Noi adeverinte pentru concediul medical

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 8 februarie 2010

O noua modalitate va fi introdusa, incepand cu 6 aprilie, in locul obisnuitei scutiri medicale a doctorului, asta daca Parlamentul va aproba modificarile respective. Cu sprijinul angajatorului dumneavoastra, adeverinta („fit note”) va va ajuta sa va intoarceti la lucru mai devreme prin furnizarea de informatii suplimentare referitoare la modul in care v-a afectat boala sau ranirea suferita.

 

In ce consta schimbarea

Noua nota se va numi „Declaratia de conformitate pentru locul de munca” („Statement of Fitness for Work”) si va fi folosita in Anglia, Scotia si Tara Galilor. Aceasta va oferi mai multe detalii decat ofera in momentul de fata adeverintele obisnuite ale medicilor. Principalele modificari reprezinta:

– medicul de familie (GP) va fi capabil sa spuna daca nu sunteti apt de munca (not fit for work) sau daca puteti fi apt de munca (may be fit for work);

– GP-ul va putea aviza angajatorul vizavi de micile schimbari pe care ar trebui sa le faca pentru a va putea intoarce la locul de munca;

– vor exista mai putine formulare sau declaratii medicale emise de GP.

O mostra a noului formular poate fi vazuta online, la adresa http://www.dwp.gov.uk/docs/med3-fitnote-sample.pdf.

 

Cum vor ajuta aceste modificari angajatii si angajatorii

Cercetarile arata ca perioadele prelungite de lucru pot duce la probleme de sanatate, in timp ce lucrul este util sanatatii fizice si mentale, dar si bunastarii persoanei. Cu cat este mai mare absenta dumneavoastra din cauza unei boli, cu atat mai mici sunt si sansele de a va intoarce. Iar locul de munca va poate ajuta sa va recuperati dupa boala.

Noua notificare este destinata atat angajatilor, cat si angajatorilor, ajutand persoanele suferinde sa se intoarca rapid la locul de munca. Angajatii vor beneficia de o sanatate mai buna, dar si nivelul lor material va fi mai bun datorita faptului ca s-au intors la munca. Angajatorii vor fi capabili sa-si pastreze personalul calificat, contribuind la succesul afacerii lor si reducand absenta din motive medicale.


Etichete: , , , , , , ,

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!