Nicolae, principele crescut în Marea Britanie

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 7 august 2014

principele nicolae1

Născut în Marea Britanie, principele Nicolae este al treilea în linia succesiunii la tronul României, după principesa Margareta şi mama sa, principesa Elena. Într-un interviu prin e-mail pentru Gândul, principele vorbeşte despre ţara sa, despre relaţia sa cu regele Mihai şi despre felul în care britanicii văd România.

Întrebat de Gândul dacă este pregătit să devină rege, principele Nicolae a răspuns: „Dacă poporul român îmi va cere acest lucru, voi fi pregătit pentru o asemenea responsabilitate. Totuşi, nu există ceva care să te poată pregăti pentru o astfel de poziţie, însă, cred că sunt importante anumite valori fundamentale pe care le-am dobândit de la familia mea. În acelaşi timp, consider că şi caracterul joacă un rol important. Liderii adevăraţi au personalităţi puternice, dar şi capacitatea de a pune în balanţă ce este bun şi corect şi ce nu, fiind, de asemenea, oameni vizionari care au anumite ţeluri, dar şi puterea de a le pune în practică.”

 

A ajuns în România la 7 ani

În 1992, când a vizitat pentru prima dată România alături de regele Mihai, principele Nicolae avea doar 7 ani. Pe atunci nu înţelegea ce reprezenta familia sa pentru România, nici importanţa reîntoarcerii regelui în ţară. Şi s-a mirat să vadă cum, suindu-se copilăreşte pe pervaz, a stârnit uralele românilor strânşi pentru a transmite un mesaj de susţinere regelui Mihai.

„În seara aceea, le-am dat bătăi de cap părinţilor mei. După cină, le-am cerut voie să mă duc în camera mea, fiindcă eram obosit. Am stat în pat o vreme, iar apoi m-am dus la fereastra camerei mele de unde am văzut o mare de lume în stradă. Eram foarte curios, aşa că am deschis fereastra, am scos capul afară şi fiindcă nu reuşeam să văd foarte bine, m-am aşezat pe pervazul ferestrei. Până nu am auzit ovaţiile mulţimii, nu mi-am dat seama ce se întâmplă. Am luat câteva lalele care se aflau în vaza de pe masă, m-am întors la fereastră şi m-am urcat, din nou, pe pervaz şi, în timp ce mă aplecam, am început să arunc, rând pe rând, câte o floare. La fiecare floare aruncată, uralele mulţimii erau din ce în ce mai puternice. Am aflat mai târziu că adulţii, care erau încă la cină, s-au îngrijorat auzind uralele de afară, aşa că tatăl meu vitreg a venit repede în camera mea să vadă ce se întâmplă. Atunci mi-am dat seama că am dat de necaz… ”, îşi aminteşte principele Nicolae.

Au trecut 22 ani de atunci, iar astăzi principele Nicolae locuieşte la Bucureşti, este Alteţă Regală a Casei Regale a României şi crede că toate aspectele vieţii sale aici sunt „uluitoare, de la bunătatea oamenilor până la frumuseţea ţării”. „Sunt abia la începutul călătoriei mele”, spune principele Nicolae, convins că România este o ţară care are extrem de mult de oferit.

 

Britanicii și România

A trăit şi a studiat în Marea Britanie, însă îşi aminteşte că l-a auzit pe bunicul său, regele Mihai, povestindu-i despre România încă de dinainte să ajungă, pentru prima oară aici, în 1992. O ţară cu care spune că a simţit o „legătură puternică” de la bun început, dar de a cărei frumuseţe a reuşit să-i convingă cu greu pe prietenii săi din străinătate.

„Cât timp am trăit acolo, am constatat că britanicii percepeau România numai prin intermediul presei care se concentra pe populaţia romă sau pe alte aspecte, şi nu pe românii de succes care trăiesc şi lucrează în Marea Britanie. Am fost întotdeauna învăţat să nu judec o carte după copertă. Cred, totuşi, că imaginea britanicilor asupra României se va schimba în timp. De exemplu, a fost dificil să conving anumite persoane, înainte de a mă stabili în România, că este o ţară minunată şi frumoasă. Cu toate acestea, când le-am vorbit despre istoria ţării, şi mai ales despre perioada interbelică, mulţi au fost surprinşi, însă, în acelaşi timp, parcă nu erau pe deplin convinşi de ceea ce le spuneam”, povesteşte principele Nicolae pentru Gândul. Majestatea Sa Regele Mihai i-a conferit titlul de Principe al României şi calificativul de Alteţă Regală pe 1 aprilie 2010, când a împlinit 25 de ani, iar principele s-a mutat aici în septembrie 2012 şi, tot atunci, a început să ia lecţii de limba română.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!