Nigel Farage: „Dacă va crește salariul minim, vor veni mai mulți români!”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 24 aprilie 2015

Invitat la o emisiune electorală de la BBC Radio 5, liderul UKIP, Nigel Farage, a declarat că o creștere a salariului minim din Marea Britanie i-ar încuraja pe români să imigreze în această țară. Farage a fost întrebat dacă ar propune o asemenea măsură, având în vedere că laburiștii au menționat-o în campania electorală. Aceștia au anunțat o creștere de la 6,5 lire sterline la 8 lire sterline pe oră a salariului minim din 2019, dacă vor veni la guvernare.

Liderul UKIP a spus că nu se gândeşte la aşa ceva:

————————————–

„Nu uita, salariul minim din Marea Britanie este acum de nouă ori mai mare decât cel din România. Dacă ar crește, mai mulți oameni vor dori să vină aici.”

————————————–

Farage a mai adăugat că salariul minim a fost proiectat pentru a se stabili un nivel minim, şi nu un plafon.

La polul celălalt, secretarul general Trades Union Congress, Frances O’Grady, una dintre cele mai importante confederaţii sindicale din Marea Britanie, a spus despre Farage că este un „analfabet din punct de vedere economic”. Ea a spus că o plafonare a salariului minim i-ar afecta pe muncitorii cu venituri mici. O’Grady a mai spus că în asemenea caz, patronii ar avea o scuză pentru drămuirea salariilor şi exploatarea personalului.

Potrivit Eurostat, în februarie 2015, salariul minim din Marea Britanie nu este cel mai mare de acest fel din Europa. Regatul Unit se situa pe locul şase, în ceea ce priveşte salariul minim, după Luxemburg, Belgia, Olanda, Irlanda şi Franţa.

 

Farage: „Indienii şi australienii, mai buni decât est-europenii”

Într-un alt interviu BBC, de data aceasta televizat, Nigel Farage a recunoscut că preferă imigranţi din India şi Australia în locul est-europenilor. Motivul? Cultura cetăţenilor celor două ţări ar fi mai apropiată de cea din UK.

„Mărturisesc că am o preferinţă. Sunt de părere că indienii şi australienii sunt mult mai înclinaţi să vorbească limba engleză, să înţeleagă sistemul nostru judiciar şi să aibă o legătură cu ţara noastră faţă de cetăţeni ai ţărilor de după cortina de fier, ţări care încă nu şi-au revenit pe deplin”, a spus Farage, în contradicţie cu o altă declaraţie a sa de anul trecut: „Nu ar trebui să discriminăm pe bază de naţionalitate.”

 

Declaraţii abrupte pentru a te face auzit

Într-un documentar de pe Channel 4 despre rasism, Nigel Farage a fost intervievat şi a spus că „este necesar ca uneori să spui anumite lucruri pentru a te face remarcat”.

Exagerările, conform lui Nigel, au fost făcute pe tema imigraţiei, deşi retorica Ukip este acum mai echilibrată, consideră politicianul: „Nu mai există nevoia de a argumenta negativ efectele imigraţiei asupra locurilor din şcolile primare, despre accesul la serviciile de sănătate, despre compresia salariilor.”

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!