Noi avertismente de la Comisia Europeană

Articol publicat in sectiunea Economie pe data 27 mai 2016

România nu se confruntă cu dezechilibre macroeconomice, dar există riscuri financiare generate de activele externe, de vulnerabilitățile sectorului bancar, de creșterile salariale în domeniul bugetar și de politicile fiscale prociclice, anunță Comisia Europeană.

Avertismentele Bruxellesului vin într-un raport de evaluare a politicilor economice și financiare.

„În contextul măsurilor de relansare economică, volumul mare al activelor externe a început să scadă. Cu sprijinul Comisiei Europene, au fost luate măsuri pentru consolidarea sectorului financiar. În momentul de față, sectorul bancar este bine capitalizat și beneficiază de lichidități, dar anumite inițiative legislative (…) prezintă riscuri privind stabilitatea. Salariile bugetarilor și salariul minim au crescut și au fost aplicate reduceri de impozite. Această situație riscă să conducă la apariția unor politici fiscale prociclice”, subliniază Comisia Europeană, potrivit Mediafax.

Conform experților, politicile fiscale prociclice sunt cele prin care guvernele optează pentru creșterea bugetului de stat și reducerea impozitelor în perioadele de creșteri economice, reducând cheltuielile și crescând impozitele în caz de recesiune. Astfel de măsuri conduc la amplificarea variațiilor ciclului economic.

Recomandări

Comisia Europeană și Consiliul UE recomandă Guvernului României „să limiteze, în 2016, devierile de la obiectivele bugetare pe termen lung și să reușească o ajustare bugetară de 0,5% din PIB în 2017, dacă nu se va respecta, prin eforturi mai mici, obiectivul bugetar stabilit”.

De asemenea, „este necesară aplicarea cadrului fiscal și intensificarea eforturilor de colectare a impozitelor. România trebuie să se asigure că nu vor mai exista inițiative legislative care să afecteze siguranța cadrului legal general și să genereze riscuri asupra stabilității financiare. Dacă este necesar, să fie luate măsuri pentru atenuarea actualelor riscuri”, recomandă Comisia Europeană și Consiliul UE.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!