România: Noi reguli pentru obținerea permisului auto

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 8 octombrie 2015

Începând cu luna octombrie, proba practică pentru obținerea permisului auto poate fi susținută din nou, în caz de eșec, fără a mai repeta proba teoretică, cu condiția efectuării a șase ore de pregătire între două examene.

Ordinul ministrului afacerilor interne pentru modificarea și completarea unui ordin din 2010 privind procedura de examinare pentru obținerea permisului de conducere a intrat în vigoare la 5 octombrie, scrie Mediafax.

Potrivit noilor modificări, promovarea probei teoretice va permite susținerea succesivă a probei practice pentru o perioadă de un an de la data absolvirii cursurilor de pregătire teoretică și practică. În cazul nepromovării probei practice, aceasta poate fi reluată, fără susținerea probei teoretice, după cel puțin 15 zile de la data examenului și prezentarea dovezii efectuării a șase ore de pregătire practică.

Proba practică se susține astfel: numai în poligon, pentru autovehiculele din categoria AM, în poligon și traseu, pentru autovehiculele din categoriile A1, A2 și A, numai în traseu, pentru autovehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb și Tv. Candidații la obținerea unui permis de conducere din categoria AM (mopede) care fac dovada absolvirii anterior datei de 19 ianuarie 2013 a cursului de legislație rutieră specific conducerii mopedelor pe drumurile publice în cadrul unei unități autorizate se pot prezenta la examen fără să mai facă dovada absolvirii unei școli de șoferi, se mai arată în ordinul de ministru.

Totodată, la susținerea probei practice în traseu pentru categoriile A1, A2 și A, candidatul va conduce însoțit, pe același vehicul, de un instructor din cadrul unității autorizate. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul aparținând unității autorizate și condus de un angajat din cadrul acesteia, iar comunicarea dintre examinator și candidat se realizează prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicații.

Începând din ianuarie 2013, când a intrat în vigoare noul Cod Rutier, pentru a conduce un moped pe drumurile publice, șoferii trebuie să aibă vârsta de cel puțin 16 ani și să dețină permis de conducere din categoria AM.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!