Nobelul – oficial la Herta Müller

Articol publicat in sectiunea Cultură pe data 21 decembrie 2009

Scriitoarea germana de origine romana Herta Müller a primit la 10 decembrie, la Stockholm, Premiul Nobel pentru Literatura pe 2009. Acesta i-a fost inmanat de regele Carl al XVI-lea al Suediei, in cadrul unei ceremonii unde au fost onorati majoritatea laureatilor. In aplauzele intregii audiente, care s-a ridicat in picioare cand Hertei Müller i-a fost inmanata prestigioasa distinctie, scriitoarea a facut o plecaciune in fata tuturor, relateaza NewsIn.

In discursul sustinut in cadrul galei de decernare a premiului, scriitoarea a criticat Rusia, China si Iranul pentru lipsa de angajament privind respectarea drepturilor omului, spunand ca cele trei tari se ascund in spatele discursurilor despre drepturile cetatenesti, dar ca acest lucru nu inseamna un angajament real. In afara medaliei si a diplomei inmanate deja laureatei, Academia Suedeza o va premia pe aceasta si cu 10 milioane de coroane suedeze (aproximativ un milion de euro). Laureatul Nobelului 2009 pentru Pace, presedintele american Barack Obama, a fost premiat, tot la 10 decembrie, in capitala Norvegiei, Oslo.

 

„Foamea de cuvinte”

Anterior ceremoniei oficiale de decernare a premiilor, Herta Müller a sustinut un discurs, la Academia Suedeza, in care a marturisit ca a inceput sa scrie atunci cand nu mai era posibil sa foloseasca viul grai pentru a descrie evenimentele mizerabile din Romania sub dictatura lui Nicolae Ceausescu. In acelasi discurs public legat de munca pentru care a fost recompensata cu prestigioasa distinctie, Müller a subliniat ca a fost persecutata dupa ce a refuzat sa devina informator si a adus un omagiu celor care traiesc sub regimurile totalitare de astazi. „Mi-as dori sa pot rosti o fraza pentru toti cei privati de demnitate, in fiecare zi, din cauza dictaturilor”, a declarat scriitoarea, amintindu-si, de asemenea, cum autoritatile de pe vremea lui Ceausescu au amenintat-o ca o vor ucide daca refuza sa fie informator pentru regim, potrivit Mediafax. „Mi-am spus: daca semnez asta, nu voi putea trai in pace cu mine si va trebui sa o fac singura”, a spus Müller, referindu-se la sinucidere. Cu acelasi prilej, scriitoarea si-a amintit cum a dezvoltat o „foame de cuvinte”. „Nimic in afara vartejului de cuvinte nu imi putea exprima starea. Reactionam la frica de moarte cu o sete de viata”, a marturisit ea.

La 8 octombrie, Academia Suedeza a anuntat ca scriitoarea germana de origine romana este laureata Premiului Nobel pentru Literatura din acest an. Potrivit juriului, autoarea a fost recompensata pentru onestitatea prozei in care descrie un peisaj al dezradacinarii. Herta Müller este al treilea laureat al Premiului Nobel de origine romana, dupa savantul George Emil Palade si militantul anti-nazist Elie Wiesel. Toti trei au fost propusi pentru Nobel de statele adoptive in care si-au exprimat crezul profesional.


Etichete: , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!