Noi puteri pentru Scoţia, separate de UK

Articol publicat in sectiunea UK la zi pe data 30 ianuarie 2015

uk_Scottish independence2

Pe data de 22 ianuarie, guvernul britanic a dat startul transferului de puteri, conform unei promisiuni făcute scoţienilor în cazul în care nu vor vota independenţa, lucru care s-a şi întâmplat în septembrie 2014.

Legea propusă, ce urmează să intre în vigoare după alegerile de pe 7 mai, va continua procesul de demontare a sistemului de guvernământ foarte centralizat britanic. Criticii sunt de părere că acest tip de legislaţie poate duce la dezintegrarea Marii Britanii.

Există deja voci de pe scena politică pentru legislaţie asemănătoare în favoarea Angliei, Ţării Galilor şi a Irlandei de Nord, făcând loc nesiguranţei politice şi anunţând o posibilă redistribuţie a puterii în a şasea economie a lumii.

Conform acestei legislaţii, Scoţia va putea să-şi stabilească propriile rate de taxare a venitului, va avea oarece influenţă cu privire la direcţionarea fondurilor de ajutor social şi va avea autoritatea de a decide cum să se desfăşoare alegerile şi cum să fie conduse instituţii precum Parlamentul Scoţian şi altele.

Chiar dacă promisiunea acestei noi legislaţii reprezintă o iniţiativă a conservatorilor, David Cameron a ţinut să sublinieze că aceste puteri noi sunt garantate, indiferent de guvernul ce se va instaura după alegerile de pe 7 mai.

Cameron a adăugat: „Parlamentul Scoţian va avea mai mult control cu privire la fiscalitate şi la cheltuirea bugetului, devenind astfel unul din cele mai puternice parlamente descentralizate din lume. Parlamentul Scoţian va combina libertatea de a decide ce se întâmplă în şcolile, spitalele, staţiile de poliţie scoţiene cu responsabilitatea de a stabili cum se vor cheltui aproximativ 60% din banii publici din Scoţia. Pentru că, pentru prima oară, majoritatea fondurilor pe care parlamentul scoţian le va avea la dispoziţie vor fi din taxe strânse chiar în Scoţia”.

Partidul Naţional Scoţian a salutat publicarea noii legislaţii, dar s-a arătat nemulţumit pentru că legislaţia nu este îndeajuns de incisivă, lăsând în continuare prea multe puteri guvernului britanic.

Autor articol: Cristian Enache

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!