NINO, CSCS, card bancar și job… într-o săptămână

Articol publicat in sectiunea Acte, Diaspora, Muncă, Poveşti româneşti pe data 11 mai 2016

Aplicație NINO

„Sunt doar de o săptămână în Anglia și deja am NINO, CSCS Card și card bancar! Am completat online formularul pentru UTR, iar acum mă pregătesc să încep munca!” Răbdarea, stresul și săptămânile acelea lungi de așteptare pe care le-a trăit la început aproape orice român care a ajuns pe meleaguri britanice, când a aplicat pentru obținerea actelor atât de necesare… par a fi de domeniul trecutului.

Mai nou, puteți avea toate aceste documente într-un timp destul de scurt… dacă procedați ca Florin, un român în vârstă de 40 de ani din Slatina! Ajutat de vărul său primar, el a reușit să obțină National Insurance Number-ul, cardul CSCS, dar și să își deschidă un cont bancar în doar șapte zile.

„Acum, nu garantez că oricine care urmează acești pași o să și reușească, dar merită încercat. Poate experiența mea îi poate ajuta și pe alții!”, ne-a spus românul, fericit că toate lucrurile i-au ieșit ca la carte… cel puțin până acum.

 

Cum să aplicați pentru NINO

Cine își amintește de săptămânile acelea… multe, vreo trei-patru, chiar cinci la număr, în care practic nu era nimic de făcut decât de așteptat? Mai întâi, chinul de a face rost de o dovadă de adresă, apoi programarea interviului la NINO și în cele din urmă obținerea lui. Dacă după o lună de zile de la sosirea în UK aveați deja scrisoarea cu vestitul Number, atunci erați fericiți, nu-i așa? Ei bine, puteți șterge acele vremuri cu buretele. Cu puțină imaginație, dar și puțin noroc… puteți obține Number-ul în doar o săptămână. Florin ne explică în detaliu cum a procedat:

„În Londra am ajuns, luni, pe 18 Aprile. A doua zi, marți, la ora 10 aveam deja programare la interviu la NINO. Programare pe care mi-o făcuse vărul meu în urmă cu o săptămână. Eu am venit în Anglia după ce el s-a ocupat de tot: programări la NINO, programare la testul CSCS, dar mai ales după ce m-a adăugat pe contractul de casă și pe factura la gaz. În plus, a comandat de pe eBay, pe numele meu, un laptop. La NINO am avut nevoie de o scrisoare (dovadă de adresă) și de pașaport.

Eu m-am prezentat la interviul pentru NINO cu o dovadă de adresă ca să fiu 100% sigur că nu am probleme. Vărul meu, care este în Londra de cinci ani de zile, a sunat la câteva firme de consultanță și a primit mai multe variante ca răspuns, pentru cei care vor să meargă la interviu: fie că nu este nevoie de nimic, decât de buletin sau de pașaport. Fie că este nevoie de dovadă de adresă și de ID sau fie că este nevoie de o recomandare de la locul de muncă. Asta în cazul în care vrei să lucrezi ca angajat. Cum eu am de gând să lucrez self-employed, am zis totuși să am și o dovadă de adresă.

—————————————

„Acum este destul de ușor și rapid pentru românii care ajung în UK să obțină NINO. Se face programarea și se merge în ziua programată la interviu. Cei care vor să se angajeze (employed) pot începe efectiv jobul fără a avea NINO, însă trebuie să aplice pe parcurs. În urmă cu ceva timp era nevoie de o scrisoare de recomandare de la companie, acum nu mai este neapărat necesar. Și cei care vor să lucreze ca self-employed se pot prezenta la interviu doar cu buletinul sau pașaportul, însă noi ne-am sfătuit clienții să se prezinte și cu o dovadă de adresă, acolo unde s-a putut, bineînțeles.”

Octavian, agent firmă de consultanță

—————————————

Cum am procedat ca să fie numele meu pe o factură, chiar din prima zi în care am venit? Păi, vărul meu a sunat, din timp, la compania de gaz cu care are contract de vreo patru ani de zile și le-a spus că vrea să adauge pe factură încă un nume. I-a sunat în urmă cu mai bine de o lună de zile, înainte de venirea mea, astfel că în momentul în care am ajuns eu aici, să fi ajuns deja noua factură. Am înțeles că la facturile de la gaz și de Council Tax pot fi trecute două nume… O altă variantă, pentru cei care nu au rude sau prieteni mai apropiați care să îi poată trece pe vreo factură, ar fi să vă comande un prieten ceva de pe internet. Chiar și un Invoice cu antetul eBay ar fi de ajuns. Eu, de exemplu, am avut și un astfel de Invoice. Bineînțeles, tot vărul meu a făcut o comandă de o imprimantă (așa s-a nimerit) pe numele meu. Interviul a durat cinci minute. M-a întrebat când am ajuns în UK, de ce vreau Number-ul (muncă, studii etc) și dacă mi-am găsit deja un job. După o săptămână am primit în poștă scrisoarea cu National Insurance Number-ul. Mi spusese încă de la interviu că durează între 7 și 14 zile. După aceea am aflat că în funcție de volumul lor de muncă, dacă în acel centru sunt doar câteva sau dimpotrivă sunt multe cereri, ți se spune în funcție de acest lucru perioada de așteptare”, ne povestește Florin despre cum a obținut National Insurance Number.

—————————————

Aplicația pentru NINO

 

Vă puteți programa pentru interviu de luni până vineri între orele 8.00–18.00. Telefon: 0345 600 0643. Interviul are loc de obicei într-unul din centrele care se află în apropierea zonei în care locuiți.

Mai multe detalii găsiți accesând Apply for National Insurance Number.

 

Dacă doriți să lucrați ca angajat (employed)

Aveți nevoie de:

 • pașaport sau carte de identitate;
 • dovadă de adresă;
 • o scrisoare de recomandare de la compania pentru care lucrați.

*Dacă angajatorul este de acord, puteți începe jobul și fără NINO. Puteți aplica pe parcurs.

 

Dacă doriți să lucrați ca persoană fizică autorizată (self-employed)

Aveți nevoie de următoarele acte:

 • pașaport sau carte de identitate;
 • dovadă de adresă.

*Imediat ce ați primit NINO, trebuie să completați formularul CWF1 – Becoming Self-Employed (în scris sau online). Îl găsiți accesând unul dintre următoarele link-uri:

Adresa la care trebuie trimis formularul (dacă trimiteți aplicația în scris):

HMRC National Insurance Contributions & Employer Office Self-employment and Self Assessment Registrations

Benton Park View

Newcastle Upon Tyne

NE98 1ZZ

—————————————

 

Testul CSCS… ajunge rapid în buzunar cu 200 de lire

CSCS card sau cardul care atestă pregătirea în Health and Safety regulations (protecția muncii) în UK poate fi obținut de ceva vreme fără prea mult… studiu. Sau stres! Ci cu bani. Mai în glumă mai în serios, Florin ne povestește că așa a procedat și el. Cu 200 de lire a trecut Testul CSCS… fără să știe mai nimic. Tot vărul său l-a programat într-un centru de testare din nordul Londrei.

 Dovada că din ce în ce mai mulți români preferă să scape ușor de acest Test și plătească ne este confirmată de B.C. un român în vârstă de 30 de ani cu experiență în tot ce înseamnă acte și teste de care românii au nevoie pentru a lucra legal în Marea Britanie. Tânărul, care lucrează de șapte ani pentru o Firmă de Consultanță ne-a povestit despre centrele în care românii merg pentru a obține CSCS Card.

„Ceea ce știu este că se plătește în jur de 150-200 de lire și oamenii nu mai trebuie să se streseze cu examenul. Din câte cunosc eu, sunt birouri care se ocupă de așa ceva, probabil funcționează ca și firme. Am văzut cu ochii mei cazuri. Și în clădirea în care lucrez eu acum, dar și unde lucram în trecut, în nordul Londrei, erau astfel de birouri. Știu că cer acești bani, 150-200 de lire, și mai știu că există cineva acolo care îi ajută pe cei care vor să obțină cardul CSCS să treacă testul. Totul se desfășoară în biroul respectiv. Au calculatoare conectate la sistemul CSCS, la rețeaua lor, pentru că la final ți se eliberează hârtia aceea care arată că ai trecut testul și apoi, cu dovada aceea, mergi la poștă, o trimiți și aștepți cardul. Chiar cunosc pe cineva care a fost la o astfel de firmă, a plătit acești bani. Mi-a povestit că s-a prezentat acolo, prima dată i s-au cerut detaliile, apoi s-a așezat la calculator pentru a începe testul și, acolo unde nu știa, cineva îi spunea răspunsul corect. Nu este o situație nouă, din câte știu eu se practică de ceva timp. Eu chiar am căutat pe internet să văd care este procedura, dar nu știu sigur cum poate cineva să se înregistreze și să lucreze sub umbrela CSCS”, ne povestește tânărul care lucrează de mai bine de șase ani pentru o firmă care oferă servicii de consultanță pentru români.

—————————————

„Am auzit la un moment dat de un caz al unui român care a luat cardul CSCS astfel. Omul a început să lucreze pe șantier, trebuia să dirijeze o macara și a fost la un pas să omoare nu știu câți oameni. Atunci a fost întrebat cum a obținut cardul și, în cele din urmă, a recunoscut că a fost la examen, dar altcineva l-a ajutat. Deci, avea zero cunoștințe de protecția muncii. Tocmai de aceea, reprezentanții CSCS Card au schimbat procedura și acum există cele două teste. Dar chiar și așa am auzit că există astfel de centre, unde îi ajută la ambele teste. În unele centre am auzit că îi ajută doar la testul cu siguranța muncii și la cel de-al doilea trebuie să se descurce, depinde acum de fiecare centru.”

C.B., 30 de ani, lucrează de mai bine de șase ani pentru o firmă care oferă servicii de consultanță pentru români

—————————————

 

Birourile unde se pot da testele. Legale, ilegale?

Se pare că astfel de birouri care cer bani, în mare parte adresate românilor care nu au chef, timp sau starea necesară pentru a învăța, funcționează sub umbrela CSCS.  

„În centrele acestea mari care pot fi găsite pe internet, totul se desfășoară legal. Eu vorbesc de centre diferite în care merg doar persoanele vorbitoare de limba română. Lucrul acesta cu «ajutatul» nu se face în centrele mari. Nu știu exact cum își obțin licența aceste birouri ca să poată desfășura examene pentru obținerea cardului CSCS. Probabil trebuie să te înregistrezi la ei, să abții autorizația lor, să ai calculatoare conectate la rețeaua lor și să poți comunica cu ei. Însă ceea ce mă surprinde cel mai tare este cum de reprezentanții CSCS nu fac controale în aceste centre care își obțin licența, ca să vadă exact cum se desfășoară examenele de testare”, este de părere tânărul de 30 de ani.

Și Florin, interlocutorul materialului nostru, a procedat la fel. Românul este sincer și spune că a plătit 200 de lire. Deși testul a fost în limba română, recunoaște că nu prea a știut cum să răspundă…

„Sincer să fiu habar nu aveam, de test, de întrebări, de răspunsuri. Am auzit că există și o carte… pe care ar fi trebuit să o învăț. Însă mi s-a spus că nu trebuie să îmi fac griji, că va fi cineva care mă va ajuta, așa că nu m-am stresat deloc. Vărul meu a mers cu mine, undeva în nordul Londrei, la un centru din acesta de examinare. Am plătit 200 de lire și… asta a fost. Mi s-au dat răspunsurile. Apoi am primit hârtia aceea, cum că am trecut testul, iar acum deja am trimis dovada și banii pentru card, prin poștă. Am înțeles că mi-l trimit în 2-3 săptămâni, dar până atunci pot începe munca cu hârtia aceea de la test”, ne povestește Florin despre modalitatea prin care a obținut cardul CSCS.

Cei care vor să obțină cardul CSCS, legal, fără să treacă prin astfel de centre, se pot înscrie pentru test, direct pe site-ul CSCS, accesând următorul link: CSCS.

 

De câteva zile în UK: „Am card bancar la… Barclays!”

Florin a luat în calcul absolut totul cu mult timp înainte de a se urca în avion și a poposi în Marea Britanie. Știa, tot de la vărul său, că nu mai sunt obstacole în privința obținerii Number-ului sau a cardului CSCS, însă un cont bancar nu se deschide nici în ziua de azi… chiar așa cu una cu două. Astfel că:

„Vărul meu m-a trecut pe contractul casei. Știam de la el că am nevoie de o factură sau un contract serios, dacă vreau să nu fiu respins. A sunat la agenția prin care a închiriat casa în care locuiește și a cerut să mai fie trecut un nume. Astfel că, în prima zi am fost la Number, iar a doua zi m-am dus să îmi deschid cont bancar… cu contractul casei. Nu am avut nicio problemă. Am completat o grămadă de hârtii pe acolo, mi-au spus că trebuie să plătesc minim 50 de lire, bani care vor ajunge în contul meu, deci îi primesc înapoi. 25 de lire au mers pe Debit Card și alți 25 pe Savings Card. Ca să deschidă contul a fost nevoie de o tranzacție, de o sumă care să fie depusă. Luni, pe 25 Aprilie am primit primul card bancar, cel de Debit. Urmează să primesc PIN-ul într-o scrisoare separată în următoarele zile. Acum aștept cardul de Savings și PIN-ul de la acesta.”, spune Florin, fericit că totul i-a mers conform planului.

—————————————

„Nu dau eu sfaturi, că nu sunt în măsură, dar cine vrea să facă așa cum am făcut eu… să încerce. Se pot ivi piedici, dar fiecare cu norocul lui. Cei care ajung aici ar fi bine să ceară ajutorul prietenilor dacă nu au rude sau familie pe aici. Și un prieten te poate ajuta… te trece pe o factură, pe un contract și îți ușurează situația. Acum… dacă este contra-cost, asta este! Mai bine dați un ban, dar știi că scăpați de așteptare. Oricum, și dacă faceți totul ca la carte… tot cheltuiți. Că trebuie să așteptați câteva săptămâni bune. Eu deja încep munca în câteva zile. Un job la o fabrică de mobilă. Important este că am toate actele și cele pe care încă nu le am sunt pe drum… asta e important!”

Florin, 40 de ani

—————————————

Autor articol: Oana Padureanu

Comentarii

13 pareri la “NINO, CSCS, card bancar și job… într-o săptămână”

 1. visan dorian Spune:

  minciui nino iti vine in 2 saptamani de cand ai aplicat iar ca sa iti dechizi un cont bancar trebiue sa ai nino asa ca nu are cum 1 saptamana sale faca pe toate daca nino itivine dupa 2 saptamani

 2. visan dorian Spune:

  stire de rahat

 3. Adrian Spune:

  Articolul are multe inadvertente.
  Ma mir ca i-au deschis cont la Barclays. Am incercat sa ajut mai multi colegi (care nu vorbesc engleza) si cei de la Barclays nu deschid cont pentru acestia.
  NINO vine in 2-6 saptamani de la aplicatie si singurul act care este necesar e Cartea de identitate sau Pasaportul.
  Testul de H,S&E pentru CSCS e unul dintre cele mai usoare. Daca tot s-a gandit din timp la toate lucrurile ma mir ca nu si-a facut timp 3-4 zile sa citeasca in limba romana intrebarile si raspunsurile pentru test!!!

 4. nicu Spune:

  as vrea si eu sa obtin cardul cscs pentru constructii asa usor dar toti spun ca costa 350-400 de lire mi se pare cam mult

 5. yanosh Spune:

  NICULE PUNE BURTA PE CARTE DACA VREI SA NU FACI VREO GAFA PE SANTIER 😀

 6. covrig cristi tiberiu Spune:

  interesant.

 7. ramo Spune:

  Testul se poate da si in romana?

 8. Cosmin Spune:

  Si cat costa sa faci cardul asa??

 9. Dudoli Spune:

  Imi puteti spune va rog daca am nevoie de nino cand dau de CSCS ? MULTUMESC

 10. Alin l Spune:

  Nu e nevoie de nino la banca.azi mi am facut eu cont la Lloyds.trebuie doar sa stii sa vb

 11. Alin l Spune:

  Am insa permis de conducere de uk.preschimbat de 2 zile din ro in uk

 12. laurentiu Spune:

  am nino dar am pierdut foaia aia care m-ia dat-o si nu mai sunt nici la adresa care eram inainte…sunt in anglia dar la alta adresa…cum obtin nino…ms

 13. wifiusx Spune:

  dont believe any of this shit its all a Romanian way of making money fast from people that dont know theyr way Romanians are all a fraud easy money if you have a diploma you can get a cscs you just have to know where to ask i got the cscs and pts in 4 days for the amount of the cscs 200 pounds

Spune-ti si tu parerea!