Noi ce votăm? Europarlamentari români sau britanici?

Articol publicat in sectiunea Diaspora pe data 21 aprilie 2014

uk_vote

Joi, 22 mai, sunt programate alegerile europarlamentare şi cele locale în Marea Britanie, iar în 25 mai, românii îşi pot alege euro-deputaţii care îi vor reprezenta în Parlamentul European.

Orice cetăţean român cu drept de vot, stabilit în Regatul Unit, poate participa la unul din cele două scrutine…

Toţi românii cu drept de vot aflaţi în Marea Britanie îşi vor putea exercita opţiunea electorală la sfârşitul lunii mai, dar o vor putea face pentru un singur stat, fie Regatul Unit, fie România.

Cei care s-au înscris în Registrul Electoral din regat pot vota candidaţi britanici, atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele locale, ce urmează a avea loc în 22 mai. În schimb, aceia care nu au parcurs această procedură au posibilitatea să se prezinte la urne în secţiile de vot organizate de Ministerul Afacerilor Externe din România pe teritoriul statului britanic, pentru a alege europarlamentari români.

 

25 mai, pentru România

Cetăţenii români din străinătate care nu s-au înregistrat în Registrul Electoral din ţara în care se află pot vota candidaţi români pentru alegerile europarlamentare, fără să îndeplinească nicio formalitate suplimentară, precizează Biroul Electoral Central (BEC) de la Bucureşti. Ei se vor prezenta, în acest scop, în 25 mai, la secţiile de vot organizate pe teritoriul respectiv de Ministerul Afacerilor de Externe din România.

„Cetăţenii români cu drept de vot, cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate, precum şi cei care se află temporar în străinătate, nu trebuie să îndeplinească, anterior zilei votării, nicio formalitate administrativă, în vederea exercitării dreptului de vot”, a anunţat Autoritatea Electorală Permanentă din România.

Cetăţenii români care în ziua de referinţă (25 mai – n.r.) se află în străinătate îşi pot exercita dreptul de vot la secţiile de votare organizate în străinătate în baza cărţii de identitate, cărţii electronice de identitate, cărţii de identitate provizorii, buletinului de identitate.

Cetăţenii români cu domiciliul în străinătate votează în baza cărţii de identitate provizorii, paşaportului diplomatic, paşaportului diplomatic electronic, paşaportului de serviciu, paşaportului de serviciu electronic, paşaportului simplu, paşaportului simplu electronic sau a paşaportului simplu temporar, după caz”, au decis reprezentanţii BEC.

 

22 mai, pentru Regatul Unit

Înscrierea în registrul electoral britanic „Electoral Roll” permite oricărui român stabilit legal în această ţară să participe la votul din 22 mai pentru alegeri europarlamentare şi locale.

Pentru alegerile europarlamentare, teritoriul Regatului Unit este divizat în 12 regiuni electorale. Votul fiecărui cetăţean poate conta pentru desemnarea a trei până la zece viitori parlamentari europeni care vor reprezenta la Bruxelles, Strasbourg şi Luxemburg interesele fiecăreia din aceste unităţi teritoriale.

Participanţii la scrutin exprimă un singur vot, pentru a alege una din  listele de candidaţi propuse de fiecare partid politic care s-a înscris în competiţia electorală ori un singur candidat independent.

Euro-deputaţii aleşi în 22 mai la alegerile europarlamentare din Regatul Unit îşi vor exercita mandatul în forul legislativ continental pentru următorii cinci ani. Votul acordat în alegerile locale este important pentru desemnarea consilierilor locali. Aceştia vor fi cei care vor administra ulterior problemele comunităţii locale, cum ar fi: acordarea de locuinţe sociale, servicii de educaţie, transport public, funcţionarea instituţiilor publice, încurajarea mediului de afaceri, salubritatea, întreţinerea drumurilor sau protecţia mediului.

Alegătorii vor trebui să opteze pentru unul sau mai mulţi candidaţi, pe un buletin de vot în care sunt trecuţi toţi reprezentanţii partidelor, inclusiv candidaţii independenţi ce încearcă să obţină un loc într-un consiliu local oarecare.

Votul poate fi exprimat prin prezenţa la urne, dar şi poştal, folosind buletinul de vot primit anterior, în plic, pe adresa alegătorului.

 

 

Alegători români, aleşi britanici

 

Aproximativ 46 milioane de persoane îşi vor putea exercita dreptul de vot cu ocazia alegerilor europarlamentare pe întreg teritoriul Regatului Unit, în 22 mai. În aceeaşi zi, alegătorii din Anglia vor putea să-şi desemneze reprezentanţii în administraţiile publice locale. Ei se vor prezenta la urne în toate cele 32 de districte metropolitane ale Londrei şi în încă 36 unităţi administrative similare existente în alte centre urbane mari, plus 74 de comitate şi 20 de zone mai mici, conduse de autorităţi unitare (unitary authorities). Tot atunci, vor fi decişi aleşii locali de către votanţii din Irlanda de Nord.

 

Cu drept de vot

Oricine a împlinit 18 ani şi trăieşte în condiţii de legalitate în această ţară poate participa la scrutinul programat pentru 22 mai. Categoriile de cetăţeni care vor putea participa atât la alegerile europarlamentare, cât şi la cele locale au fost anunţate de Comisia Electorală din Marea Britanie, for independent menit să organizeze şi să supravegheze desfăşurarea corectă a scrutinului. Acestea sunt următoarele: cetăţenii britanici care trăiesc pe teritoriul Regatului Unit; cetăţenii din statele Commonwealth stabiliţi în Marea Britanie; persoane originare din Republica Irlanda care s-au mutat în această ţară; cetăţenii europeni stabiliţi legal în regat; toate persoanele aflate în Serviciul Coroanei Britanice.

 

Cetăţeni europeni

Cetăţenii europeni aflaţi în Marea Britanie pot vota, în consecinţă, pe teritoriul regatului, pentru a alege consilierii locali din zona în care locuiesc, precum şi pentru a desemna cei 73 de europarlamentari ce vor reprezenta această ţară în forul legislativ UE de la Bruxelles. Ei vor trebui, în prealabil, să îşi declare intenţia de a participa la scrutinul din 22 mai pe teritoriul britanic, înregistrându-se la Registrul Electoral din Regatul Unit până cel târziu în 6 mai. Odată parcursă această procedură, cetăţenii europeni vor fi admişi pe listele de electori din Marea Britanie, nemaiputând să-şi exercite votul la aceste alegeri în ţara natală.

————————————–

Informaţii suplimentare

pentru votul din 22 mai

 

Puteţi afla mai multe detalii referitoare la condiţiile de participare la alegerile locale şi cele europarlamentare din 22 mai, în Marea Britanie, consultând website-ul www.aboutmyvote.co.uk. Tot aici veţi putea găsi şi descărca un formular disponibil în format electronic, pentru înregistrarea la vot.

————————————–

 

 

Votul tău contează!

 

Organizația New Europeans din Londra a lansat încă de la începutul lunii februarie o campanie de susţinere a dreptului la vot al cetăţenilor UE din Regatul Unit, în alegerile locale şi europene care vor avea loc pe 22 mai. Această iniţiativă se adresează celor 27 comunităţi de cetăţeni europeni care locuiesc în Marea Britanie.

Campania a fost promovată şi în rândul comunităţii româneşti, cu suportul primit de la Centrul Cultural Român şi al lui Nicolae Raţiu, fiul lui Ion Raţiu, reprezentant al fundaţiei cu acelaşi nume ce îşi desfăşoară activitatea în metropola de pe Tamisa.

 

Ultima şansă…

„Înregistrează-te acum! Nu amâna până când e prea târziu! Votul tău nu a fost niciodată aşa de important ca şi la aceste alegeri electorale. Viitorul tău, al familiei tale, al comunităţii şi al prietenilor s-ar putea să depindă de votul tău”, este îndemnul transmis românilor din Marea Britanie de reprezentanţii organizaţiei New Europeans.

„În 2019, când vor avea loc următoarele alegeri parlamentare europene, Marea Britanie s-ar putea să nu mai fie parte din Uniunea Europeană. David Cameron, prim-ministrul Marii Britanii, a promis un referendum pe tema statutului de membru al ţării sale în Uniunea Europeană. Dacă cetăţenii britanici vor alege ca Marea Britanie să părăsească Uniunea Europeană, s-ar putea să-ţi pierzi dreptul de a locui şi de a munci aici. Cu siguranţă, îţi vei pierde şi dreptul să votezi la alegerile europene şi locale din Marea Britanie. Aceasta s-ar putea să fie ultima ta şansă să votezi în Marea Britanie!”, susţin cei de la  New Europeans.

 

Noii Europeni

Un comunicat de presă redactat de reprezentanţii New Europeans cu scopul de a încuraja participarea românilor din Marea Britanie la votul din 22 a fost redactat şi semnat de Roger Casale, preşedintele organizaţiei, şi de Nicolae Rațiu, românul care conduce Centrul Cultural Român din Londra. Documentul a fost transmis redacţiei Diaspora Românească de către o altă româncă, Oana Romocea, reprezentantă a aceleiaşi organizaţii, prin intermediul unui e-mail.

Organizaţia New Europeans (Noii Europeni) a fost lansată în iunie 2013, în Camera Comunelor – forul inferior al Parlamentului de la Londra. Aceasta are ca scop declarat promovarea drepturilor la liberă circulaţie şi la vot ale cetăţenilor europeni în  Regatul Unit. Asociaţia este condusă de Roger Casale, fost politician laburist, actualmente parlamentar britanic ales de votanţii din regiunea Wimbledon, din sud-vestul capitalei britanice.

New Europeans a apărut pentru a susţine valorile europene în rândul celor aproximativ 2,5 milioane de cetăţeni ai UE care trăiesc în prezent, temporar sau permanent, pe teritoriul Regatului Unit.

 

 

Anti-europenii, favoriţi la europarlamentare

 

Anti-europenii din formaţiunea politică naţionalistă şi extremistă UK Independence Party (UKIP) sunt consideraţi favoriţi de către două sondaje de opinie referitoare la intenţiile de vot din Marea Britanie, a informat agenţia de presă Bloomberg, în 6 aprilie.

Partidul Conservator, principalul deţinător al actualei puteri de la Londra, se află doar pe locul al treilea în preferinţele electoratului britanic, cu doar câteva săptămâni înainte de desfăşurarea alegerilor europarlamentare şi locale din 22 mai.

 

Laburiştii şi conservatorii în umbra UKIP

UKIP, partidul condus de Nigel Farage, ar putea obţine 34% din totalul voturilor exprimate la viitoarele alegeri europarlamentare, conform YouGov Plc, una dintre cele mai cunoscute organizaţii specializate în sondarea opiniei publice din Regatul Unit. Laburiştii, care formează în prezent opoziţia parlamentară, vor beneficia, probabil, de doar 27% din intenţiile de vot ale populaţiei, deşi în urmă cu un an, aceştia erau percepuţi ca viitorii câştigători ai scrutinului ce se apropie. În fine, conservatorii nu ar obţine mai mult de 20% din opţiunile electorale, la aceleaşi alegeri.

Procente asemănătoare au rezultat şi de pe urma unui alt studiu realizat pe parcursul lunii trecute de către ComRes, o altă cunoscută agenţie de cercetare socială şi sondare a opiniei publice din Regatul Unit.

 

„Ameninţarea” Nigel Farage

UKIP-ul lui Nigel Farage nu a câştigat niciodată nici măcar un singur loc în Parlamentul de la Londra, în ciuda popularităţii în creştere de care formaţiunea politică anti-UE se bucură în prezent.

Ascensiunea actuală a acestui partid extremist se datorează, în parte, dublei dispute electorale televizate dintre Farage şi vicepremierul liberal-democrat pro-european Nick Clegg. Ambele dezbateri desfăşurate în 26 martie şi 2 aprilie şi transmise pe canalul BBC2 au fost câştigate net de preşedintele UKIP.

„Faptul că Partidul Conservator a ajuns să fie cotat mult sub performanţele celor de la UKIP reprezintă o lovitură dură pentru premierul David Cameron şi formaţiunea pe care acesta o conduce”, a atras atenţia Tom Mludzinski, de la ComRes.

————————————–

„UKIP a devenit «o lumină a speranţei» pentru alegătorii deziluzionaţi, sătui de politicieni făţarnici, ce nu încetează să facă promisiuni pe care nu au de gând să le respecte.”

The Telegraph, 11 aprilie

————————————–

 

Autor articol: Marcel Istrate

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!