Noi miniștri la Externe și Cultură

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 21 noiembrie 2014

Președintele Traian Băsescu a semnat, marți, decretul prin care se ia act de demisia lui Teodor Meleșcanu din funcția de ministru de externe și decretul prin care Hegedus Csilla devine ministru al culturii și vicepremier. Astfel, interimatul premierului Victor Ponta la șefia Ministerului Culturii încetează. Totodată, președintele Traian Băsescu a semnat marți, 18 noiembrie a.c., decretul prin care se numește domnul Mihnea-Ioan Moțoc în funcția de ministru al afacerilor externe, potrivit unui  comunicat remis presei de Administrația Prezidențială.

Ministrul de externe, Teodor Meleșcanu, și-a anunțat demisia, marți, din Guvernul condus de Victor Ponta. Demisia lui Meleșcanu vine pe fondul organizării dezastruoase a alegerilor din diaspora. Meleșcanu le-a cerut scuze public românilor care nu au reușit să își exercite dreptul de vot, însă a precizat în conferința de presă că „nimeni nu a fost împiedicat să-și exercite dreptul de vot de către nimeni” și în diaspora „nu s-au înregistrat incidente grave”.

Fostul șef al SIE a menționat că nu știe dacă vor mai fi și alte demisii la conducerea MAE, în contextul în care premierul Victor Ponta anunțase, cu o săptămână în urmă, că dacă un singur român nu va putea vota în străinătate, va pleca toată conducerea Ministerului de Externe.

„Am preluat conducerea MAE la 10 noiembrie, cu doar cinci zile înainte de al doilea tur, în condițiile în care exista deja o situație de criză. Obiectivul meu a fost să aducem condițiile de vot din străinătate la un nivel care să se ridice la așteptările cetățenilor (…) Singurul lucru pe care nu am putut să îl realizez a fost suplimentarea secțiilor. Deși am cerut BEC acest lucru, BEC nu a oferit explicații privind legalitatea înființării de noi secții și există posibilitatea ca votul să fie anulat. (…) Am organizat turul 2 de o manieră care a permis înregistrarea unui număr record de voturi în străinătate. S-a înregistrat un număr record de voturi: 378.000”, a spus Meleșcanu. El a adăugat că și-a asumat responsabilitatea pentru implementarea măsurilor de fluidizare a procesului electoral și că „este important de subliniat că nu au fost semnalate incidente grave privind corectitudinea procesului electoral în diaspora”, excepții făcând Paris, Munchen etc., „pe care le regretăm”.

„Soluția prelungirii orarului de vot nu a putut fi pusă în aplicare pentru că contravine prevederilor legale. Regret aceste disfuncționalități din al doilea tur. Îmi cer public scuze tuturor cetățenilor români care, dând dovadă de spirit civic, au stat la coadă ore în șir. Responsabilitatea aparține rigidității cadrului legislativ. Mulțumesc personalului MAE și apreciez sprijinul comunității românești, care a trimis voluntari”, a mai spus Teodor Meleșcanu, care a avut parte de cel mai scurt mandat în fruntea diplomației române. 

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!