Noi dezvăluiri din dosarul lui Oprescu

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 11 septembrie 2015

Procurorul șef al DNA, Laura Codruța Kovesi, a oferit, marți dimineață, o serie de informații legate de reținerea lui Sorin Oprescu, precizând că dosarul a fost deschis în primăvară, ca urmare a unor sesizări depuse de două persoane fizice, și că primarul Capitalei nu a fost prins în flagrant delict, așa cum s-a speculat în presă.

Laura Codruța Kovesi a afirmat că o parte din presupusa mită a fost găsită asupra lui Sorin Oprescu, la percheziția corporală desfășurată în sediul DNA, o altă parte la domiciliul său, iar restul „la un martor care a fost audiat în aceeași seară (sâmbătă spre duminică – n.r.)”.

„Din considerente de tactică ale anchetei, nu a fost oprit în momentul presupusei fapte, ci a fost citat cu mandat. Potrivit noului Cod de Procedură Penală, nu se pot efectua percheziții domiciliare după ora 20”, a mai precizat aceasta, adăugând că în dosar „sunt suspectate și alte persoane”, dar negând că fiul edilului, Mircea Oprescu, ar avea vreo legătură cu acest caz sau cu altele, așa cum s-a speculat în mass-media.

Întrebată când a fost documentat cazul Sorin Oprescu, Laura Codruța Kovesi a răspuns: „Dosarul a fost deschis ca urmare a unor plângeri formulate de două persoane fizice, altele decât persoana care a oferit, în 5 septembrie, banii primarului”, persoană care „nu are calitatea de denunțător, ci de suspect, și a fost propus pentru arest la domiciliu, iar cererea a fost aprobată de instanța de judecată”.

La insistențele jurnaliștilor, Kovesi a punctat că ordonanța de reținere a lui Sorin Oprescu a fost emisă la ora „12:33 (noaptea – n.r.)” și că acestuia i s-au adus la cunoștință învinuirile și a fost audiat în prezența avocaților.

„Toate activitățile procedurale și procesuale au fost verificate de instanța de judecată”, a subliniat procurorul șef al DNA, instanță care a decis arestarea preventivă a primarului general, apreciind că procurorii au respectat rigorile legii.

Șefa DNA a respins insinuările lansate în mass-media conform cărora Sorin Oprescu ar fi intrat în atenția DNA pentru că intenționa să candideze pentru un nou mandat la București. „Ce se întâmplă în spațiul politic nu ne interesează, nu e vorba despre persoane fizice care au calitatea în vreun partid”, a subliniat aceasta, referindu-se la cei care au depus sesizare în luna martie și au determinat deschiderea dosarului.

Întrebată dacă serviciile secrete nu au informat DNA cu privire la activitatea lui Sorin Oprescu, Laura Codruța Kovesi a declarat: „Informațiile care vin de la servicii sunt cu caracter secret și nu vă pot spune.”

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!