Noi discipline opționale în școli

Articol publicat in sectiunea Social pe data 8 mai 2015

Ministerul Educației propune patru noi discipline opționale, respectiv „Joc și mișcare” la clasele pregătitoare, I și a II-a, „Educație pentru prevenirea riscului rutier”, în învățământul primar, „Educație pentru dezvoltare” și „Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală”, la liceu.

Cele patru noi discipline opționale vor fi introduse din anul școlar 2015-2016, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Educației, citat de Mediafax.

Programele școlare pentru aceste discipline au fost elaborate de Institutul de Științe ale Educației și aprobate prin ordin de ministru.

Ministerul Educației a precizat că programa școlară pentru disciplina opțională „Joc și mișcare” accentuează rolul pe care activitățile ludice cu caracter dinamic trebuie să îl aibă în procesul de creștere și dezvoltare a copiilor de șase-opt ani și valorifică potențialul instructiv-educativ al jocurilor, ca mijloace didactice specifice perioadei micii școlarități.

Disciplina „Educație pentru prevenirea riscului rutier”, care va putea fi studiată în toate clasele din învățământul primar, urmărește pregătirea elevilor pentru viață prin formarea unor deprinderi de respectare a regulilor elementare de circulație pe drumurile publice și de manifestare a unei conduite preventive.

Disciplina „Educație pentru dezvoltare”, care va putea fi studiată de elevii de liceu, propune o abordare de tip inter și transdisciplinar a unor probleme de actualitate precum globalizarea, dezvoltarea durabilă sau cetățenia globală.

De asemenea, disciplina „Educație pentru drepturile de proprietate intelectuală” vizează raportarea, în cunoștință de cauză, a elevilor de liceu la problematica drepturilor de proprietate intelectuală, implicarea tinerilor în elaborarea și în promovarea unor proiecte pentru drepturile de autor sau a altor drepturi de proprietate intelectuală.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!