Noi plagiem, nu copiem!

Articol publicat in sectiunea Politică internă pe data 18 martie 2016

În ultimele zile, s-a înregistrat o puternică reacție a intelectualilor români stabiliți în străinătate la problema plagiatelor în România. O nouă sesizare a fost trimisă la CNATDCU solicitându-se analizarea și exprimarea unui punct de vedere oficial cu privire la suspiciunile de plagiat semnalate de presă în cazul mai multor teze de doctorat, pe lista figurând, printre alții, Victor Ponta, Gabriel Oprea și Petre Toba.

Sesizarea a fost depusă la Consiliul Național de Atestare a Titlurilor și Diplomelor și Certificatelor Universitare (CNATDCU) și este semnată de patru cercetători români care lucrează peste hotare: dr. Cristian Dogaru, Faculty of Arts, Business and Applied Social Science, University Campus Suffolk, United Kingdom, dr. Lucian Ancu, Departement de physique nucleaire et corpusculaire, University of Geneva, Switzerland, profesor Horia Cornean, Department of Mathematical Sciences, Aalborg University, Denmark, și profesor Vladimir Tismaneanu, director of the Center for the Study of Post-communist Societies at University of Maryland, USA.

Conform Hotărârii de Guvern nr. 134 din 2 martie 2016 pentru modificarea și completarea Codului studiilor universitare de doctorat, „orice persoană fizică sau juridică poate sesiza în scris” CNATDCU, dacă are suspiciuni cu privire la nerespectarea standardelor de calitate sau de etică profesională în cadrul unei teze de doctorat, indiferent de data la care ea a fost susținută și de cea la care a fost acordat titlul de doctor. Potrivit actului normativ, CNATDCU trebuie să se pronunțe în termen de 45 de zile cu privire la această sesizare.

„În numele meu personal, precum și în numele celorlalți semnatari ai acestei scrisori, de la care am obținut acordul de a-i reprezenta, depun pe această cale o sesizare referitoare la nerespectarea standardelor de etică profesională de către persoanele numite în lista de mai jos, mai precis suspiciunea de plagiat a tezelor de doctorat.

Tezele de doctorat ale subnumiților au fost analizate în urma unor anchete de presă, iar rezultatele oferă dovezi incontestabile cum că numitele lucrări ar fi fost plagiate în mod masiv”, se arată în sesizarea realizată de universitarii români.  Textul integral al sesizării este publicat pe site-ul Scribd.com și conține lista completă a tezelor de doctorat pentru care se solicită analizarea și stabilirea unui verdict, listă care conține următoarele nume: Victor Ponta, Gabriel Oprea, Neculai Onțanu, Bogdan Licu, Loredana Radu, Adela Popescu, Mihai Stănișoară, Dumitru Pârvu și Petre Toba.

Autor articol: Amira Damian

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!