Nigel Farage: „Am o mare problemă cu România!”

Articol publicat in sectiunea UK, despre români pe data 4 iunie 2014

Nigel Farage

„Am o mare problemă cu România”, a afirmat tranşant Nigel Farage, liderul formaţiunii politice extremiste UK Independence Party, într-un interviu acordat canalului de televiziune american CNBC, în 29 mai. Declaraţia este menită să dea naştere din nou acuzaţiilor de rasism formulate de membrii societăţii civile din Regatul Unit, la adresa partidului, avertizau reprezentanţii postului tv din SUA.

 

Ţară  de infractori…

„NU am nicio problemă cu românii. Am, însă, o mare problemă cu România!”, a afirmat răspicat preşedintele UKIP Nigel Farage în faţa camerei de luat vederi şi a reporterei Michelle Caruso-Cabrera de la CNBC.

Politicianul şi-a susţinut afirmaţia făcând referire la „bandele infracţionale de români” pe care oficialităţile britanice ar fi obligate să le tolereze în Regatul Unit în virtutea libertăţii circulaţiei în interiorul graniţelor UE, consfinţită prin normele europene în vigoare.

„Unele state fost-comuniste nu au finalizat încă procesul propriei tranziţii către civilizaţia şi democraţia la care au ajuns ţările din vestul Europei. Există în interiorul acestora unele minorităţi etnice profund discriminate, este de-a dreptul şocant să descoperi acest lucru. În plus, ţările ca România favorizează activitatea infracţională şi existenţa grupurilor infracţionale organizate. Iar noi, ca membrii ai Uniunii Europene, nu putem face nimic pentru a stopa pătrunderea acestor bande în interiorul Regatului Unit”, a spus revoltat liderul UKIP.

Afirmaţiile sale au fost făcute la numai o săptămână după desfăşurarea alegerilor europarlamentare. UKIP a fost considerat marele câştigător al scrutinului, obţinând peste 27% din voturi şi situându-se în premieră istorică înaintea principalelor partide tradiţionale britanice: Partidul Laburist, Partidul Conservator şi Partidul Liberal-Democrat.

 

Independenţă, liberate, democraţie!

Nigel Farage şi-a continuat apoi seria de afirmaţii inflamatoare atacând existenţa şi fundamentul Uniunii Europene, în cadrul aceluiaşi interviu acordat televiziunii americane CNBC.

„Dacă vom reuşi să profităm de situaţia favorabilă pe care o traversează acum UK Independence Party, vom organiza un referendum şi vom da poporului britanic şansa de a decide: este normal să fim conduşi de birocraţii de la Bruxelles sau este mai firesc să ne guvernăm noi înşine, în propria noastră ţară, cu ajutorul propriului nostru for legislativ? Iar dacă vom ajunge la acel moment, cu siguranţă vom învinge. Şi atunci, nu numai că ne vom recâştiga independenţa, sistemul democratic şi libertatea, dar vom deveni un model pe care şi celelalte ţări europene îl vor urma!”, a întărit Nigek Farage.

Spusele sale inflamatorii au loc pe fondul ascensiunii partidelor eurosceptice, extremiste şi populiste în întreaga Uniune Europeană. Victoria UKIP la alegerile din Marea Britanie nu este izolată. Extrema dreaptă reprezentată de Frontul Naţional a fost câştigătoarea votului pentru desemnarea deputaţilor UE în Franţa. Iar în ţări ca Danemarca sau Ungaria, formaţiunile politice de aceeaşi factură au obţinut, de asemenea, rezultate semnificative.

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!