Noi ambasadori în capitale-cheie

Articol publicat in sectiunea Politică externă pe data 8 mai 2015

Fostul director SRI George Maior este propus pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în SUA, președintele Klaus Iohannis aprobând propunerea de numire în acest post. Reprezentantul permanent al României la Uniunea Europeană, Mihnea Motoc, este propus ambasador în Marea Britanie.

Potrivit unui comunicat de presă al Administrației Prezidențiale, șeful statului a aprobat o serie de propuneri de rechemare/numire de ambasadori.

Ministrul de externe, Bogdan Aurescu, a declarat că este nevoie de „o schimbare de garnitură” în ambasadele României, mai ales la conducerea acestora, în condițiile în care sunt foarte mulți ambasadori „care și-au epuizat deja mandatul obișnuit, regulamentar, de patru ani”, potrivit Mediafax.

Între propunerile de numire menționate în comunicatul Administrației Prezidențiale se numără cea a lui Cristian George Maior – ambasador extraordinar și plenipotențiar în SUA.

Funcția de ambasador în SUA a fost asigurată până acum de Iulian Buga, acesta fiind rechemat de la post. Potrivit comunicatului Administrației Prezidențiale, șeful statului a aprobat totodată propunerea de numire a lui Iulian Buga în funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Regatul Suediei.

George Maior și-a dat demisia de la conducerea Serviciului Român de Informații pe 27 ianuarie. El a deținut funcția de director al SRI timp de peste opt ani, devenind cel de-al patrulea director al Serviciului Român de Informații la data de 4 octombrie 2006.

 

Cioroianu, la UNESCO

De asemenea, scriitorul și comentatorul Emil Hurezeanu este propus pentru funcția de ambasador extraordinar și plenipotențiar în Republica Federală Germania, iar istoricul Adrian Cioroianu – ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO.

Totodată, președintele Iohannis a aprobat propunerea de rechemare a lui Nicolae Manolescu din funcția de ambasador, delegat permanent pe lângă UNESCO.

„În privința numirilor, conform reglementărilor și cutumelor în materie, urmează solicitarea agrementului statelor/organizațiilor aferente și audierile în Comisiile de Politică Externă ale Parlamentului, iar apoi emiterea decretelor de numire”, precizează sursa citată.

Postul de ambasador la Berlin a fost deținut anterior de Lazăr Comănescu, acesta fiind din februarie consilier prezidențial.

 

Mihnea Motoc, în Marea Britanie

De altfel, președintele Klaus Iohannis a aprobat, la 30 aprilie, 14 propuneri privind numirea unor ambasadori, printre care Mihnea Motoc în Marea Britanie, Bogdan Mazuru, rechemat din Franța, în Austria, iar Luminița Odobescu îi va succeda lui Motoc în postul de reprezentant permanent la Uniunea Europeană.

Mihnea Ioan Motoc (49 de ani) a fost rechemat din postul de reprezentant permanent al României la Uniunea Europeană și a fost propus, potrivit Administrației Prezidențiale, ambasador în Marea Britanie și Irlanda de Nord. Diplomatul Motoc era ambasador pe lângă UE din aprilie 2008.

În perioada 2003-2008, a fost reprezentant permanent al României pe lângă ONU, iar între 1999 și 2001 a fost ambasador în Olanda.

Anterior, a deținut diverse funcții în cadrul Ministerului de Externe. Absolvent al Facultății de Drept din cadrul Universității București, Mihnea Motoc are un master în Drept Internațional Public și Drept Comparat, la Universitatea George Washington (SUA), și studii post-universitare în Drept Internațional Public și Privat, la Universitatea din Nisa (Franța).

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!