România: Noi reguli privind concediul medical

Articol publicat in sectiunea Articole importante, Social pe data 29 ianuarie 2016

Noi proceduri de acordare a concediilor medicale, care vizează, printre altele, persoanele internate în spital, femeile însărcinate sau lăuzele, precum și victimele incendiului de la clubul Colectiv, au fost adoptate printr-un ordin al CNAS, publicat în Monitorul Oficial.

Ordinul CNAS stabilește că persoanele fizice autorizate (PFA) care au optat pentru plata contribuției de concedii și indemnizații de 0,85%, pentru a beneficia de plata concediilor medicale, recalculează această contribuție în funcție de situația reală a veniturilor realizate, constatate prin decizia de impunere, explică avocatnet.ro, potrivit Digi24.ro.

O altă modificare prevăzută de actul normativ vizează victimele incendiului din 30 octombrie de la clubul Colectiv. Astfel, în cazul acestor persoane, certificatele de concediu medical se pot elibera și la o dată ulterioară, dar nu mai târziu de 90 de zile. În mod normal, conform legii, certificatele de concediu medical se completează și se eliberează la data la care se acordă consultația medicală, stabilindu-se numărul necesar de zile de concediu medical.

În situația imposibilității prezentării asiguratului la medic, se pot acorda certificate de concediu medical cu retroactivitate de 24 de ore.

Ordinul CNAS nr. 8/2016 stabilește că, la externarea din spital, inclusiv pentru spitalizarea de zi, se poate acorda un concediu medical de la 1 la 7 zile calendaristice, iar în cazuri speciale, până la maximum 21 de zile calendaristice. Noutatea adusă de actul normativ amintit anterior constă în sintagma „inclusiv pentru spitalizarea de zi”.

Actul normativ tratează și situația în care angajatorul își suspendă temporar activitatea sau activitatea încetează prin divizare, fuziune, dizolvare, reorganizare, lichidare, sau faliment. În aceste situații, drepturile de concedii medicale se achită din Fondul național unic de asigurări sociale de sănătate (FNUASS) cu precizarea că aceste indemnizații se achită în condițiile menținerii concediului medical pentru aceeași afecțiune.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!