în orele de după serviciu sau pe unde plănuiesc să meargă în weekendurile lipsite de treburi casnice ne povestesc chiar ei…

 

 

Avem timp liber! Ce facem cu el?

 

Munca-i muncă! Şcoala-i şcoală! Dar și distracţia-i distracţie! Şi nu se încumetă nimeni, mai ales cei din rândul tinerilor, să treacă cu vederea orele, weekendurile sau serile libere. Răsplata, după muncă sau şcoală, este pentru tinerii români gura de oxigen, timpul în care se deconectează total de la stres, griji, de la şeful prea dur, de la dizertaţii, teme sau de la profesoara prea exigentă.

Un pahar cu vin, un film bun, o petrecere între prieteni, shopping pe Oxford Street, Festivaluri de Film, cluburile sau târgurile cu lucruri handmade, vintage sau artizanale din Covent Garden, Greenwich, Portobello Street sau din afara Londrei, sunt doar câteva din alegerile românilor cărora le place să… iasă din casă.

 

Petrecerile „de acasă” 

Timpul liber. Cu toţii tânjim după astfel de perioade şi tuturor ne este gândul (să recunoaştem), încă din prima zi a săptămânii, la weekenduri şi la ieşiri alături de prieteni. Pentru că, în zilele noastre, pare pe cale de dispariţie, timpul liber a devenit destul de preţios.

Cosmin M. este în prezent student la Universitatea Greenwich şi pentru el, timpul liber este cântărit şi împărţit foarte atent, mai ales în această perioadă în care se pregăteşte intens de susţinerea dizertaţiei. Atunci când ia o pauză de la studii, fie îl găsim la televizor, fie la petreceri împreună cu colegii săi de facultate savurând un pahar de bere. La cei 22 de ani, tânărul experimentează un pic din fiecare mediu care îi oferă starea de bine… de la plimbări la muzeu la nebunia cluburilor din centrul Londrei.

„Fiind în anul trei de facultate şi fiind şi cel mai greu an, nu prea am timp liber. Dar când prind câteva ore sau seri libere, mă uit la seriale. Sunt un fan al serialelor. Dacă pot şi am timp liber, mă uit şi la zece episoade pe zi. Asta îmi place mie să fac, apoi cel mai frecvent lucru pe care îl fac alături de prieteni este să ieşim la pub-uri sau să mergem la cineva acasă, unde se face o mică petrecere. Chiar este la modă asta. Râdem, vorbim şi bem un pahar de vin sau de bere. În general, ne strângem cam cinci sau şase persoane, uneori chiar şi zece, şi ne simţim bine”, ne spune Cosmin.

————————————–

„Cel mai frecvent lucru pe care îl fac atunci când vine vorba de timp liber şi de distracţie este să mă întâlnesc cu prietenii. Preferăm să mergem la cineva acasă şi să bem o bere-două. Nu exagerăm. Mai râdem, mai vorbim, facem glume, povestim. Preferăm să mergem la cineva acasă, pentru că este mai ieftin pentru noi ca şi studenţi. Când ne adunăm mai mulţi şi este un grup mai mare, facem chetă şi ne cumpărăm ceva de băut.”

Cosmin M., 22 de ani

————————————–

 

Vara la picnic… în toate anotimpurile la club

În zilele frumoase şi călduroase, Cosmin spune că tinerii din cercul său de prieteni şi colegi de facultate preferă să iasă în parcuri.

„Dacă este cald afară, se merge la picnic, am întâlnit foarte mult acest obicei în rândul tinerilor. Când eram în campusul din Avery Hill, aveam un parc mare acolo şi ne strângeam mai mulţi colegi pentru picnicuri. Citeam, ne relaxam, mai făceam un sport. Era tare distractiv. În perioada aceasta, când e mai frig afară, se merge foarte mult la pub-uri, la petreceri şi la evenimente. De exemplu, eu merg cu grupul meu de prieteni la muzee, să vedem ce mai este nou pe domeniul nostru: arhitectura. Chiar profesorii noştri ne-au sfătuit să mergem la cât mai multe evenimente, pentru că avem ce vedea, avem ce învăţa şi putem cunoaşte persoane noi.”

————————————–

„Sau, mai rar în grupul meu de prieteni, se merge la cluburi, cluburi fiţoase. Este unul lângă staţia de la Liverpool Street, pe care îl mai frecventam, dar, în general, mergem la cele din centrul Londrei. Sunt foarte multe. Sunt cluburi fiţoase pentru că intrarea este de la 10-15 lire în sus, iar băutura este scumpă, de exemplu, o bere este de la 8 lire în sus. Plus că şi ţinuta trebuie să fie pe măsură. De obicei, fetele care merg în astfel de cluburi se îmbracă foarte elegant, cu rochii fine, lungi, foarte atractiv. Iarna merg în rochiţe scurte, de obicei fetele se îmbracă foarte provocator în cluburi. Acolo, de obicei, se bea foarte mult, se dansează. Seara de vineri şi cea de sâmbătă sunt explozive, duminica mai puţin.”

Cosmin M., 22 de ani

————————————–

 

Băieţii la pub. Fetele la shopping

Pentru că este mai mereu înconjurat de tineri, Cosmin spune că distracţia lui şi a colegilor săi variază în funcţie de preferinţele fiecăruia. Însă, în mod cert, pub-ul este întâlnit în toate ieşirile lor. În ceea ce îi priveşte pe băieţi. Fetele îşi petrec timpul liber… unde era şi firesc. Prin magazine.

„Am auzit că sunt cluburi româneşti prin Londra, însă nu am fost niciodată, pentru că am înţeles că este destul de scump şi se ascultă manele. Iar eu nu îndrăgesc acest gen… Mai sunt combinaţiile între pub şi club în care oamenii stau la mese, dar muzica este dată la volum mare şi, astfel, unii se mai ridică şi mai dansează… depinde de melodii”, spune Cosmin despre locurile în care merge alături de prieteni. Cât despre colege, tânărul student este de părere ce acestea îşi petrec timpul liber prin magazine.

„Româncele merg în general la shopping în timpul liber. Pe Oxford Street sau prin centrul Londrei. Cel puţin asta povestesc mereu. Colegele mele se duc foarte mult la O2. Este o atracţie foarte mare pentru tineret. Este un cinematograf, sunt restaurante, foarte multe pub-uri, sunt şi cluburi”, ne povesteşte tânărul de 22 ani.

————————————–

Planuri pentru timpul liber… viitor

 

„Echitaţia este foarte frumoasă, dar este destul de scumpă. Am vrut să merg, încă de anii trecuţi, dar este scumpă şi până când nu ai un venit ferm, nu prea poţi face acest lucru.”

Cosmin M., 22 de ani

————————————–

 

Cine nu are timp liber… să îşi facă

În weekendurile în care soarele își arată fața, chiar dacă nu ai timp liber, trebuie neapărat să îţi faci. Mai ales dacă locuieşti în capitala Marii Britanii. Cel puţin aşa gândeşte Diana, o tânără de 28 de ani din Constanţa, care profită de fiecare minut liber pe care îl are. Tânăra spune că ajunge acasă… doar ca să se odihnească.

„Eu nu sunt deloc genul care stă în casă. Imediat după ce ies pe uşa clădirii în care lucrez, dau telefoane şi stabilesc întâlniri cu prietenele sau cu colegele de apartament. Mai ales că lucrez în centrul Londrei, în South Kesington, şi este inevitabil să numte ia valul şi să nu intri într-un magazin sau într-o cafenea sau chiar să te plimbi pe străzile din centrul Londrei. Dacă mănânci un sandwich în oraş sau bei o ciocolată caldă sau, pur şi simplu, îţi cumperi o eșarfă la reduceri… orice lucru făcut în afara jobului, alături de prieteni, îţi dă o stare de spirit pozitivă. Timpul liber este important, îţi încarcă bateriile”, ne povesteşte tânăra de 28 de ani.

————————————–

Top 10 cele mai apreciate obiective turistice din Londra

 

  1. The O2 Arena
  2. Wembley Stadium
  3. Hyde Park
  4. London Eye
  5. Buckingham Palace
  6. Leicester Square
  7. Piccadilly Circus
  8. Royal Albert Hall
  9. Natural History Museum
  10. Covent Garden Market

————————————–

 

La festivalurile din Londra

Şi Mădălina este de părere că timpul liber trebuie savurat din plin, mai ales în perioada aceasta de iarnă când atmosfera sărbătorilor de iarnă pluteşte peste tot în aer. Tânăra de 35 de ani din Iaşi spune că şi-a creat un obicei şi de câteva luni de zile, în fiecare weekend merge pe undeva. Să viziteze ceva, să mănânce ceva bun, să bea un pahar cu o licoare bună, să se plimbe şi, pur şi simplu, să se bucure de zilele libere.

„În ultima vreme am cam ieşit mereu prin locurile frumoase din Londra sau din afara ei. Am stabilit împreună cu soţul şi fiicele să ieşim din casă în fiecare weekend. De obicei, căutăm pe internet tot felul de evenimente care au loc la sfârşitul săptămânii. Am fost la safari în afara Londrei, am fost în parcuri de distracţii, am vizitat castelele din jurul Londrei, am fost la mare, la Stonehenge, la Festivalul Orhideelor din Kent, ne-am jucat badminton în parc… în perioada când era mai cald afară. Acum ieşim de obicei sâmbăta la pub-uri. Eu şi soţul bem o bere, copiii mănâncă un sandwich cu cartofi prăjiţi şi ne plimbăm pe malul Tamisei. Ne place să mergem la târguri. Tot felul de târguri sau festivaluri. De exemplu, ultimul la care am fost a avut loc în Rochester Town Centre. La Charles Dickens Festival, l-am găsit pe internet şi mi s-a părut interesant. A fost foarte frumos, ne-am petrecut întreaga zi de duminică acolo. Pe străzi, era atmosfera acelor vremuri. Oamenii erau îmbrăcaţi în hainele acelor timpuri, erau standuri cu mâncare, cu haine, cu cărţi. Fiica mea şi-a cumpărat câteva cărţi ale lui Dickens la preţuri foarte bune. Noi am luat câteva piese de mobilier. A fost foarte plăcut. Familiei mele îi place foarte mult acest gen de ieşiri”, ne povesteşte Mădălina.

————————————–

„În perioada aceasta m-am gândit să ne petrecem weekendurile pe la târgurile de primăvară, care deja au început. Sunt sigură că nu ne vom plictisi absolut deloc.”

Mădălina, 35 de ani

————————————–

 

 

Acolo unde se termină Londra

 

Relaxarea și sentimentele de liniște și fericire se trăiesc din plin și în momentul în care Londra rămâne în urmă. Aproape fiecare oraș al Angliei are oaza lui de atracție. Iar românii dornici să descopere minunățiile Angliei vorbesc despre locurile în care au ajuns dar și despre cele unde plănuiesc să pășească. Nicoleta este o tânăra de 37 de ani care  se află în Anglia de doar doi ani și ne-a povestit despre ce a impresionat-o cel mai mult… până acum. În următorii doi ani vrea să ajungă în Scoția, dar și în Țara Galilor.

————————————–

„În prezent, îmi doresc să merg în Cornwall. Pe oricine am întâlnit, fie englez, fie român mi-a vorbit numai la superlativ despre acest loc. Am înțeles că este divin, așa că poate de Paște, dacă vremea va fi frumoasă, voi vedea și eu cu ochii mei acele peisaje splendide. Și în Snowdonia aș vrea să mai merg. Este în Țara Galilor și am citit pe internet că acolo se află cel mai mare zip wire – tiroliană din Europa.”

Nicoleta, 37 de ani

————————————–

„Am început așa mai ușor, cu împrejurimile, cu orașele cele mai apropiate de Londra. Prima ieșire a fost la mare, în Brighton. Nu pot să spun că m-a încântat foarte mult, pentru că mi s-a părut destul de scump și destul de murdară plaja dar și locurile de pe acolo. Dar în rest m-am bucurat mult că am respirat aer de mare. Este un acvariu chiar aproape de celebra pasarelă pe care l-am vizitat, chiar a fost interesant, apoi am mâncat pește și am băut bere chiar pe paserelă, deasupra mării. Una peste alta, a fost o experiență plăcută. Margate a fost o altă destinație unde chiar m-am relaxat. Sunt înnebunită după soare și după mare și de aceea au fost oarecum prioritare” ne spune tânăra din Slobozia.

„Și Oxford-ul m-a impresionat foarte mult. E un orășel unde chiar te poți relaxa în adevăratul sens și poți simți liniștea la fiecare pas. Eu am fost într-o perioadă în care studenții se aflau în vacanță și poate de aceea am simțit calmul. Grădinile interioare ale universităților, grădina botanică, plimbările cu barca pe Tamisa au fost excepționale”, explică Nicoleta.

————————————–

Anglia rurală

 

„Dincolo de amestecul cosmopolit de pe străzile londoneze și de mirosul aparte din bibliotecile vechilor colegii, Anglia își dezvăluie, și latura bucolică: drumuri șerpuitoare printre coline verzi, mici orașe și sate care se odihnesc între munți, văi împădurite, care ascund pârâuri reci, turme de oi și colibe clădite de localnici din piatra aurie de Cotswald”, își începea, Simina Mistreanu destainuirea impresiilor sale de călătorie, publicate pe www.wallstreet.ro. Ea mărturisea cum a străbatut Anglia trecând pe lângă hanuri, castele și grădini care au rămas neclintite de mii de ani de războaie, prin orașele și sate „somnoroase”. „Și ce nu a putut fi conservat pe de-a-ntregul a fost restaurat și replicat în forme chiar mai atrăgătoare”, observa românca după ce a „gustat” din Anglia rurală.

————————————–

 

Pagina 1 din 2:Pagina următoare

Autori articol: Marcel Istrate, Oana Padureanu

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!