Noi salarii pentru bugetari

Articol publicat in sectiunea Social pe data 15 aprilie 2016

bugetari41_1Salariile a mai mult de jumătate dintre bugetari se vor majora în medie cu 5% de la 1 august, a anunțat săptămâna trecută purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu. El a arătat că cea mai mare creștere va fi în cazul asistenților sociali – 20%, în timp ce în alte cazuri majorarea va fi „modică”.

Suciu a precizat că majorările anunțate se raportează la valoarea salariului minim actualizat începând cu 1 mai, potrivit Mediafax. El a subliniat că Guvernul a avut în vedere doar a doua jumătate a claselor de salarizare (veniturile cele mai mici), adică „mai mult de jumătate dintre bugetari”.

Potrivit purtătorului de cuvânt al Guvernului, majorarea cea mai semnificativă este în cazul asistenților sociali – până la 20%, în vreme ce în cazul altor categorii este vorba de sume modice (1%).

„Pe medie vorbim de o creștere salarială, pe fondul de salarii, undeva la 5%. Ordonanța vine după o creștere salarială pe tot sectorul public de 10% și să nu uităm că de la 1 mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor se bazează pe salariul minim de 1.250 de lei, care intră în vigoare de la 1 mai. Deci, toate datele de majorare pe care le anunțăm se raportează la salariul minim de 1.250, nu la cel existent în plată astăzi, în luna aprilie”, a precizat Suciu.

El a explicat motivele pentru care Guvernul a decis să facă aceste majorări. „Persoane angajate la un anumit moment, îndeplinind anumite funcții comune cu alte persoane, beneficiau de salarizări diferite. Acest lucru crea o mare disfuncționalitate și o problemă de legalitate în sistem, deoarece avem o serie de procese în instanță pentru clarificarea acestor lucruri”, a detaliat Suciu, arătând că s-a eliminat și egalizarea salariilor cu vechime diferită.

„Pentru acest an impactul va fi undeva la 500 de milioane de lei, iar pentru 2017 va fi 2,3 miliarde de lei brut, adică 1,5 miliarde lei net”, a mai spus Suciu.

„Se aplică de la 1 august, prima plată se va face pe 1 septembrie”, a mai menționat purtătorul de cuvânt al Guvernului.

Conform ordonanței, cel mai mic salariu va fi de 1.250 de lei pentru funcționarii cu studii medii și generale, iar cel mai mare de 15.000 de lei pentru președintele României.

Totuși, liderii sindicali au anunțat marți, după Consiliul Național Tripartit, că ministrul muncii, Ana Costea, a spus că va retrage proiectul ordonanței de urgență privind salarizarea bugetarilor.

Ulteior, și Cosmin Andreica, consilierul ministrului, a spus că Ana Costea își va depune mandatul dacă nu se va ține cont de părerea sa, cu privire la proiectul de ordonanță privind salarizările bugetarilor, aceasta anunțând că nu mai sprijină proiectul.

Autor articol: Ionut Mares

Comentarii

Spune-ti si tu parerea!